oscyloskop esperanto 1

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
korfanty33
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:10
Lokalizacja: Polska

oscyloskop esperanto 1

Post autor: korfanty33 » 26 lut 2015, 22:15

oscyloskop esperanto 1

potrzebuję dodatkową wiedzę - by to "cudo" sprawdzić


ostatnio dostałem za grosze zabawkę oscyloskopu esperanto 1

po pierwszych próbach wychodzi mi że nic nie mierzy -

1)pierwsze pokrętło to czas/cm (działkę -kratkę ) plus wypieranie podstawy czasu 5 przełącznikami od 5ms-0,5us
dla 0,5us *10 =>> max 2MHz 1 okres przy potencjometrze *10
2) wzm - ( nic tu niema skala od 1-10 ) - myślę że napięcie/cm {jakie napięcie }
3) <-> przesuwanie przebiegu
4 )jasnoś -
5) nie wiem - x-zewn
++++++++++++
druga linia
1) dioda
2) podstawa czasu wybierana izostami
3) ?? x-zewn izostat
4) czerwony wyzwalanie ciągłe zał/wył
++++++++++++++++++++++++++++
trzecia linia
1) wej
2)przełącznik 1:1 =>> wyszło mi że gdzieś 10V/div
lub 1:50 = 10/50/div ~~0,2V/div
3) styk czarny (chyba masa) pokrętło synchronizacji styk żólty (chyba sygnał )
4) przełącznik "wewn"

z tyłu ma jeszcze dwa styki

1)zielone połączone linią z izostatem wewn/zewn. {gniazdo płytek Y} wyszło mi że ponad 20Vpp należy podać ( ja dałem 12Vpp to dzieś 0.3 działki/div pokazało u mnie )

pokrętła ostrość i pion
Załączniki
esp .PNG
a .PNG
Ostatnio zmieniony 24 maja 2015, 15:11 przez korfanty33, łącznie zmieniany 7 razy.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 612
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 27 lut 2015, 0:20

Spróbuj ustawić jakąś podstawę czasu (np. 0,5ms), pokrętło wzmocnienia ustaw mniej więcej w połowie skali, włącz wyzwalanie ciągłe, synchronizację włącz wewnętrzną, a tłumik wejściowy ustaw w pozycji 1:1. Przełącznik z tyłu oscyloskopu ustaw w pozycji wewn. Po podłączeniu generatora lub dotknięciu palcem do wejścia powinien ukazać się przebieg. Jeśli nic się nie pokaże, spróbuj różnych ustawień potencjometru poziomu wyzwalania i synchronizacji.
Prosta linia bez podłączonego sygnału świadczy o prawidłowo działającym generatorze podstawy czasu.

korfanty33
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: korfanty33 » 27 lut 2015, 11:41

Linia nawet trochę się nie pomarszczyła :-(

1) pion z tyłu mi nie działa -albo działa jak mu się chce (offset) -potencjometr nie ma końca
2)na podstawie 5ms i 0.5ms już linia nie jest brzydka

===============
chyba zostaną mi części i obudowa -jest fajna :-)
=====
odkryłem że ktoś przerabiał "cudo"i tylny pion pokrętło zeskoczyło z trzpienia potencjometru -ale nadal kicha .

3) dla x-zewn robi mi się kropka -którą przesuwam <->
Załączniki
zzz .PNG
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2015, 18:22 przez korfanty33, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 612
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 27 lut 2015, 12:03

Szkoda by było taki zabytek rodzimej elektroniki na części rozbierać, lepiej naprawić. Niestety nie znalazłem żadnego schematu lub instrukcji do tego sprzętu, ale wygląda to na prostą konstrukcję. W pierwszej kolejności sprawdził bym czy nie urwał się jakiś przewód, później przemierzyć wszystkie przełączniki i potencjometry. Skoro lampa daje obraz, to znaczy że najważniejszy i najtrudniej dostępny element jest sprawny, tor X też daje oznaki życia, pozostaje tylko naprawa toru Y.

X zewn. to wejście zewnętrznej podstawy czasu, dzięki niemu można np. obejrzeć całą linię obrazu TV lub uzyskać prosty wobuloskop i oglądać charakterystyki filtrów. Dłuższe wyświetlanie kropki na ekranie może spowodować wypalenie się luminoforu w tym miejscu.

korfanty33
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: korfanty33 » 01 mar 2015, 19:01

tom5555 pisze:Szkoda by było taki zabytek rodzimej elektroniki na części rozbierać, lepiej naprawić..
No tak trochę racji . może zostawię na razie na półce .
Ja nawet nie wiem co za firma wyprodukowała taki oscyloskop.
tom5555 pisze: W pierwszej kolejności sprawdził bym czy nie urwał się jakiś przewód, później przemierzyć wszystkie przełączniki i potencjometry..
Tu raczej poszła elektronika na podstawie czasu { ms }
gdyż linie są "brzydkie" lepiej wyglądają na {uS}

Skoro lampa daje obraz, to znaczy że najważniejszy i najtrudniej dostępny element jest sprawny, tor X też daje oznaki życia,
tom5555 pisze:pozostaje tylko naprawa toru Y..
Tak, ja nawet nie znalazłem jak zrobić prostą piłę - bez operacyjnych,
Wz. operacyjne mają mniejsze częstotliwości niż bramki np 4046-2Mhz, 4049
chciałem na szybko zrobić wyzwalanie zewnętrzne

Jedno pytanie może piłę robić na bramkach "shmita" (choć cieplnie trochę pływają)
tom5555 pisze: X zewn. to wejście zewnętrznej podstawy czasu, dzięki niemu można np. obejrzeć całą linię obrazu TV lub uzyskać prosty wobuloskop i oglądać charakterystyki filtrów. Dłuższe wyświetlanie kropki na ekranie może spowodować wypalenie się luminoforu w tym miejscu.
dobrze że przypomniałeś o wypalającym się luminoforze
Ostatnio zmieniony 02 mar 2015, 0:04 przez korfanty33, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 612
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 01 mar 2015, 23:04

Co rozumiesz przez "brzydka linia"? Jeżeli chodzi o to, że linia miga / pulsuje to jest to normalne zjawisko związane z czasem poświaty zastosowanej lampy, a nie z usterką elektroniki. Spróbuj jeszcze podłączyć do tylnych wyjść "Gniazda płytek Y" generator prostokąta, najlepiej o regulowanej amplitudzie w zakresie 1 - 10V, a przełącznik ustawić w pozycji "Zewn". Podasz wtedy sygnał bezpośrednio na wzmacniacz sterujący płytkami odchylania poziomego, z pominięciem wszystkich innych wzmacniaczy wejściowych.
Z tyłu oscyloskopu powinna też być nazwa producenta, tak przynajmniej jest na tych zdjęciach: http://www.aukcjoner.pl/gallery/017764452-4.html#I4
Niestety wskazuje to na produkcję małoseryjną, prawie garażową, ale w internecie można znaleźć namiary tej firmy, więc jest możliwość zapytania ich o dokumentację.

korfanty33
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: korfanty33 » 01 mar 2015, 23:58

tom5555 pisze:Co rozumiesz przez "brzydka linia"? Jeżeli chodzi o to, że linia miga /
Jest zagięta po lewej stronie do środka {tak jak bym } linię przesuną do góry a że lampa jest okrągła to ją zniekształca { inaczej nie umiem opisać} tylko na jednej podstawie czasowej .


pulsuje to jest to normalne zjawisko związane z czasem poświaty zastosowanej lampy, a nie z usterką elektroniki.
tom5555 pisze: Spróbuj jeszcze podłączyć do tylnych wyjść "Gniazda płytek Y" generator prostokąta, najlepiej o regulowanej amplitudzie w zakresie 1 - 10V, a przełącznik ustawić w pozycji "Zewn"

dałem 12V D=50% 1kHz i jest ledwo na 0,3 działki

tom5555 pisze: Z tyłu oscyloskopu powinna też być nazwa producenta, tak przynajmniej jest na tych zdjęciach:
u mnie wymazali chyba :-( że ja nie oglądałem aukcji innych ;-(

na dziś dzięki za info
Ostatnio zmieniony 24 maja 2015, 15:20 przez korfanty33, łącznie zmieniany 1 raz.

korfanty33
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: korfanty33 » 02 mar 2015, 23:08

t
Załączniki
ww PNG.PNG
ww PNG.PNG (99.93 KiB) Przejrzano 5619 razy
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2015, 18:28 przez korfanty33, łącznie zmieniany 1 raz.

korfanty33
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: korfanty33 » 18 kwie 2015, 17:47

i dziala
tylko jakby lampa obrócona o 180stopni ?
Załączniki
2 oscPNG.PNG

ODPOWIEDZ