Wyliczenie minimalnego i maksymalnego napięcie.
-
Komparator
- -
Wyliczenie minimalnego i maksymalnego napięcie.
Witam.
Otóż mam pewną zagwodkę, projektuje sobie zasilacz i nie wiem czy dobrze liczę napięcie po prostowaniu i filtracji, przedstawie to na przykładzie:
napięcie nomianalne trafo 28V.
Obliczenia dla najniższego napięcia:
28*90% = 25,2V <-wahanie napięcia w gniazdku po stronie sieci(10%).
(25,2 - 1,4) * 1,4 =33,32V <- filtracja i prostowanie.
33,32V - 2V = 32,32V <-uwzględnienie tętnień (w moim przypadku 2V dla 2A i kondensatora 10000uF.
Obliczenie dla najwiekszego napięcia
28*110% = 30,8 <-wahanie napięcia w gniazdku po stronie sieci(10%).
(30,8 - 1,4) * 1,4 = 41,16 <- filtracja i prostowanie.
41,16 + 2V = 43,16V <-uwzględnienie tętnień (w moim przypadku 2V dla 2A i kondensatora 10000uF.
Otóż mam pewną zagwodkę, projektuje sobie zasilacz i nie wiem czy dobrze liczę napięcie po prostowaniu i filtracji, przedstawie to na przykładzie:
napięcie nomianalne trafo 28V.
Obliczenia dla najniższego napięcia:
28*90% = 25,2V <-wahanie napięcia w gniazdku po stronie sieci(10%).
(25,2 - 1,4) * 1,4 =33,32V <- filtracja i prostowanie.
33,32V - 2V = 32,32V <-uwzględnienie tętnień (w moim przypadku 2V dla 2A i kondensatora 10000uF.
Obliczenie dla najwiekszego napięcia
28*110% = 30,8 <-wahanie napięcia w gniazdku po stronie sieci(10%).
(30,8 - 1,4) * 1,4 = 41,16 <- filtracja i prostowanie.
41,16 + 2V = 43,16V <-uwzględnienie tętnień (w moim przypadku 2V dla 2A i kondensatora 10000uF.
Hej
W poprzednim temacie kolega chciał zbudowac ogranicznik prądowy. Pisał Vin 24V i przykładowy prąd podał mi 3A. Trafo 28V pasuje.....
Swoją drogą jeszce warto zajrzeć:
http://ea.elportal.pl/zasilacze.html
Pozdrawiam
Piotrek
W poprzednim temacie kolega chciał zbudowac ogranicznik prądowy. Pisał Vin 24V i przykładowy prąd podał mi 3A. Trafo 28V pasuje.....
Swoją drogą jeszce warto zajrzeć:
http://ea.elportal.pl/zasilacze.html
Pozdrawiam
Piotrek
-
Komparator
- -
Jeśli chciałbym zmierzyć rezystancje uzwojenia to wystarczy że przyłożę do zacisków uzwojenia omomierz
Pytam bo nie jestem pewny.
Mam jeszcze jedno pytanie, nie ma tego nigdzie wprost napisane czy aby obniżyć napięcie z biegu jałowego do skutecznego trzeba obciążyć prądem znamionowy czy ogólnie obciążyć np prądem 10mA
Mam jeszcze jedno pytanie, nie ma tego nigdzie wprost napisane czy aby obniżyć napięcie z biegu jałowego do skutecznego trzeba obciążyć prądem znamionowy czy ogólnie obciążyć np prądem 10mA
Tak wystarczy. Oczywiście pomiary dokonujemy bez napięcia.Komparator pisze:Jeśli chciałbym zmierzyć rezystancje uzwojenia to wystarczy że przyłożę do zacisków uzwojenia omomierzPytam bo nie jestem pewny.
Teoretycznie trzeba obciążyć transformator prądem znamionowym.
Ale po co chcesz to robić ??
-
Komparator
- -
Chciałem to zrobić dlatego, żeby zabezpieczyć układ przed zbyt wysokim(tak wnioskuję bo nie mam jeszcze transformator) napięciem biegu jałowego.Jony130 pisze:Cytat:
Teoretycznie trzeba obciążyć transformator prądem znamionowym.
Ale po co chcesz to robić ??
-
Komparator
- -
Stabilizator oczywiście będzie, jest to układ zasilacza laboratoryjnego i martwiłem się oto czy op-amp wytrzyma takie napięcie, ale podliczyłem koszta budowy zasilacza i drastycznie zmieniłem planowane parametry zasilacza z regulacji 0-30V do 0-15V
.
A tak przy okazji ma ktoś może schemat zabezpieczenia przeciw zwarciowego z sygnalizacją?
A tak przy okazji ma ktoś może schemat zabezpieczenia przeciw zwarciowego z sygnalizacją?
No ale masz schemat tego zasilacza ?
http://docs5.chomikuj.pl/408378792,0,0, ... 4%87-3.pdf
http://docs5.chomikuj.pl/408378792,0,0, ... 4%87-3.pdf