Hej
Tak sobie przeglądałem różne wzmacniacze i znalazłem ten schemat. Ogólnie to wiem o co chodzi poza jedną rzeczą. Znaczy nie wiem na jakiej zasadzie dobrać RF. Wyczytałem, że on ma stabilizować DC offset. Ale nie wiem jak się go dobiera i czy wypadkowe wzmocnienie RF/R2 ma być tutaj mniejsze od 1? Cf wiem, że ma odcinać częstotliwość przełączania a puszczać 20 KHz.
Pozdrawiam
Piotrek
Wzmacniacz klasy D pytanie z ciekawości
Wzmacniacz klasy D pytanie z ciekawości
- Załączniki
-
- Wzmacniacz.jpg (15.23 KiB) Przejrzano 3909 razy
Hej.
No ale on pobiera sygnał sprzed filtra LC. Czyli jeszcze same impulsy o wysokiej częstotliwości. To raczej nie wzmacnia audio.
Ale w sumie caly czas widzi te impulsy przez Rf. Cf w sumie służy do ich odfiltrowania z tego co wyczytałem no i to sie zgadza ale jak on redukuje dc offset.
Pozdrawiam
Piotrek
No ale on pobiera sygnał sprzed filtra LC. Czyli jeszcze same impulsy o wysokiej częstotliwości. To raczej nie wzmacnia audio.
Ale w sumie caly czas widzi te impulsy przez Rf. Cf w sumie służy do ich odfiltrowania z tego co wyczytałem no i to sie zgadza ale jak on redukuje dc offset.
Pozdrawiam
Piotrek
leech10 pisze:Hej.
Ale w sumie caly czas widzi te impulsy przez Rf. Cf w sumie służy do ich odfiltrowania z tego co wyczytałem no i to sie zgadza ale jak on redukuje dc offset. Wydaje mi sie ze tlumic powinien stad zastanawiam się czy wzmocnienie ma byc mniejsze od 1 i jakie. Jak to dobrać.
Pozdrawiam
Piotrek