Witam
Mam pytanie odnośnie bezpiecznego (powiedzmy prawie w 100% bezpiecznego) przechowywania danych. Wiadomo, można przechowywać dane na zewnętrznym dysku, zrobić kopię na płycie DVD itp. Jednak mnie interesuje opcja ciągłej aktualizacji tych danych.
Jest coś takiego jak macierz RAID, jednak nie znam tematu. Idealne wydaje mi się rozwiązanie z "jakimś" podłączeniem dwóch zewnętrznych dysków twardych, które w razie awarii jednego pozwalałyby na całkowite odzyskanie danych gdyż zawsze kopia znajdywałaby się na drugim dysku.
Może jeszcze wspomnę, że nie zwracam uwagi na cenę, opłacalność. Chcę czysto teoretycznie poznać temat i możliwość zabezpieczenia danych. Tylko nie piszcie o chmurze, przechowywaniu danych na e-mailu. Nie ufam takim wynalazkom.
Czy ktoś z forum zna temat, mógłby się wypowiedzieć?
Pozdrawiam
Bezpieczeństwo danych
W profesjonalnych systemach masz kopię online i offline. Czasem także masz kopię zdalną/wyniesioną.
Zasada jest taka, że kopia online to dane zapisywane jednocześnie na dwa do czterech dysków. Różne systemy RAID pozwalają na oszczędzanie samych dysków i zwiększeni wydajności, gdyż np. dane lecą na losowo przydzielone trzy spośród pięciu dysków. To samo z odczytem. Więcej szczegółów znajdziesz w wikipedii.
Kopia offline to dwa komplety dysków z których jednocześnie używasz tylko jednego. Podłączasz go do serwera i aktualizujesz dane. Gdy zaktualizujesz całość, odpinasz dysk, podłączasz drugi i robisz to samo.
Taka kopia zazwyczaj nie ma zapasu na wypadek padnięcia dysku, za to zabezpiecza dane przed np. wyładowaniem burzowym czy awarią zasilacza. Co by się nie działo, dysk nie podłączony nie zostanie uszkodzony.
Kopia wyniesiona, czyli serwer na drugim końcu polski lub wspomniane maile/chmury to zabezpieczenie na wypadek wysadzenia serwerowni lub nalotu bombowego, czyli gdy fizycznie zniszczysz wszystkie dyski.
Zasada jest taka, że kopia online to dane zapisywane jednocześnie na dwa do czterech dysków. Różne systemy RAID pozwalają na oszczędzanie samych dysków i zwiększeni wydajności, gdyż np. dane lecą na losowo przydzielone trzy spośród pięciu dysków. To samo z odczytem. Więcej szczegółów znajdziesz w wikipedii.
Kopia offline to dwa komplety dysków z których jednocześnie używasz tylko jednego. Podłączasz go do serwera i aktualizujesz dane. Gdy zaktualizujesz całość, odpinasz dysk, podłączasz drugi i robisz to samo.
Taka kopia zazwyczaj nie ma zapasu na wypadek padnięcia dysku, za to zabezpiecza dane przed np. wyładowaniem burzowym czy awarią zasilacza. Co by się nie działo, dysk nie podłączony nie zostanie uszkodzony.
Kopia wyniesiona, czyli serwer na drugim końcu polski lub wspomniane maile/chmury to zabezpieczenie na wypadek wysadzenia serwerowni lub nalotu bombowego, czyli gdy fizycznie zniszczysz wszystkie dyski.