Windows 7 zgubił literkę do partycji

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Jony130
Moderator

Windows 7 zgubił literkę do partycji

Post autor: Jony130 » 24 lut 2014, 21:13

Witam, mój brat ma ciekawy problem.
Mianowicie Windows 7 przestał mu widzieć jedną z partycji. Po prostu zginęła literka dysku. Oczywiście na dyski nie da się wejść. Tak samo przypisanie nowej literki jest nie możliwe.
By było śmieszniej u mnie po podłączeniu tego dysku, Windows XP widzi dysk normalnie i pliki z tego dysku. Ale jak przełączę się na win7 to niestety nie widać tej partycji.

Macie jakieś pomysły?

Czy z tego wynika że win7 i winXP gdzie indziej odczytują infomacie o partycjach?
Załączniki
12.png
11.PNG
11.PNG (27.41 KiB) Przejrzano 6696 razy

kylle
-

Post autor: kylle » 25 lut 2014, 1:24

zasadniczo to ja na 7mce sie nie znam mimo ze mam ten szajs na jednym lapku a na drugim jescze gorszy badziew -8 niestety lapek z xp mi zdycha i bede musia podjac nieróna walke z 7

xpek ma inaczej rozwiazane zabezpieczenia i dlatego widzi wszytko,
7zdaje sie blokuje dostep uzytkownikom nieuprawnionym i tutaj widze problem
pytanie jak zakladaliscie ta partycje pod 7mka to z jakiego konta ??

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 26 lut 2014, 19:17

Nie bawiłem się aż tak w 7, ale mam doświadczenie w XP i może innym sposobem dasz radę:
Zamiast przypisywać dyskowi literkę, utwórz pusty katalog na dowolnym dysku, dowolnej partycji NTFS, i jego wskaż jako punkt zamontowania tej partycji. Może w ten sposób załapie.

A rada na przyszłość: FAT32 jest gorszy przy dużej ilości małych plików i nie masz w nim takich bajerów jak zabezpieczenia, kontrola, czy właśnie możliwość montowania innych dysków jako katalogi.
Jeśli nie zależy Ci na tym pozornym bezpieczeństwie (linuks oraz wirusy z marszu łamią większość zakazów), wybieraj formatowanie FAT32. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że jest dużo bardziej bezproblemowe od NTFS.

korfanty33
Użytkownik

Re: Windows 7 zgubił literkę do partycji

Post autor: korfanty33 » 26 lut 2014, 21:13

zakładam że jakieś oprogramowanie np : backup , robiło operacje na partycji i zabespieczyło sobie partycję ,
Moja rada jak widzisz dane na tej partycji pod obcym systemem , to przerzucić dane i dopiero się bawić .
Dawno temu 7 mi się posypała bo zainstalowałem ubuntu , a backap od samsunga przywracając kopię się posypał - gdyż zmieniłem partycje .

sorry
zawiecha ;-)

nie chcę stawiać tezy jeżeli system zainstalujesz na nowo co będzie z tą partycją czy się naprawi czy......... to już losowe zdarzenie ( pewnej odpowiedzi nikt nie udzieli )

oj wspominam czasy
PowerQuest Drive Image & Partition Magic , fajny program zrobiłem kopię na jednym kompie a na 5 podobnych przywróciłem , letkie zmiany i śmigało ale to już przeszłość PowerQuest został przejęty przez giganta

gparted-live-0.1xxxx
tym bądź podobnym programem oglądnij partycje i zobacz na rozszeżenia partycji
Ostatnio zmieniony 26 lut 2014, 21:36 przez korfanty33, łącznie zmieniany 4 razy.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 26 lut 2014, 21:25

Ertew pisze:Zamiast przypisywać dyskowi literkę, utwórz pusty katalog na dowolnym dysku, dowolnej partycji NTFS, i jego wskaż jako punkt zamontowania tej partycji. Może w ten sposób załapie.

A szkoda, że wczoraj tego nie napisałeś, to bym go sprawdził.
Ale wczoraj na XP przegrałem wszystkie pliki i usunąłem i utworzyłem nową partycje i wszystko wróciło do normy.
Ertew pisze:A rada na przyszłość: FAT32 jest gorszy przy dużej ilości małych plików i nie masz w nim takich bajerów jak zabezpieczenia, kontrola, czy właśnie możliwość montowania innych dysków jako katalogi.
Ale FAT32 ma jeszcze jadaną wadę, jeden plik nie może być większy niż 4GB.
Co czasami jest problemem.
korfanty33 pisze:Moja rada jak widzisz dane na tej partycji pod obcym systemem , to przerzucić dane i dopiero się bawić .
Tak, tak zrobiłem. Dane skopiowałem i usunąłem partycje i od nowa utworzyłem.

ODPOWIEDZ