Analizator filtrów PKE 09

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
solark
-

Analizator filtrów PKE 09

Post autor: solark » 10 paź 2016, 20:27

Witam Wszystkich

Jak zwykle mam problem z jakimś układem. Chodzi o układ jak poniżej. Nie proszę o wyjaśnienie zasady działania generatora sinusoidy ponieważ widziałem że podobny układ jest wyjaśniony w wykładzie 14 PKE. Wydaje mi się też że na nużce układu LM358 gdzie znajduje się kondensator C5 znajduje się chyba wyjście wzmacniacza operacyjnego a sam kondensator C5 obcina składową stałą sinusoidy - ale nie wiem czy dobrze dedukuję.
Ale już tego zdania z kursu :
Rezystory R16 oraz R17 i R18 są tak dobrane,
żeby przy braku kondensatora C5, czyli bez sygnału, diody LED były na progu świecenia
nie rozumiem. Może dlatego że nie wiem ile wynosi Vpp - międzyszczytowe dla tego przebiegu bez tego kondensatora i jak wtedy zachowałby się układ? Nie wiem też czy wtedy będą przewodzić T1, T2, T3, T4? A poza tym wiem że jak wepniemy filtr górnoprzepustowy a częstotliwość generatora będzie mała wtedy w punkcie Y otrzymamy masę i tu właśnie nie rozumiem bo powinien przewodzić T3, T4 ale dla T7, T8 napięcie będzie za małe żeby one przewodziły (1,2V).
I jeszcze jedno :
Gdy będziesz zmieniał częstotliwość generatora przez zmianę wartości R3 = R4 lub C3 = C4, niech Z1 i Z2 mają niezmienne wartości – obserwuj jasność diod LED przy różnych częstotliwościach przebiegu.
Częstotliwość wytwarzanego przebiegu wynosi mniej więcej f = 1/2pRC
Ale jak obliczyć tą częstotliwość ? Podstawiając w miejsce R - R3 albo R4 a w miejsce C - C3 albo C4?
Załączniki
Schemat_1_PKE_09.jpg

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 11 paź 2016, 18:29

solark pisze: Wydaje mi się też że na nużce układu LM358 gdzie znajduje się kondensator C5 znajduje się chyba wyjście wzmacniacza operacyjnego a sam kondensator C5 obcina składową stałą sinusoidy - ale nie wiem czy dobrze dedukuję.
Bez C5 czyli wyciągasz C5 z układu ale pozostałe elementy zostają. I teraz drogę dla prądu dla bazy T1 i T2 zapewnia R9 (droga od bazy PNP do minusa zasilania).
solark pisze:A poza tym wiem że jak wepniemy filtr górnoprzepustowy a częstotliwość generatora będzie mała wtedy w punkcie Y otrzymamy masę i tu właśnie nie rozumiem bo powinien przewodzić T3, T4 ale dla T7, T8 napięcie będzie za małe żeby one przewodziły (1,2V).

W praktyce nie istnieje coś takiego jak napięcie przewodzenia/otwarcia tranzystora. Te 0.6V to taka umowna wartość. Tranzystor to nie komparator dwustanowy który dla Ube>0.6V przewodzi a dla Ube<0.6V jest zatkany. W praktyce tranzystor "otworzy" się gdy Ube 0.4V...0.5V ale w tym rejonie prąd kolektora jest w okolicy mikroamperów. Czyli np. T5 ma te 0.5V a reszta czyli 0.7V "idzie" na T6. (prąd emitera T5 w okolicy 10 mikroamper idzie do bazy T6 gdzie jest "wzmacnianie". A na kolektorze T6 mamy te 200 mikroamper lub więcej.
solark pisze:Ale jak obliczyć tą częstotliwość ? Podstawiając w miejsce R - R3 albo R4 a w miejsce C - C3 albo C4?

Nie rozumiem pytania ?? Skoro R3 = R4 (takie same rezystory) i C3 = C4 (takie same kondensatory).
To co to za różnica który wystawimy do wzoru ??

I tak dla C3 = 10nF i R3 = 10kΩ obliczamy

Fo = 1/2pi*R*C ≈ 0.16/(R*C) ≈ 0.16/(10kΩ*100nF)
Teraz można wykorzystać Google lub kalkulator i w Google wklepać to

Kod: Zaznacz cały

0.16/(10E3*100E-9)
i nacisnąć szukaj i dostaniemy wynik 160Hz albo wklep to

Kod: Zaznacz cały

1/(2*pi*10E3*100E-9)
i otrzymasz "aptekarski" wynik.

Co do generatora sinusa to możesz sobie poczytać tu
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=78270#78270

A w załączniku masz rozrysowany schemat generatora.

I schematy zamieszczaj jako pliki PNG.
Załączniki
Sin_Gen1.png
Sin_Gen1.png (11.38 KiB) Przejrzano 2593 razy

ODPOWIEDZ