Zamiana V na dB na wykresie. Pominąć minus ?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Qwin
-

Zamiana V na dB na wykresie. Pominąć minus ?

Post autor: Qwin » 12 wrz 2015, 7:55

Witam.

Jeśli zamieniam skalę w mV na dB (chodzi o wykres). To liczby ujemne powinienem traktować jako dodatnie ?

Np. 700mV = 0,7V = -3 dB = 3dB ?

Wykres :
http://zapodaj.net/b848bd439891c.jpg.html

Chcę wyznaczyć pasmo 3dB i 20dB. Żeby zamieniać te jednostki na dB, to próbowałem najpierw mV zamienić na V, a później V na dB. Tylko nie wiem czy traktować ujemne dB jako dodatnie na wykresie.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 12 wrz 2015, 11:28

1. 3db to wzmocnienie, a -3db to tłumienie, więc jest istotna różnica.
2. db to jednostka wzmocnienia (tłumienia) wyznaczona wzorem stosunkiem napięcia wyjściowego do wejściowego, a dbV odnosi się do poziomu odniesienia (zazwyczaj 1V lub 0,775V).

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 12 wrz 2015, 15:26

Napięcia nie możesz przeliczać wprost na dB.
- W dB możesz wyrazić moc (wyliczysz ją znając napięcie i rezystancję/impedancję obciążenia), wtedy zależnie od przyjętej skali 1W to 0dB albo 1mW to 1dBm. Oczywiście wartości ujemne istnieją w skali dB, ujemna moc nie.
- W dB możesz też wyrazić wzmocnienie. Musisz znać stosunek napięcia WY do napięcia WE. wzmocnienie 1 to 0dB, wzmocnienie ponad 1 to ponad 0 dB, wzmocnienie między 0 a 1 to poniżej 0dB.
Jeśli trafisz na wzmocnienie o wartości ujemnej, to w obliczeniach używasz wartości bezwzględnej a we wnioskach piszesz że masz do czynienia z układem odwracającym fazę.

ODPOWIEDZ