[SZUKAM] Emulator klawiatury do PC'ta

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

[SZUKAM] Emulator klawiatury do PC'ta

Post autor: matrix » 01 wrz 2015, 13:52

Zaprzęgnąłem wujka google do znalezienia ale hasła emulatos ps2, czy emulator klawiatury nie wywala mi nic konkretnego. Widzieliście może ciekawy projekt emulatora klawiatury komputerowej ?

Temat jest taki że chciałbym sterować odtwarzaczem filmów video za pomocą emulowania klawiatury. Czy z procka wysyłać rozkazy odpowiednich klawiszy by sterować tymże odtwarzaczem.

Chyba że próbuję wyważyć otwarte drzwi i powinienem skorzystać z aplikacji o nazwie jak poniżej. Z tym że problem jest taki że na linuxie mi to nie działa. Wywala na kompie błąd połączenia...

Obrazek

To nie reklama...

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 wrz 2015, 14:50

Dobra, już znalazłem. Program w wersji free nie ma dużo funkcji ale daje jakoś radę.

Aplikacja nazywa się -> Unified remote <-
Wersja podstawowa pozwala na wiele a wersja pro kosztuje 15zł

Obrazek

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 01 wrz 2015, 20:04

Widzę że znalazłeś rozwiązanie, ale napiszę jeszcze o pozostałych opcjach.

Jeśli koniecznie ma być klawiatura ps2, to kilka lat temu na łamach EP był projekt przejściówki pozwalającej na używanie joystick'ów stykowych jako klawiatury do PC. Całość zrobiona dość brzydko bo z założenia PC gadał z klawiaturą, a uC (chyba mały '51 od Atmela) tylko wstrzykiwał dane do magistrali ps/2. Obecnie coraz trudniej znaleźć coś w tym temacie ze względu na fakt że ps/2 powoli staje się zabytkiem.

Jeśli natomiast nadal chcesz zrobić kablowy pilot do PC, to chyba łatwiej będzie zbudować gotowca na AVR podpinanego pod USB:
http://blog.tynemouthsoftware.co.uk/201 ... board.html
http://symlink.dk/projects/c64key/
Zostaje tylko kwestia zmiany mapowania klawiszy tak by obsłużyć niestandardowe 'multimedialne' klawisze.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 02 wrz 2015, 14:40

Dzięki za linki, przestudiuję choćby z chęci dokształcenia się...
Natomiast to wcale nie musi być emulator pod PS2. Nawet wygodniej było by gdyby to było USB.

Na obecną chwilę rozwiązanie które znalazłem działa prawie jak chciałem.

ODPOWIEDZ