Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
tommot
-
Posty: 16
Rejestracja: 25 sie 2018, 16:37

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: tommot » 15 lis 2018, 18:14

Wyłącznik krańcowy podłączony jest do przycisku S3. W momęcie otwarcia bramy przełącza się krańcówka. Zaczyna się odliczanie czasu do zamknięcia. Po upływie ustawionego czasu brama się zamyka co powoduje powtórne przełączenie krańcówki (włącza się pauza sterownika) i brama się zatrzymuje. Chciałbym żeby ponowne przełączenie krańcówki nie powodowało zatrzymania się bramy.

Jony130
Moderator
Posty: 3128
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: Jony130 » 19 lis 2018, 18:04

To mam rozumieć , że sterownik bramowy zatrzymuje bramę bo jeszcze raz dostał sygnał od avt3200? Czy jak bo nie rozumiem.

tommot
-
Posty: 16
Rejestracja: 25 sie 2018, 16:37

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: tommot » 19 lis 2018, 18:44

Tak sterownik z bramy dostaje drugi sygnał od zestawu avt i zatrzymuje się brama i w efekcie jest niedomknięta. Chciałbym przerobić kod programu tak żeby nie było funkcji pauza czyli w efekcie jak będzie się zamykać już brama po odliczeniu czasu i przełączy się znów przełącznik krańcowy zestaw avt nie da drugiego sygnału do centralki z bramy i zostanie domknięta do końca.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2058
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: kayron » 19 lis 2018, 18:57

Pogubiłem się, naprawdę. Jak zbudowane jest sterowanie tej bramy ? Czasówka z AVT podaje jakieś sygnały do sterownika bramy ? Jakiego ? Możesz narysować choćby blokowy schemat całego układu. Może nie tędy droga. Sterownik bramy powinien mieć odpowiednie funkcje w sobie, nie bardzo rozumiem sens dobudowywania czegoś do niego.

tommot
-
Posty: 16
Rejestracja: 25 sie 2018, 16:37

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: tommot » 19 lis 2018, 19:21

Sterownik bramy to Somfy Dexxo Optimo. Do wejścia 11 i 12 (wejście na wyłącznik kluczykowy) podłączony mam układ czasowy avt. Układ czasowy posiada 3 przyciski +, - którymi ustawia się odmierzany czas oraz przycisk start/pauza. Krańcówka która jest podpięta w miejsce przycisku start/pauza zamontowana jest na początku mechanizmu otwierania bramy. Gdy brama się otwiera zostaje ona przełączona, odmierza się czas. Po upływie ustawionego czasu układ avt daje sygnał do sterownika bramy i zaczyna się zamykać. Gdy brama dojeżdża przy zamykaniu do krańcówki znów ją przełącza co powoduje wysłanie z układu czasowego avt ponownie sygnału do sterownika bramy i w efekcie brama się zatrzymuje.

Myślałem żeby z kodu programu sterownika czasowego pozbyć się funkcji pauzy. Czyli w momęcie gdy brama się zamyka przełączy znów krańcówkę układ nie poda on ponownie sygnału do sterownika bramy tylko domnkie się do końca i będzie czekać na ponowne otwarcie z pilota.

Jony130
Moderator
Posty: 3128
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: Jony130 » 25 lis 2018, 19:04

To mam rozumieć że układ AVT nie zdąży doliczyć do końca a brama już się zamyka? Czy może w trakcie liczenia brama się zamyka i sygnał z krańcówki włącza pauzę w AVT?

tommot
-
Posty: 16
Rejestracja: 25 sie 2018, 16:37

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: tommot » 26 lis 2018, 7:55

Brama podczas otwierania przełącza krańcówke, układ avt zaczyna odliczać czas. Po upływie ustawionego czasu daje sygnał do centralki bramy. Brama się zamyka jednak przy zamykaniu ta sama krańcówka znów zostaje przełączona co powoduje wysłanie sygnału do sterownika avt i uruchomienie funkcja pauzy i w efekcie brama zostaje nie domknięta.

Jony130
Moderator
Posty: 3128
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: Jony130 » 26 lis 2018, 14:59

No dobra, jaki tam procesor siedzi w tym zestawie ATtiny26? Czy może jego młodszy brat Attiny261?

tolaxx
-
Posty: 1
Rejestracja: 26 lis 2018, 15:25

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: tolaxx » 26 lis 2018, 15:26

Jeśli szukacie dobrych bram garażowych to z pewnością warto odwiedzić Mam od nich bramę w domu i firmę i obie sprawują się bez zarzutów :)

tommot
-
Posty: 16
Rejestracja: 25 sie 2018, 16:37

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: tommot » 26 lis 2018, 15:34

Procek w zestawie to attiny26

Jony130
Moderator
Posty: 3128
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: Jony130 » 26 lis 2018, 16:17

W załączniku masz wsady do procków Attiny26 jak i Attiny261.
I sprawdź to sobie jak to działa.
Załączniki
Mode.zip
(2.42 KiB) Pobrany 4 razy

tommot
-
Posty: 16
Rejestracja: 25 sie 2018, 16:37

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: tommot » 26 lis 2018, 16:30

Dzięki jutro sprawdzę i dam znać.

Jony130
Moderator
Posty: 3128
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: Jony130 » 26 lis 2018, 16:44

No to czekam na wyniki.

tommot
-
Posty: 16
Rejestracja: 25 sie 2018, 16:37

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: tommot » 27 lis 2018, 16:36

Witam, zaprogramowałem układ wsadem który udostępniłeś jednak układ nie daje znaku życia. Po włączeniu zasilania świecą się wszystkie segmenty wyświetlacza, zero reakcji na przyciski. Na schemacie jest układ attiny26 jednak w kupionym zestawie był attiny261. Fusy dla attiny26 ustawiłem na domyślne i taktowanie wewnętrzne 8Mhz. Nie mam na stanie attiny261 żeby sprawdzić czyna nim będzie działać.

Jony130
Moderator
Posty: 3128
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Re: Czasowe domykanie bramy garażowej Somfy

Post autor: Jony130 » 27 lis 2018, 17:39

To jaki w końcu masz procesor na płytce wlutowany?
I u mnie po przerobieniu kodu na Atmega32a układ działa bez problemu.

ODPOWIEDZ