Tranzystor do paska LED PWM

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
adrian_134
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 12 kwie 2012, 14:26
Lokalizacja: Chełm

Tranzystor do paska LED PWM

Post autor: adrian_134 » 17 cze 2017, 10:58

Jakich tranzystorów użyć do sterowania paskiem led poprzez Arduino. Sygnał maksymalne napięcie na wyjściu to 5v a prąd to 20mA, w przypadku tranzystorów bipolarnych podłączam bazę do Arduino do tego muszę zastosować rezystor przed bazą o rezystancji 5v/0.02A = 250omów. Są tranzystory bipolarne które się w pełni otwierają przy niskich prądach i mają duży kilka A prąd kolektora ?
Tranzystory MOSFET, jak je dopierać żebym na bramkę podał 5v i tranzystor się otworzył dając mi prąd kilka A ?

leech10
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 17 cze 2017, 11:22

Hej

Tranzystory IRL. Np IRL530. Wysterujesz je 5V. Litera L oznacza Logic czyli wlasnie sterowanie ukladami 5V.

Bipolarny otwiera sie przy 0.7V i jest sterowany prądem a nie napieciem.

Pozdrawiam
Piotrek

adrian_134
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 12 kwie 2012, 14:26
Lokalizacja: Chełm

Post autor: adrian_134 » 17 cze 2017, 12:09

Dziękuje za wyjaśnienie :) IRL540NPBF - Maksymalny prąd drenu Id: 36 A przy takim prądzie wydzieli się dużo ciepła 12V*36A=432W ! Co prawda takich prądów nie będę miał, góra 6A ale to i tak nie zmienia faktu że muszę zadbać o chłodzenie ? 12V*6A = 72W. Jaki pojedynczy i jaki gdy chciałbym przykręcić 3tranzystory do jednego ?
IRLZ44N - Jest literka L ale co oznacza Z ? Ma mniejsze napięcie VDSS ale nawet te 55v nie jest potrzebne ale za to większy prąd drenu.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2051
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 17 cze 2017, 17:34

Dla tego sterowniki LEDów nie sterują prądem liniowo, używają PWMa, w najprostszym wariancie jakieś częstotliwości nośnej np. 500Hz lub 1KHz a nawet więcej.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 612
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 17 cze 2017, 19:13

Trochę odejdę od tematu. adrian_134 widzę że podstawowe wzory znasz, ale źle je stosujesz. Na przykład obliczanie rezystora dla tranzystora bipolarnego pracującego jako klucz; prąd obciążenia (lub jeżeli go nie znasz to maksymalny prąd kolektora) dzielisz przez najmniejszą wartość bety tranzystora, w wyniku uzyskujesz prąd bazy. Oczywiście prąd bazy nie może przekroczyć maksymalnego prądu jaki może dać wyjście Arduino. Teraz od napięcia sterującego (czyli w twoim przypadku 5V) odejmujesz 0,7V (spadek na złączu BE tranzystora) i dzielisz to przez wcześniej wyliczony prąd bazy. Wynikiem jest wartość maksymalnej rezystancji włączonej w szereg z bazą, ale dla pewności daje się rezystor o mniejszej wartości.
W obliczaniu mocy strat na mosfecie też jest błąd. Spadek napięcia 12V na tranzystorze wystąpi w przypadku jego wyłączenia, a wtedy nie płynie przez niego prąd, więc moc strat równa się zero. Przy włączeniu tranzystora zacznie płynąć prąd, ale z kolei rezystancja złącza DS będzie bardzo mała, spadek napięcia na otwartym tranzystorze będzie mały, więc i moc strat będzie mała.

PS. Ponad 70W na pasku LED? Owiniesz nim mały domek?

adrian_134
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 12 kwie 2012, 14:26
Lokalizacja: Chełm

Post autor: adrian_134 » 17 cze 2017, 19:18

Tzn przy takim prądzie 6A nie muszę przyczepiać radiatora? Tylko co w przypadku gdy wszystkie kolory diody RGB świecą ? Nie podaje prądu liniowo tylko też PWM o pewnej czestotliwości ? Obecnie mam pasek led kupiony w supermarkecie jest tam zasilacz 3A i na początku będę właśnie jego używał czyli 3A tyczy się dla wszystkich kolorów czy przypada 1A dla koloru ? Prościej: diody dla jednego koloru potrzebują tych 3A? Czerwony pobiera 3A za chwile odcina mu sie prąd i podaje na zielony 3A i tak samo dla niebieskiego ? Czy czerwone diody pobieraja 1A niebieskie 1A zielone 1A ? O co dokładniej chodzi z tą częstotliwością bo wychodzi że przy prądzie 3A nie muszę sie martwić o radiator

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 612
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 17 cze 2017, 21:43

Zasilacz daje 3A, a ile biorą diody możemy sobie zgadywać. To już by trzeba policzyć lub zmierzyć.

leech10
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 17 cze 2017, 22:01

Hej

Moc strat dla FETa liczysz tak. Prąd pobierany przez obciążenie do kwadratu razy RDSon czyli opór na tranzystorze przy otwarciu. Dla tego Twojego to 0.063Ohm. No to 5x5x0.063= 1,5W. O taka bedzie moc strat.

Odnosi sie to do pracy przy 0 lub bardzo malej czestotliwosci. Przy duzych jest wiecej czynnikow determinujacych prace FETa

Pozdrawiam
Piotrek

adrian_134
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 12 kwie 2012, 14:26
Lokalizacja: Chełm

Post autor: adrian_134 » 15 lip 2017, 10:52

N-MOSFET IRLZ44N - THT - Jest to tranzystor którym mogę sterować za pomocą Arduino. leech10 tak jak napisałeś Litera L oznacza Logic ale owa litera musi być na końcu oznaczenia, w środku ? Czy musi być nazwa IRLl ? Gubię się w tych oznaczeniach. Czy taki tranzystor nada się do sterowania paskiem LED ?

Jony130
Moderator
Posty: 3069
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 15 lip 2017, 16:01

Jak masz IRLZ to jest dobrze, to masz odpowiedni tranzystor.
A co masz jakieś problemy ?

adrian_134
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 12 kwie 2012, 14:26
Lokalizacja: Chełm

Post autor: adrian_134 » 15 lip 2017, 17:08

Aktualnie żaden. Dokładnie pytam ponieważ w mojej miejscowości nie dostanę tranzystora od ręki, muszę je specjalnie zamawiać czekać kilka dni i bądź zamówić "za pobraniem" i zamiast kilku kolejnych tranzystorów zapłacić za przesyłkę :(

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1419
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 15 lip 2017, 21:16

Wspomniany IRLZ44N będzie dobry pod warunkiem że napięcie sterujące (zasilanie uC wewnątrz Arduino) będzie około 5V.

adrian_134
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 12 kwie 2012, 14:26
Lokalizacja: Chełm

Post autor: adrian_134 » 16 lip 2017, 17:44

A może być inaczej w przypadku sterowania PWM z Arduino ?

r-mik
-
Posty: 48
Rejestracja: 10 wrz 2011, 6:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: r-mik » 18 lip 2017, 8:14

adrian_134 pisze:A może być inaczej w przypadku sterowania PWM z Arduino ?
"Oczywista, oczywistość", że może być inaczej. Niektóre moduły Arduino (np te na ARM) zasilane są z 3,3V.

leech10
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 18 lip 2017, 14:27

Hej

Procesory Atmela pracują tez przy 3,3V i są to popularne rozwiązania niskiego poboru mocy. Są też specjalne mosfety dostosowane do niskich napięć. np. PMV16XN (będzie pracował już przy 2V!). Ale ja raczej bym zrobił jakiś Driver gdybym miał na wejściu 3,3V. Ale ty jak masz 5V to nie ma sprawy

Pozdrawiam
Piotrek

ODPOWIEDZ