Program (Licznik) Zapłace... zostalo 5 dni

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
White

Program (Licznik) Zapłace... zostalo 5 dni

Post autor: White » 10 sty 2005, 22:20

Witam wszystkich.

Mam pewien problem, ktory musze szybko rozwiazac. Nie mam czasu na nauke asemblera poniewaz w ciagu 5 dni musze na zaliczenie wykonac program typu licznik odwiedzin na stronie HTML, oprocz tego sumujacy wejscia z danego dnia i tygodnia.

Jesli ktos nawet wykonal by licznik byl bym wdzieczny....

Moj adres: white-black@wp.pl

Jesli chodzi o zaplate, to piszcie ile byscie ewentualnie chcieli za zrobienie tego programu... Tylko pamietajcie ze mam czas do piatku... a wiec prosze o szybko odp. z gory wszystkim dzieki.... Tylko nie piszcie za duzych kwot... :shock:

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 11 sty 2005, 22:26

Źle trafiłes. Forum Wojtka jest edukacyje (niekomeryjne) i nie znam przypadków, aby ktoś robił komuś coś za kasę.
Z drugiej strony nie rozumiem powiązania HTML z assemblerem (czy chcesz realizować obsługę strony internetowej w assemblerze?).

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 12 sty 2005, 22:34

Może kolega chce zrobić jakieś urządzenie zewnętrzne do komputera z wyświetlaczem, na którym pokazana byłaby ilość osób wchodzących na stronę. ...
Ciekawe nawet [ale ja mądry jestem 8) ]. Dałoby się coś takiego zrobić w rzeczywistości?

wwmajor
-
Kontakt:

Post autor: wwmajor » 19 sty 2005, 0:27

Teoretycznie by się dało.
Ja widzę to tak: mikrokontrolerek posiadający licznik oparty na EEPROM (coby nie miał sklerozy) podłączony do Internetu przez układ W3100A. Na stronie umieszczasz coś ala licznik w php tyle że przy każdym nawiedzeniu strony wysyła informację na adres ip mikrokontrolera.
Pomysł fajny tylko po co? :lol: To tak jakby przewozić lodówkę czołgiem. :wink: Myślę że jednak naszemu koledze nie oto chodziło.

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 14 sie 2005, 18:10

Pomysl z ukladem W3100A jest raczej troche na wyrost... lepiej byloby wysylac dane bezposrednio z php do np. portu szeregowego, rownoleglego lub usb. php posiada mozliwosc 'podpiecia' rozszerzen, ktore umozliwia komunikacje z hardware'm. warto wspomniec, iz kernel linuxa posiada mozliwosc 'rozmawiania' z konwerterami usb<->rs232 firmy FTDI i pewnie innych ale nie pamietam juz. w ogole pod linuxem sa duze mozliwosci, bo o ile dobrze pamietam nie ma problemu z obsluga i2c i chyba 1-wire.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 15 sie 2005, 9:54

atelszewski pisze:kernel linuxa posiada mozliwosc 'rozmawiania' z konwerterami usb<->rs232 firmy FTDI i pewnie innych ale nie pamietam juz. w ogole pod linuxem sa duze mozliwosci, bo o ile dobrze pamietam nie ma problemu z obsluga i2c i chyba 1-wire.
No to muszę załatwić sobie linuxa i jakieś coś pod dosa bo windows nie lubi innych systemów i czasem nawet jeden kłóci się z innym :x .

[ Dodano: 15-08-2005, 19:31 ]
A tak bardzo przepraszam że odbiegam od tematu :oops:

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 15 sie 2005, 23:34

hmm, mnie osobiscie win nie 'kloci' sie z lin. mialem kiedys na jednym dysku win98/win2k/slackware i wszystko bylo w porzadku, z tym ze trzeba zastosowac pewna sztuczke podczas instalacji aby windowsy byly zainstalowane na dwoch partycjach, ktore beda widziane jako c:, zas siebie na wzajem widzialy jako d:. jezeli jestes zainteresowany tym tematem, daj znac. hehe, rzeczywiscie odbiegamy od tematu:/ moze by sie przeniesc do innego dzialu?:)

pozdrawiam

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 16 sie 2005, 11:57

M@rek pisze:No to muszę załatwić sobie linuxa i jakieś coś pod dosa bo windows nie lubi innych systemów i czasem nawet jeden kłóci się z innym :x.
Ja mam zainstalowany Windows 98 i Linuxa (ja korzystam z win a brat z linuxa :P) i jakoś nie zauważyłem aby oba systemy operacyjne ze sobą w jakiś sposób walczyły lub kłóciły. Wybierasz tylko po uruchomieniu komputera w jakim systemie chcesz pracować i koniec.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 16 sie 2005, 20:38

Virtual PC -> żaden system się nie pogryzie. Obecnie mam normalnie XP i na Virtual PC Linuxa, Win2000 i Win2003. Zero problemów (tylko trochę pamięci wymaga i silnego procka).

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 18 sie 2005, 9:18

radzio pisze:Virtual PC -> żaden system się nie pogryzie.
A wiesz gdzie go dostać za darmo (no prawie bo łącze kosztuje).

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 18 sie 2005, 9:30

A w pierwszym lepszym "sklepie z oprogramowaniem" :wink: PeDwaPe

ODPOWIEDZ