Witajcie
Z pokrewnego forum zaciągnąłem banalny "programator" (aż wstyd to tak nazwać) do kostek 24Cxx.
Nie posiadam jednak diody zenera, a mam pilnie do odczytania kostkę.
Jednak ze starej skrzynki PC na której będę czytał kość wystaje mi wolne złącze +5V z zasilacza. I teraz czy można tak, żeby zasilanie 8 pinu kostki pociągnąć z zasilacza, a masę nadal ze złącza RS232, czy masę także zapiąć do kostki z zasilacza? Czy to ma prawo ruszyć, czy zasilanie i masa muszą być brane z RS232, czy tylko SCL i SDA mają znaczenie dla przesyłu danych i musza być dołączone do RS232, a zasilanie i masa mogą być z osobnego źródła?
programator
Programator eeprom
-
Początkujacy
- Użytkownik
-
Początkujacy
- Użytkownik
Te diody są tak jak by zastępczą diodą zenera. Na zwykłej diodzie masz spadek napięcia +/- 0,7V, dlatego łączysz kilka w szeregu by otrzymać odpowiedni spadek napięcia do zasilania eepromu. Montujesz ją tak samo jak diodę zenera, czyli w kierunku zaporowym. Istniejąca dioda 1N4148 jest po to by nie obciążać zbytnio wyjścia portu.
-
Początkujacy
- Użytkownik
-
KrystianPoland
- -
- Kontakt:
Raczej tak pin 3 odpowiada za transmisje danych.Tutaj masz schemat bez diody ale za to ze stabilizatorem.Porównaj sobie.
http://wortal.majsterkowicza.pl/2009/03 ... rom-24cxx/
Druga sprawa-jeśli dasz tylko masę z portu RS 232 a +5V z zasilacza to nie ma to prawa ruszyć gdyż nie będzie zasilania kości.Kolejna rzecz czy sprawdziłeś dokładność połączeń? Mimo iż układ jest banalny zawsze potrafi wkraść się jakiś banalny błąd czy chociażby zimny lut czy coś podobnego.
http://wortal.majsterkowicza.pl/2009/03 ... rom-24cxx/
Druga sprawa-jeśli dasz tylko masę z portu RS 232 a +5V z zasilacza to nie ma to prawa ruszyć gdyż nie będzie zasilania kości.Kolejna rzecz czy sprawdziłeś dokładność połączeń? Mimo iż układ jest banalny zawsze potrafi wkraść się jakiś banalny błąd czy chociażby zimny lut czy coś podobnego.