Sygnał audio w przewodzie EURO (SCART)

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
FireIsland
-
Posty: 36
Rejestracja: 07 lis 2013, 20:58
Lokalizacja: Grybów

Sygnał audio w przewodzie EURO (SCART)

Post autor: FireIsland » 27 gru 2016, 14:34

Dzień dobry,

Chciałbym się dowiedzieć, czy jest możliwość "wygrzebania" sygnału audio z przewodu SCART i podłączenia go pod jakiś wzmacniacz TDA ? Chcę podłączyć inne głośniki do telewizora.
Piny 1,3 i 4 w złączu SCART to odpowiednio kanał prawy, lewy i masa. Jestem ciekaw, czy skierowanie tego sygnału do wzmacniacza TDA i potem do głośników zda egzamin.

Pozdrawiam,
Piotrek

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 612
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 27 gru 2016, 18:04

Jeżeli SCART jest wyjściem, to tak. Jednak nie będzie możliwości regulacji głośności przez telewizor.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1419
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 28 gru 2016, 0:29

Złącze EURO/SCART jest jednokierunkowe jeśli chodzi o sygnał wysokiej jakości (RGB, S-video) i kilka innych szczegółów.
Sygnał composite video oraz audio stereo są (zgodnie ze standardem) zawsze dwukierunkowe. Teoretycznie TV musi mieć podłączone tylko piny wejściowe. W praktyce w większości modeli TV masz conajmniej dwa złącza SCART. W tym jedno do podłączenia magnetowidu (wejście i wyjście audio+composite) i jedno do podłączenia DVD (pełne wejście, brak wyjścia).

Oczywiście jak wspomniał tom5555, wyjście audio ma stały poziom sygnału więc musisz dodać coś do regulacji głośności, najlepiej ze zdalną regulacją.

FireIsland
-
Posty: 36
Rejestracja: 07 lis 2013, 20:58
Lokalizacja: Grybów

Post autor: FireIsland » 28 gru 2016, 9:22

Dziękuję za odpowiedzi.
Mam na myśli kabel Euro idący od dekodera telewizji naziemnej do starszego telewizora Axion.
Zgadza się, regulacji głośności przez TV nie będzie, ale regualcja głośności przez dekoder powinna chyba działać, czy nie?
Jeśli nie, to faktycznie trzeba bedzie rozwiązać ten problem zdalnie. W każdym razie skoro sygnał ten mozna podać na TDA to będę próbował.
Dziękuję.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 612
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 28 gru 2016, 13:32

Jeżeli sygnał bierzesz z dekodera, a dekoder posiada funkcję regulacji głośności, to regulacja głośności obsługiwana będzie przez pilota od dekodera. Większość dekoderów posiada dodatkowe wyjście dla audio na złączu Jack 3,5mm lub Cinch, nie trzeba wtedy wyciągać sygnałów z wyjścia EURO. Ze złącza EURO warto wykorzystać sygnał sterujący (pin 8 ) do włączania dodatkowego wzmacniacza.
http://www.videoaudio.pl/forum/Gniazda- ... t4707.html

FireIsland
-
Posty: 36
Rejestracja: 07 lis 2013, 20:58
Lokalizacja: Grybów

Post autor: FireIsland » 28 gru 2016, 17:08

tom5555 pisze: Ze złącza EURO warto wykorzystać sygnał sterujący (pin 8 ) do włączania dodatkowego wzmacniacza.
Słuszna wskazówka, jednak nie wiem czy dobrze rozumiem. Na pinie 8 pojawia się na przemian napięcie 0-2V, 5-7V, 9.5-12V odpowiednio z wciskaniem klawisza na pilocie odpowiadającego za proporcje ekranu. Sugerujesz, żeby wykorzystać np. napięcie 12V do wysterowania tranzystora czy przekaźnika uruchamiającego wzmacniacz ? Dobry pomysł.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 612
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 28 gru 2016, 18:52

FireIsland pisze:Sugerujesz, żeby wykorzystać np. napięcie 12V do wysterowania tranzystora czy przekaźnika uruchamiającego wzmacniacz ? Dobry pomysł.
Przekaźnika przez tranzystor, jest to napięcie sterujące, nie wiem czy jest określona wydajność prądowa tego wyjścia ale podejrzewam że będzie zbyt mała żeby bezpośrednio wysterować przekaźnik. Najlepiej, gdyby napięcie już powyżej 2V włączało wzmacniacz. Najpierw jednak sprawdź, czy twój dekoder podaje napięcie na pinie nr.8 po załączeniu.

r-mik
-
Posty: 48
Rejestracja: 10 wrz 2011, 6:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: r-mik » 28 gru 2016, 19:07

FireIsland pisze:(...)Na pinie 8 pojawia się na przemian napięcie 0-2V, 5-7V, 9.5-12V odpowiednio z wciskaniem klawisza na pilocie odpowiadającego za proporcje ekranu.
Skąd masz takie informacje?

FireIsland
-
Posty: 36
Rejestracja: 07 lis 2013, 20:58
Lokalizacja: Grybów

Post autor: FireIsland » 29 gru 2016, 10:09

tom5555 - Słusznie. Sprawdziłem to napięcie na pinie 8 i po włączeniu dekodera pojawia się tam napięcie 8V, więc można je będzie wykorzystać do wysterowania tranzystora.

r-mik - Z linku kilka postów wyżej, http://www.videoaudio.pl/forum/Gniazda- ... t4707.html. W opisie złącza SCART.
Mała poprawka do mojej poprzedniej wypowiedzi: Sygnał 0-2V pojawia się w przypadku braku sygnału, a nie w zależności od wciskania przycisku na pilocie odpowiedzialnego za proporcje.

ODPOWIEDZ