Jak podłączyć amperomierz/woltomierz pod zasilacz regulowany ?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
luzik1980
-
Posty: 97
Rejestracja: 28 paź 2009, 16:22
Lokalizacja: ok Jasła
Kontakt:

Jak podłączyć amperomierz/woltomierz pod zasilacz regulowany ?

Post autor: luzik1980 » 19 wrz 2019, 22:15

Witam buduje sobie mały zasilacz regulowany od 1,2V do 24V
Jako moduł regulacji użyłem tej przetwornicy na XL4016
https://abc-rc.pl/product-pol-9550-Prze ... -DOWN.html

Na wyjściu przetwornicy dałem 2 gniazda bananowe.

Do pokazania V i A używam miernika woltomierza i amperomierza 0-100V 10A link
https://abc-rc.pl/product-pol-9209-Mier ... dowie.html

Jest to chyba wersja trochę inna niż mam gdyż moja jest taka:

3 przewody cienkie

czarny i czerwony - to zasilanie , podłączam do zewnętrznego źródła z ładowarki 5V

żółty - podłączam do plusa wyjścia przetwornicy

2 przewody grube
czarny do minusa wyjścia przetwornicy (i na takiej konfiguracji mam regulacje woltów na wyświetlaczu.

Czerwony przewód - on jest zapewne do amperomierza, jak go podłączyć , czy tak jak poniżej ?
Załączniki
4466596200_1568843178.jpg
4466596200_1568843178.jpg (33.04 KiB) Przejrzano 2398 razy

es2
-
Posty: 57
Rejestracja: 13 mar 2018, 9:47

Re: Jak podłączyć amperomierz/woltomierz pod zasilacz regulowany ?

Post autor: es2 » 20 wrz 2019, 11:35

Ten "miernik" to nie miernik ale wskaźnik. Jego wskazania są dalekie od ideału zwłaszcza przy pomiarze małych prądów. Inny problem to fałszowanie wyniku pomiaru napięcia gdy mierzysz prąd ale nie zawsze. Daj link do miernika, który posiadasz to napiszę jak go podłączyć aby błędy były jak najmniejsze.

Co do "schematu", który pokazałeś, to niestety ne pomogę, bo to nie schemat tylko obrazki arduinopodobne.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Jak podłączyć amperomierz/woltomierz pod zasilacz regulowany ?

Post autor: tom5555 » 20 wrz 2019, 15:48

Przecież na stronce z miernikiem jest rysunek, jak go podłączyć.
Obrazek

ODPOWIEDZ