Co z forum?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
end
Administrator

Re: Co z forum?

Post autor: end » 16 lut 2018, 21:44

Miejmy nadzieję, że coś się może rozkręci :)
Jak już zakończymy techniczne sprawy z forum, poproszę w redakcji żeby wspomnieli o nowej odsłonie na FB - zawsze to kilka osób zerknie co tu się dzieje.

Braddyboy
-

Post autor: Braddyboy » 08 lis 2019, 7:58

FB to jest to. Ale to forum - zawsze będzie istotne. Użytkownicy mają, wiadomości są pisane.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 08 lis 2019, 17:59

Właśnie nie rozumiem czemu fora zamierają na rzecz FB. Chodzi o co ? O to że na FB posty są całkowicie moderowane a tu każdy pisze co chce ? Bo o botach nie wspomnę jak chociażby na forum EP. Boty chyba całkiem zjadły już tamto forum.
Kiedyś prężnie działające portale dzisiaj opustoszałe bądź całkowicie zlikwidowane. Da się jakoś odwrócić ten stan rzeczy ? Macie jakiś pomysł na to ?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 08 lis 2019, 18:27

Wydaje mi się, że to dla tego bo każdy ma w kieszeni smartfona, w nim aplikację dla FB i założone konto. Nie trzeba zakładać kont na różnych forach, logować się i sprawdzać, czy są nowe posty. Wystarczy dodać się do jakiejś grupy, a kiedy ktoś wstawi nowy post, wszyscy będący online błyskawicznie otrzymają powiadomienie. Ludzie są z natury leniwi i niecierpliwi, jeżeli coś ich gnębi chcą odpowiedzi natychmiast, nie jutro czy za parę dni. Dlatego myślę, że tego procesu już się nie da odwrócić, i dotyczy on wszystkich forum internetowych. Póki co, jeszcze elektroda się trzyma, wszystkie mniejsze fora świecą pustkami.

michj
-

Post autor: michj » 10 lis 2019, 17:34

Co do kwestii rejestracji na różnych forach i oddzielnego sprawdzania nowych postów, jest aplikacja Tapatalk która zbiera wiele forów (w tym nasze Forum) w jednym miejscu.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 lis 2019, 21:55

To też nie jest tak do końca, że na FB otrzymuje się odpowiedz, w kilka minut. FB ma tylko tą przewagę że jesteśmy większość czasu online, na nim, więc szybciej reagujemy na powiadomienia. Zresztą poziom odpowiedzi też jest różny, a czasem to, po prostu łowienie klientów na priv.
Problem polega raczej, na tym że zmienił się typ odbiorcy. Współczesna młodzież jest nastawiona głównie na konsumpcję, Jeżeli nie dostaje, gotowego rozwiązania, już, w tej chwili i wedle swojego wyobrażenia, to jest źle, do dupy itd.
Drugą stroną medalu, jest ogrom rozwiązań na rynku i ich stopień skomplikowania. Kiedy ja zaczynałem swoją przygodę, właściwie nie było nic, począwszy od materiałów merytorycznych (był MT i dwie zdezelowane książki w bibliotece szkolnej), skończywszy na podzespołach i ich dostępności. Potem, nastąpił bum, i okazało się że mnie nie stać. Kiedy w końcu mnie stać, jestem zwyczajnie zagubiony, i nie na czasie w wielu tematach.
Co do EDW i Elportalu. Od czasu do czasu, z sentymentu kupie sobie jakieś wydanie EDW, ale mam wrażenie że to czasopismo jest zawsze o krok do tyłu za resztą. Taki np. FORBOT jeżeli chodzi o kursy związane z elektroniką, odbił w ciągu 2-3 lat EDW o prawie dekadę (a przynajmniej pól), a jest to tylko forum tematyczne, które kreatywnie odpowiedziało na zapotrzebowanie swoich użytkowników. EDW wałkuje ARDUINo UNO kiedy wszyscy już dawno tę lekcję odrobili, i siedzą w ARMach, Raspberry PI, ESP8266/32 i QT, nawet w FPGA.
Mam takie wrażenie że Elportal, jest strasznie oderwany od EDW. Brakuje tu tej synergii, między czasopismem, forum, a czytelnikami/użytkownikami. To że, są materiały do artykułów z EDW to za mało.
Przykład. Jak długo już na łamach EDW jest wałkowany projekt Infinity? Pół roku? A ile będzie jeszcze trwał? Kolejne pół roku? W tym czasie można by zmieścić, kurs Raspberry PI, który w połączeniu z obecnym kursem ARDUINo+ESP8266 i wprowadzeniem do Domioticza, pozwoliłby opracować inteligentny dom każdemu zainteresowanemu. Pomijam już przewagę takiego konfiga nad Infinity. Mam wrażenie że EDW utknęło w takiej pętli czaso-technicznej.
PS. To tylko moja subiektywna, opinia i odczucie. Rozumiem tez ograniczenia EDW, które jest miesięcznikiem, ograniczone jest pewnymi rami funkcjonowania, i nie może reagować tak szybko i dynamicznie jak fora tematyczne. Ale może warto rozważyć, rozwój dwukierunkowy?

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 13 lis 2019, 11:31

kayron pisze:
12 lis 2019, 21:55
To też nie jest tak do końca, że na FB otrzymuje się odpowiedz, w kilka minut. FB ma tylko tą przewagę że jesteśmy większość czasu online,
Jaki problem być on-line na forum i dostawać natychmiastowe powiadomienia?
kayron pisze:
Problem polega raczej, na tym że zmienił się typ odbiorcy. Współczesna młodzież jest nastawiona głównie na konsumpcję, Jeżeli nie dostaje, gotowego rozwiązania, już, w tej chwili i wedle swojego wyobrażenia, to jest źle, do dupy itd.
Niestety tak jest.
kayron pisze:
Co do EDW i Elportalu. Od czasu do czasu, z sentymentu kupie sobie jakieś wydanie EDW, ale mam wrażenie że to czasopismo jest zawsze o krok do tyłu za resztą. Taki np. FORBOT jeżeli chodzi o kursy związane z elektroniką, odbił w ciągu 2-3 lat EDW o prawie dekadę (a przynajmniej pól), a jest to tylko forum tematyczne, które kreatywnie odpowiedziało na zapotrzebowanie swoich użytkowników. EDW wałkuje ARDUINo UNO kiedy wszyscy już dawno tę lekcję odrobili, i siedzą w ARMach, Raspberry PI, ESP8266/32 i QT, nawet w FPGA.
Jedna sprawa to cykl wydawniczy i koszty czasopisma (ile można artykułów w nim zmieścić) inna, to, że niestety Czytelnicy EdW nie chcą "trudnych" tematów, najlepszy to wgraj szkic i ma działać. jakikolwiek problem - szkic zły. Fakt, soft na Arduino jest niskiej jakości, ale jeśli nie potrafi si ę szukać błędu w prostym AVR to tym bardziej na ARM o Rpi gdzie jest system i potrzeba jeszcze większej wiedzy niż w przypadku ARM nawet nie wspominam.
Krótko - lenistwo. Widać to po tematach na forach i odpowiedziach, gdzie roi się od błędów ortograficznych, bo piszącemu nie chce się ich poprawić przeglądarka sygnalizuje błędy!.
kayron pisze:
W tym czasie można by zmieścić, kurs Raspberry
Nie ma zainteresowania o czym świadczą listy Czytelników. Chciałem taki kurs zrobić, dla zupełnie "zielonych". Krok po kroku, jak zrobić kartę z systemem i nie pod Linux, bo kto zna Linux nie potrzebuje kursu, tylko pod Windows. Jakie programy zainstalować jak choćby pomocny MC. Jak kopiować pliki, pracować na innym komputerze połączonym z RPi (SPC, VNC). Jak uruchomić serwer WWW z PHP, pocztę, FTP, NAS. Jak z poziomu PHP sterować GPIO, I2C, LCD. Jak robić backup. Zwieńczeniem kursu miałoby być coś w rodzaju http://es2.noip.pl/rpi/ więc i kamerka wchodzi w grę. Dla leniwych, dostępny byłby obraz karty.
Niestety, zainteresowanie zerowe!
kayron pisze:
PI, który w połączeniu z obecnym kursem ARDUINo+ESP8266 i wprowadzeniem do Domioticza, pozwoliłby opracować inteligentny dom każdemu zainteresowanemu.
Ważne aby system był zdecentralizowany, aby awaria jednego elementu nie spowodowała, ze nie dom jest "głuchy i ślepy" i nawet oświetlenia w WC nie można włączyć.

Myślę o takim systemie, na razie to tylko czujniki, które potrafią "rozmawiać" miedzy sobą bez pośrednictwa serwera. Dzięki temu na każdym z urządzeń można zobaczyć wyniki pomiarów innych a awaria jednego elementu (np serwera) nie powoduje, ze nic nie działa. Serwer ma oczywiście dostęp do wszystkich czujników. Na razie tak próbnie http://es2.noip.pl/automatyka/
Czy będzie zainteresowanie?
Wątpię bo potrzebna znajomość:
- C/C++, był cykl w EdW.
- Elektroniki, cykl w EdW.
- Budowy uC (AVR, ARM), AVR był cykl w EdW.
- Znajomości niskich warstw Ethernetu (ARP, ICMP) - był cykl artykułów w EdW.
- Znajomość RS485/422 (poza elektrycznym, kolizje, unikanie, wykrywanie).
- Znajomość CAN.
- Znajomość stosu USB.
- Znajomość HTML, PHP.
- Znajomość Linux.
Właściwie, to w EdW brakuje tylko czterech ostatnich punktów!

Wymagany sprzęt (pomijam miernik uniwersalny czy lutownicę):
- Zasilacz z ustawianym ograniczeniem prądowym. Koszt 250..400zł.
- Oscyloskop cyfrowy, min 2 kanały. Koszt ok 1000zł oraz umiejętność posługiwania się nim. najlepszy 4 kanały, koszt ok 1800zł.
- Różnicowe sondy (dwie wystarczą, z bólem jedna) do oscyloskopu. Koszt 600..900zł. W EdW był projekt sondy za 100..200zł.
- Analizator logiczny. Może być od bólu SaleAE za 40zł ale najlepszy taki z buforem na próbki dzięki czemu zawsze może samplować z max prędkością bez względu na liczbę aktywnych kanałów, np LA2016 za blisko 500zł.
- Sonda logiczna a najlepiej kilka i nie zabawek co nie odróżniają krótkich impulsów od stałego poziomu logicznego. Koszt 100..200zł (był niedawno projekt w EdW).
- Generator/licznik częstotliwości i czasu. Nie jest niezbędny, koszt ok 500zł.
- Debuger. AVR (Dragon 450zł, nowsze tańsze ale nie znam cen, nie mam, nie używałem), ARM St-Link V2-1 65zł, klon V2 (bez -1) 13zł, J-linkEdu ponad 200zł ale można go zrobic, legalnie, z St-Link V2-1 bezpłatnie.

Łatwo policzyć ile trzeba mieć miedzi aby mieć możliwość uruchomienia projektu. Naturalnie, jak ma się szczęście, to nawet wkrętak nie będzie potrzebny wymagana wiedza jak ściągnąć pliki z Internetu.
Dlaczego wyróżniłem słowo debuger? Bez niego wprowadzanie zmiany w sofcie, szukanie błędów, jest czasochłonne. rozwiązania kardasiopodobne (led) może wspomóc debuger ale go nie zastąpi, tak samo jak arduinowy serialmonitor, który blokuje jedyny UART w wielu uC. Ponadto nie pozwala wysyłać zbyt wielu informacji bez "blokowania" programu ze względu na śladowe ilości RAM w większości AVR.

Na zakończenie wrócę do Infinity. Czy projekt o którym myślę, da się opisać na 24 stronach (4 strony przez 6 miesięcy) czasopisma? Myślę, że i 2 lata to mało.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 lis 2019, 17:37

Jedna sprawa to cykl wydawniczy i koszty czasopisma (ile można artykułów w nim zmieścić)
Mniej reklam A4 = więcej treści w tej samej objętości. Prosta matematyka.
inna, to, że niestety Czytelnicy EdW nie chcą "trudnych" tematów, najlepszy to wgraj szkic i ma działać.
Wydaje mi się, że akurat trudnych tematów to EDW się nigdy nie bało i dobrze sobie z nimi radziło. Przykładem jest choćby cykl o wzmacniaczach operacyjnych, tranzystorach i inne tego typu. Czasami trzeba też, przekonać do tego że, to co wydaje się trudne, wcale takie nie musi być, w tym też akurat EDW ma spore doświadczenie.
Nie ma zainteresowania o czym świadczą listy Czytelników.
Hm..?? Tu trudno mi polemizować, bo nie mam dobrego punktu odniesienia. Natomiast, prawdą jest też, to że wiele tematów zwyczajnie przespano w czasie kiedy należało je podejmować. Natomiast nie jest, to dla mnie żaden argument, aby nie poszukiwać nowych czytelników, tematów, czy dróg rozwoju. To tak brzmi trochę, jak tłumaczenie się z własnej bezradności, bo sąsiad nie chce mi pomóc liści na moim podwórku posprzątać.
kayron pisze: ↑wczoraj, o 21:55
PI, który w połączeniu z obecnym kursem ARDUINo+ESP8266 i wprowadzeniem do Domioticza, pozwoliłby opracować inteligentny dom każdemu zainteresowanemu.
Ważne aby system był zdecentralizowany, aby awaria jednego elementu nie spowodowała, ze nie dom jest "głuchy i ślepy" i nawet oświetlenia w WC nie można włączyć.
Troszkę źle się chyba zrozumieliśmy. Mi nie chodzi o gotowy projekt, tylko o przedstawienie wiedzy merytorycznej, przybliżenie narządzi, metodyki, dostępnych rozwiązań aby zachęcić czytelników do własnych eksperymentów. Dajmy wędkę, a nie rybę. Ale jeżeli wyjdziemy, z założenia, że wszystko przerasta potencjalnego odbiorcę, bo mu się nie chce, bo to za trudne, bo coś tam jeszcze, to niestety taki stan utrzymamy i pogłębimy. A gdyby tak kursy, zorganizować, na wzór Szkoły konstruktorów? W każdym odcinku, zadnie domowe, a za miesiąc dla pierwszych 3 najciekawszych rozwiązań, drobny upominek. Na koniec kursu, 3 najlepszych, dostałoby jakiś konkretniejszy bonus. Nie wieżę że, to by nie zmobilizowało, jakieś grupy czytelników, czy nawet nie przyciągnęło nowych.
No ale, to jest takie trochę moje bardzo luźne gdybanie, co by było jak? :D
Ostatnio zmieniony 13 lis 2019, 17:45 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 13 lis 2019, 17:43

kayron pisze:
13 lis 2019, 17:37
Jedna sprawa to cykl wydawniczy i koszty czasopisma (ile można artykułów w nim zmieścić)
Mniej reklam A4 = więcej treści w tej samej objętości. Prosta matematyka.
Mniej reklam = wyższa cena czasopisma. Prosta matematyka.

kayron pisze:
13 lis 2019, 17:37
Dajmy wędkę, a nie rybę.
Jestem gotów dać wędkę. Wiele nie brakuje, tylko listów od Czytelników. Jak będą listy pojawią się tematy:
- CAN.
- Stos USB.
- HTML, PHP.
- Linux na RPi może i na OrangePi-Zero (taniej chyba się nie da).

Ile listów wysłał kolega do redakcji EdW w sprawach omawianych w tym wątku?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 lis 2019, 13:29

Akurat dziś przeglądałem obecny numer EDW.
Raczej mnie nie przekonasz że AVT samo, sobie płaci, za umieszczanie reklam własnych usług i produktów. Gdyby to były reklamy firm obcych, która za to płacą, OK. Naliczyłem spokojnie 8 stron A4 reklam AVT, które można spożytkować na tekst. Gdzie 2 strony są zmarnowane na reklamę prenumeraty, co można zmieścić na pół strony, a przekaz i jego siła nadal będą takie same. Prościej mówiąc, jeżeli ktoś jest zainteresowany prenumeratą EDW, to se te informacje sam znajdzie, i nie trzeba mu tego drukować na 2 stronach A4.
Ile listów wysłał kolega do redakcji EdW w sprawach omawianych w tym wątku?
Zazwyczaj korzystałem z mini ankiety na portalu, ale widzę, już nie ma możliwości dodawania własnych sugestii w niej? :(

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 15 lis 2019, 14:13

kayron pisze:
15 lis 2019, 13:29
Akurat dziś przeglądałem obecny numer EDW.
Raczej mnie nie przekonasz że AVT samo, sobie płaci, za umieszczanie reklam własnych usług i produktów.
Tego nie wiem. AVT to nie EdW czy EP.
Pracowałem w korporacji, ścisła księgowość i firmy należące do korporacji płaciły sobie za usługi i musiała być naliczona marża (takie wymagania prawne).
kayron pisze:
15 lis 2019, 13:29
Gdzie 2 strony są zmarnowane na reklamę prenumeraty, co można zmieścić na pół strony,
Faktycznie. Ta reklama mogłaby być mniejsza.

Thomasd93
-

Post autor: Thomasd93 » 21 sty 2021, 4:52

end pisze:
16 lut 2018, 13:59
Witam,
To nie lifting tak do końca, po prostu przeszliśmy z modyfikacji phpBB by Przemo na czyste phpBB - powody są oczywiste.
Szata graficzna będzie bardziej dopracowana, bo ta wygląda trochę słabo rachat de credit banque - po przejściu na nowy skrypt musieliśmy szybko forum uruchomić.
Problem z botami mam nadzieję, że już zażegnany, bo jest to znacznie lepiej dopracowane w nowych wersjach phpBB.

A czy będzie tutaj ruch? To zależy od userów, ale mam wrażenie, że po kilku latach fora straciły mocno na rzecz FB itd.
Wiadomo takie fora jak elektroda czy trioda zawsze będą miały swoich aktywnych userów.
Ale dobrze jest zacząć, a potem poprawić.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 10 kwie 2023, 7:30

Czyli w sumie forum umarło śmiercią naturalną...

ODPOWIEDZ