Driver LED

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
leech10
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Driver LED

Post autor: leech10 » 29 lis 2017, 13:33

Hej

Kupiłem reflektor LED z Biedronki 20W. Niestety po podpieciu LED od czasu do czasu błysneła a w kontakcie iskrzy i trzeszczy. Driver musi byc uszkodzony. Jak wpiąłem w przedłuzacz i podpiąłem kable zasilające do miernika to pokazuje mi 90V :!:

Na wyjściu jak jest podłączona dioda jest 0V. Na "sucho" około 25V czyli nie tak.

Urzadznie jest na układnie LIS8516 wg poniższego schematu. Było zalane w plastiku. Oskubałem go ale nic przepalonego nie widzę. Jak myślicie co mogło się zepsuć? Układu nie sprawdzę. Wszystko oprócz kondensatorów jest niestety SMD.


http://www.datasheetspdf.com/pdf/909128/LIS/LIS8516/1
Załączniki
IMG_20171128_112255.jpg

Jony130
Moderator
Posty: 3069
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 29 lis 2017, 16:26

leech10 pisze:Jak wpiąłem w przedłuzacz i podpiąłem kable zasilające do miernika to pokazuje mi 90V
A po odłączeniu tego reflektora ile pokazuje woltomierz?
leech10 pisze:Na wyjściu jak jest podłączona dioda jest 0V. Na "sucho" około 25V czyli nie tak.
Że jak? Gdzie to zmierzyłeś?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 612
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Driver LED

Post autor: tom5555 » 29 lis 2017, 18:41

leech10 pisze:Niestety po podpieciu LED od czasu do czasu błysneła a w kontakcie iskrzy i trzeszczy
Zacznij od wymiany kontaktu. Pewnie tam coś nie łączy, reflektor nie dostaje pełnego napięcia i się nie włącza. Niepotrzebnie rozdłubałeś zalaną przetwornicę, jak do reflektora nie doprowadziłeś pewnych 230V.

leech10
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 29 lis 2017, 19:03

Hej.

Podpinalem w 3 rozne kontakty to nie wina kontaktu.

A te napiecia 0 i 25V zmierzylem na wyjsciu przetwornicy. Pod obciazeniem diody i bez.

Jak odlaczylem diode to na zasilaniu 120V.

Pozdrawiam
Piotrek

leech10
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 03 gru 2017, 15:22

Hej

Problem rozwiązany

Uszkodzony Mostek Gretza. Po wymiania działa.

Pozdrawiam
Piotrek

ODPOWIEDZ