Witam
Wczoraj odlutowałem rezystory z układu, mam przed oczami schemat pasków, ale jak do jasnej lutownicy mam odczytać ten schemat, albo raczej od której strony powinno się odczytywać ten kod?
Od której strony czytać kod paskowy
Nie będziemy tutaj upolityczniać; od tego jest Hyde Park. 
Zapomniałem sprecyzować, że nie jest on zawsze oddalony, ale w większości przypadków tak jak tutaj:
Jednak możesz spotkać się z takimi:
Jednak łatwo sobie poradzić z tym stosując się do słów Ertewa.
Jak zauważasz w tej tabelce tolerancja ma kolor w bardzo dużej ilości przypadków z jakimi się będziesz spotykać, złoty lub srebrny, czyli tolerancja 5% lub 10% i ona jest w kodzie zapisywana jako ostatnia. Jak widzisz też te kolory nie występują jako cyfra znacząca. Możesz w prawie wszystkich przypadkach jakie spotkasz to stosować. Myślę, że teraz powiedziano wszystko na ten temat.

Zapomniałem sprecyzować, że nie jest on zawsze oddalony, ale w większości przypadków tak jak tutaj:
Jednak możesz spotkać się z takimi:
Jednak łatwo sobie poradzić z tym stosując się do słów Ertewa.
Jak zauważasz w tej tabelce tolerancja ma kolor w bardzo dużej ilości przypadków z jakimi się będziesz spotykać, złoty lub srebrny, czyli tolerancja 5% lub 10% i ona jest w kodzie zapisywana jako ostatnia. Jak widzisz też te kolory nie występują jako cyfra znacząca. Możesz w prawie wszystkich przypadkach jakie spotkasz to stosować. Myślę, że teraz powiedziano wszystko na ten temat.

a więcej tu: