Miernik z giełdy staroci

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
dawidu00
-
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2015, 12:11
Lokalizacja: Śląskie

Miernik z giełdy staroci

Post autor: dawidu00 » 02 sie 2015, 12:16

Witam , panowie brat dorwał mi na poznańskim targu staroci stary miernik , nie ma na nim żadnych oznaczeń. Jeżeli ktoś wie co to z model , niech pisze ;)

https://www.dropbox.com/sh/k8sqhfufnxyv ... YHKya?dl=0
Ostatnio zmieniony 02 sie 2015, 13:30 przez dawidu00, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 02 sie 2015, 12:55

Witam
pomogło by na pewno zdjęcie futerału i przeczytania oznaczenia na spodzie miernika :wink:

dawidu00
-
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2015, 12:11
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: dawidu00 » 02 sie 2015, 12:59

timo66 pisze:Witam
pomogło by na pewno zdjęcie futerału i przeczytania oznaczenia na spodzie miernika :wink:
No właśnie nic nie pisze nigdzie :) Tak to bym sobie poradził.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 02 sie 2015, 13:10

Dałeś 3 zdjęcia w futerale, gdzie wystarczyło by jedno. Kilka zdjęć z różnych stron bardziej by pomogło, jeśli jednak nic niema, to tylko czekać na osobę która ma podobny lub ten sam model. Można było by się pokusić o otworzenie miernika i szukaniu dalszych informacji jednak nie spodziewał bym się niczego więcej niż kilka rezystorów [ewentualnie diody/kondensatory] lutowanych bezpośrednio do wyprowadzeń przełącznika wielozakresowego.

dawidu00
-
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2015, 12:11
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: dawidu00 » 02 sie 2015, 13:31

timo66 pisze:Dałeś 3 zdjęcia w futerale, gdzie wystarczyło by jedno. Kilka zdjęć z różnych stron bardziej by pomogło, jeśli jednak nic niema, to tylko czekać na osobę która ma podobny lub ten sam model. Można było by się pokusić o otworzenie miernika i szukaniu dalszych informacji jednak nie spodziewał bym się niczego więcej niż kilka rezystorów [ewentualnie diody/kondensatory] lutowanych bezpośrednio do wyprowadzeń przełącznika wielozakresowego.
Dałem w pierwszym poście link do DropBox'a , z filmikiem i zdjęciem środka

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 sie 2015, 9:33


dawidu00
-
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2015, 12:11
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: dawidu00 » 03 sie 2015, 10:03

Witam , więc jeżeli będzie sprawny (brat nie ma żadnego kabelka żeby sprawdzić :) ) to cena 50 zł była dobrą inwestycją ?

Panowie ostatecznie na 99.99999% jest to miernik http://www.historische-messtechnik.de/p ... izet-1.php

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 sie 2015, 10:38

Tak twoja wersja jest bez Ω ten link co podałem jest do bogatszej wersji :) gtu jesst cała ta seria http://www.historische-messtechnik.de/p ... /index.php

A chcesz sprzedać? To biorę :)

dawidu00
-
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2015, 12:11
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: dawidu00 » 03 sie 2015, 10:50

Wojtek pisze:Tak twoja wersja jest bez Ω ten link co podałem jest do bogatszej wersji :) gtu jesst cała ta seria http://www.historische-messtechnik.de/p ... /index.php

A chcesz sprzedać? To biorę :)
Tak jak wyżej napisałem jest to Multizet 1. Wiesz chciał bym wiedzieć szacowaną cenę czegoś co posiadam ;)

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 sie 2015, 11:06

tu masz jeszcze trochę http://www.radiomuseum.org/r/geraet_kar ... zet_1.html
wiesz wartość to wszystko zalezy od tego czy sa nabywcy i za ile, na ebayu sie czasami to pojawia ale za bardzo nabywców za 50E nie znajduje, na olx tez jest ale i za 100 zł nabywców jakoś nie ma
jak jestes kolekcjonerem to trzymaj, jako miernik nie ma wartości.

dawidu00
-
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2015, 12:11
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: dawidu00 » 03 sie 2015, 11:17

Wojtek pisze:tu masz jeszcze trochę http://www.radiomuseum.org/r/geraet_kar ... zet_1.html
wiesz wartość to wszystko zalezy od tego czy sa nabywcy i za ile, na ebayu sie czasami to pojawia ale za bardzo nabywców za 50E nie znajduje, na olx tez jest ale i za 100 zł nabywców jakoś nie ma
jak jestes kolekcjonerem to trzymaj, jako miernik nie ma wartości.
Wiesz miejsce zawsze się dla niego znajdzie:)

dawidu00
-
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2015, 12:11
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: dawidu00 » 05 sie 2015, 22:06

Witam , panowie mam już miernik w łapkach ;) No i nadszedł czas na testy wziąłem sobie zasilacz atx przerobiony i ustawiam skalę na mierniku 30V DC i podaje na niego 12V DC i nico miernik wskazuje coś około 5 na skali. Jeżeli ustawię zakres na 1.5V DC to na skali mam 12V.
Pierwszy raz mam taki miernik w rękach. Jak by ktoś mógł mi wytłumaczyć co ja robię źle i nauczyć mnie używac takiego sprzętu (niby proste , ale jednak nie ) :grin:

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sie 2015, 4:57

Pokaż zdjęcia z tych pomiarów bo tak to ciut trudno powiedzieć co tak naprawde robisz i czy prawde nam tu piszesz :D
a najlepiej jakbyś mając inny miernik pokazał co faktycznie mierzysz.

dawidu00
-
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2015, 12:11
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: dawidu00 » 06 sie 2015, 9:22

Wojtek pisze:Pokaż zdjęcia z tych pomiarów bo tak to ciut trudno powiedzieć co tak naprawde robisz i czy prawde nam tu piszesz :D
a najlepiej jakbyś mając inny miernik pokazał co faktycznie mierzysz.
Ok. Drugi miernik mam (jak elektronik bez miernika może żyć ?)

https://www.dropbox.com/sh/3uh1ygyr30hn ... CvCOa?dl=0
Proszę screeny.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 sie 2015, 17:09

Zasada pomiaru jest taka, że przełącznikiem wielozakresowym wybierasz zakres. Następnie dzielisz przez 30 [taką masz liczbę działek na skali]. Wynik mnożysz ze wskazaną wartością działek.
Czyli przy zakresie 30, masz 1V na działkę, przy 150 masz 5V na działkę.
Prawdopodobnie gałka przełącznika jest przekręcona, albo nawet cały przełącznik, lub rezystory z dzielnika mają przerwy/zwarcia.

ODPOWIEDZ