Zimne luty.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Gość

Zimne luty.

Post autor: Gość » 06 sty 2005, 15:48

Witam... mam pytanie, banalne pewnie, ale dla mnie nie do konca.
Co to są zimne luty? Jak powstają? Czym grozi taki zimny lut? Jak wyszukiwać na plytkach tych zimnych lutów? Może przy pomocy lupy? Jesli tak, to czego mam konkretnie wypatrywać na miejscach zalutowanych?

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 19 sty 2005, 20:06

Są to miejsca gdzie cyna straciła swoja przyczepność z PCB (płytka drukowana).
Zazwyczaj takie zimne luty robia się w miejscach gdzie wydziela się duża temperatura.Zazwyczaj duzo ich w TV gdzie naprawde są duże temp.
Jak chcesz to moge Ci podesłac trochę materiałów na temat lutowania jak i własnie tych "zimnych lutów"
Pozdrawiam

Gość

Post autor: Gość » 19 sty 2005, 20:45

to znaczy, jesli chodzi o lutowanie to wiem już sporo(studiuję elektronikę(dzienne, PG) ale nie mówią nam wlasnie jak szukac tych zimnych lutów, tylko co to jest ( niestety zero praktyki) - zalezy mi na informacjach praktycznych co do zimnych lutów - czym grożą i jak je wyszukiwać i naprawiać. Jesli masz materiały na ten temat to podeslij na norman22@interia.pl będę bardzo wdzięczny.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 20 sty 2005, 0:35

Zimne luty "grożą" brakiem dobrego kontaktu, czyli przerwą w połączeniu lub wtrąceniem w połączeniu jakiejś rezystancji.
Jak je szukać? To dziedzina wiedzy sama w sobie i z pogranicza wróżbiarstwa. Nie da się podać arbitralnego sposobu poszukiwania zimnych lutów. Tak jak napisał The End, można w urządzeniu wskazać obszary, które mają podwyższone prawdopodobieństwo wystąpienia zimnych lutów.

ODPOWIEDZ