Jak już zakończymy techniczne sprawy z forum, poproszę w redakcji żeby wspomnieli o nowej odsłonie na FB - zawsze to kilka osób zerknie co tu się dzieje.
Jaki problem być on-line na forum i dostawać natychmiastowe powiadomienia?
Niestety tak jest.
Jedna sprawa to cykl wydawniczy i koszty czasopisma (ile można artykułów w nim zmieścić) inna, to, że niestety Czytelnicy EdW nie chcą "trudnych" tematów, najlepszy to wgraj szkic i ma działać. jakikolwiek problem - szkic zły. Fakt, soft na Arduino jest niskiej jakości, ale jeśli nie potrafi si ę szukać błędu w prostym AVR to tym bardziej na ARM o Rpi gdzie jest system i potrzeba jeszcze większej wiedzy niż w przypadku ARM nawet nie wspominam.kayron pisze: ↑12 lis 2019, 21:55Co do EDW i Elportalu. Od czasu do czasu, z sentymentu kupie sobie jakieś wydanie EDW, ale mam wrażenie że to czasopismo jest zawsze o krok do tyłu za resztą. Taki np. FORBOT jeżeli chodzi o kursy związane z elektroniką, odbił w ciągu 2-3 lat EDW o prawie dekadę (a przynajmniej pól), a jest to tylko forum tematyczne, które kreatywnie odpowiedziało na zapotrzebowanie swoich użytkowników. EDW wałkuje ARDUINo UNO kiedy wszyscy już dawno tę lekcję odrobili, i siedzą w ARMach, Raspberry PI, ESP8266/32 i QT, nawet w FPGA.
Nie ma zainteresowania o czym świadczą listy Czytelników. Chciałem taki kurs zrobić, dla zupełnie "zielonych". Krok po kroku, jak zrobić kartę z systemem i nie pod Linux, bo kto zna Linux nie potrzebuje kursu, tylko pod Windows. Jakie programy zainstalować jak choćby pomocny MC. Jak kopiować pliki, pracować na innym komputerze połączonym z RPi (SPC, VNC). Jak uruchomić serwer WWW z PHP, pocztę, FTP, NAS. Jak z poziomu PHP sterować GPIO, I2C, LCD. Jak robić backup. Zwieńczeniem kursu miałoby być coś w rodzaju http://es2.noip.pl/rpi/ więc i kamerka wchodzi w grę. Dla leniwych, dostępny byłby obraz karty.
Ważne aby system był zdecentralizowany, aby awaria jednego elementu nie spowodowała, ze nie dom jest "głuchy i ślepy" i nawet oświetlenia w WC nie można włączyć.
Mniej reklam A4 = więcej treści w tej samej objętości. Prosta matematyka.Jedna sprawa to cykl wydawniczy i koszty czasopisma (ile można artykułów w nim zmieścić)
Wydaje mi się, że akurat trudnych tematów to EDW się nigdy nie bało i dobrze sobie z nimi radziło. Przykładem jest choćby cykl o wzmacniaczach operacyjnych, tranzystorach i inne tego typu. Czasami trzeba też, przekonać do tego że, to co wydaje się trudne, wcale takie nie musi być, w tym też akurat EDW ma spore doświadczenie.inna, to, że niestety Czytelnicy EdW nie chcą "trudnych" tematów, najlepszy to wgraj szkic i ma działać.
Hm..?? Tu trudno mi polemizować, bo nie mam dobrego punktu odniesienia. Natomiast, prawdą jest też, to że wiele tematów zwyczajnie przespano w czasie kiedy należało je podejmować. Natomiast nie jest, to dla mnie żaden argument, aby nie poszukiwać nowych czytelników, tematów, czy dróg rozwoju. To tak brzmi trochę, jak tłumaczenie się z własnej bezradności, bo sąsiad nie chce mi pomóc liści na moim podwórku posprzątać.Nie ma zainteresowania o czym świadczą listy Czytelników.
Troszkę źle się chyba zrozumieliśmy. Mi nie chodzi o gotowy projekt, tylko o przedstawienie wiedzy merytorycznej, przybliżenie narządzi, metodyki, dostępnych rozwiązań aby zachęcić czytelników do własnych eksperymentów. Dajmy wędkę, a nie rybę. Ale jeżeli wyjdziemy, z założenia, że wszystko przerasta potencjalnego odbiorcę, bo mu się nie chce, bo to za trudne, bo coś tam jeszcze, to niestety taki stan utrzymamy i pogłębimy. A gdyby tak kursy, zorganizować, na wzór Szkoły konstruktorów? W każdym odcinku, zadnie domowe, a za miesiąc dla pierwszych 3 najciekawszych rozwiązań, drobny upominek. Na koniec kursu, 3 najlepszych, dostałoby jakiś konkretniejszy bonus. Nie wieżę że, to by nie zmobilizowało, jakieś grupy czytelników, czy nawet nie przyciągnęło nowych.Ważne aby system był zdecentralizowany, aby awaria jednego elementu nie spowodowała, ze nie dom jest "głuchy i ślepy" i nawet oświetlenia w WC nie można włączyć.kayron pisze: ↑wczoraj, o 21:55
PI, który w połączeniu z obecnym kursem ARDUINo+ESP8266 i wprowadzeniem do Domioticza, pozwoliłby opracować inteligentny dom każdemu zainteresowanemu.
Mniej reklam = wyższa cena czasopisma. Prosta matematyka.
Jestem gotów dać wędkę. Wiele nie brakuje, tylko listów od Czytelników. Jak będą listy pojawią się tematy:
Raczej mnie nie przekonasz że AVT samo, sobie płaci, za umieszczanie reklam własnych usług i produktów. Gdyby to były reklamy firm obcych, która za to płacą, OK. Naliczyłem spokojnie 8 stron A4 reklam AVT, które można spożytkować na tekst. Gdzie 2 strony są zmarnowane na reklamę prenumeraty, co można zmieścić na pół strony, a przekaz i jego siła nadal będą takie same. Prościej mówiąc, jeżeli ktoś jest zainteresowany prenumeratą EDW, to se te informacje sam znajdzie, i nie trzeba mu tego drukować na 2 stronach A4.Mniej reklam = wyższa cena czasopisma. Prosta matematyka.
Zazwyczaj korzystałem z mini ankiety na portalu, ale widzę, już nie ma możliwości dodawania własnych sugestii w niej?Ile listów wysłał kolega do redakcji EdW w sprawach omawianych w tym wątku?
Tego nie wiem. AVT to nie EdW czy EP.
Faktycznie. Ta reklama mogłaby być mniejsza.
Ale dobrze jest zacząć, a potem poprawić.end pisze: ↑16 lut 2018, 13:59Witam,
To nie lifting tak do końca, po prostu przeszliśmy z modyfikacji phpBB by Przemo na czyste phpBB - powody są oczywiste.
Szata graficzna będzie bardziej dopracowana, bo ta wygląda trochę słabo rachat de credit banque - po przejściu na nowy skrypt musieliśmy szybko forum uruchomić.
Problem z botami mam nadzieję, że już zażegnany, bo jest to znacznie lepiej dopracowane w nowych wersjach phpBB.
A czy będzie tutaj ruch? To zależy od userów, ale mam wrażenie, że po kilku latach fora straciły mocno na rzecz FB itd.
Wiadomo takie fora jak elektroda czy trioda zawsze będą miały swoich aktywnych userów.