Jak podłączyć AVR (CMOS) do ukladu LVTTL??

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 28 wrz 2005, 17:16
Lokalizacja: Stobierna k/Rzeszowa
Kontakt:

Jak podłączyć AVR (CMOS) do ukladu LVTTL??

Post autor: mariusz256 » 26 lis 2013, 21:48

Witam, chcę podłączyć AVR z napięciem zasilania 3,3V do pamięci RAM (LVTTL) zasilanej też 3,3V. Czy będę potrzebował konwerter napięć albo bufor, czy może jednak zadziała to beż dodatkowych układów cyfrowych??. Pamięć ta to DRAM KM48V8104B PDF



Serdecznie pozdrawiam

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Posty: 211
Rejestracja: 24 maja 2005, 9:47
Lokalizacja: Śląskie
Kontakt:

Post autor: dondu » 27 lis 2013, 19:36

Witaj.

Porównaj poziomy jedynki i zera LVTTL: http://www.interfacebus.com/voltage_LV_threshold.html
z tabelką DC Characteristics w dokumentacji Twojego AVR, w której znajdziesz parametry VIL, VIH, VOL oraz VOH.

Popatrz także na wykresy:
- I/O Pin Input Threshold Voltage vs. VCC (VIH, I/O Pin Read as “1”)
- I/O Pin Input Threshold Voltage vs. VCC (VIL, I/O Pin Read as “0”)
- I/O Pin Input Hysteresis vs. VCC

a także tutaj: http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... frowy.html

r-mik
-
Posty: 48
Rejestracja: 10 wrz 2011, 6:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak podłączyć AVR (CMOS) do ukladu LVTTL??

Post autor: r-mik » 28 lis 2013, 18:35

mariusz256 pisze:Witam, chcę podłączyć AVR z napięciem zasilania 3,3V do pamięci RAM (LVTTL) zasilanej też 3,3V. Czy będę potrzebował konwerter napięć albo bufor,(...)
Nie analizując not katalogowych na 99% możesz podłączyć bez konwertera.

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 28 wrz 2005, 17:16
Lokalizacja: Stobierna k/Rzeszowa
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 28 lis 2013, 21:55

Dziękuję za pomoc, bardzo mnie ona satysfakcjonuje ponieważ teraz już wiem ze mogę eksperymentować z pamięcią DRAM 8M x 8bit (a mam 8 szt) i uP Atmega128L. Taki zapas pamięci operacyjnej to nowe pomysły oraz wyzwania.



Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
leonow32
-
Posty: 7
Rejestracja: 10 cze 2011, 19:19
Lokalizacja: Poznań

Post autor: leonow32 » 29 lis 2013, 14:56

DRAM to nie taka prosta sprawa. Próbowałeś już wcześniej z SRAM?

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 28 wrz 2005, 17:16
Lokalizacja: Stobierna k/Rzeszowa
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 29 lis 2013, 17:44

Witam, z SRAM próbowałem i jest to świetna sprawa ale są drogie i małej pojemności. Opłaca się ich szukać w starych rupieciach na. w odtwarzaczach DVD bo można wylutować nawet kilkanaście cennych megabitów. DRAM-ów każdy elektronik znajdzie co najmniej kilka kości nie potrzebnej już pamięci komputerowej, ja mam 8 scalaków po 8MB.

Wiem ze jest trudniej i trzeba przeznaczyć kilka procent pracy procesora na obsługę tej pamięci ale myślę ze warto spróbować.

Mam jeszcze zapytanie, pod spodem wstawiłem skriny z pdf ATMEGA128 i Pamięci SRAM, napięcie wyjściowe logicznej jedynki pamięci SRAM wynosi od 2,4V, a napięcie wejściowe logicznej jedynki ATMEGA128 wynosi od 3V (napięcie zasilania 5V). Jeżeli podam napięcie mniejsze o 0,6V na nóżkę uP to wystąpi logiczna jedynka??, czy jednak zbyt duża różnica??


Pozdrawiam


Pozdrawiam.
Załączniki
Atmega128.png
Atmega128
Atmega128.png (4.37 KiB) Przejrzano 7434 razy
SRAM.png
SRAM
SRAM.png (2.27 KiB) Przejrzano 7434 razy

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 28 wrz 2005, 17:16
Lokalizacja: Stobierna k/Rzeszowa
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 30 lis 2013, 10:45

Dzisiaj ponownie przeglądając pdf pamięci SRAM zauważyłem ze napięcie logicznej jedynki jest podane pod obciążeniem ujemnym -1.0mA które wynosi 2,4V. Jak mam to rozumieć zakładając ze chcę podłączyć do wejścia AVR np. ATMEGA128??.
Załączniki
SRAM.png
SRAM.png (2.27 KiB) Przejrzano 7413 razy

Jony130
Moderator
Posty: 3069
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 30 lis 2013, 11:11

Mam jeszcze zapytanie, pod spodem wstawiłem skriny z pdf ATMEGA128 i Pamięci SRAM, napięcie wyjściowe logicznej jedynki pamięci SRAM wynosi od 2,4V, a napięcie wejściowe logicznej jedynki ATMEGA128 wynosi od 3V (napięcie zasilania 5V). Jeżeli podam napięcie mniejsze o 0,6V na nóżkę uP to wystąpi logiczna jedynka??, czy jednak zbyt duża różnica??
Na ale miałeś zasilać układ z tego samego napięcia? I pamiętaj że te 2.4V to wartość minimalna dla prądu obciążenia 1mA. Wartość typowa będzie na pewno większa od tych 2.4V. Dodatkowo na twoje szczęście ATMEGA128 ma na wejściach przerzutnik Schmitta.
mariusz256 pisze:Dzisiaj ponownie przeglądając pdf pamięci SRAM zauważyłem ze napięcie logicznej jedynki jest podane pod obciążeniem ujemnym -1.0mA które wynosi 2,4V. Jak mam to rozumieć zakładając ze chcę podłączyć do wejścia AVR np. ATMEGA128??.

Jest taka "tradycja", że jeśli prąd Wpływa do układu scalonego to zapisujemy go ze znakiem plus, zaś jeśli prąd Wypływa z układu to zapisujemy go ze znakiem minus

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 28 wrz 2005, 17:16
Lokalizacja: Stobierna k/Rzeszowa
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 30 lis 2013, 11:33

Tak, początkowo układ miał być zasilany 3,3V ale znalazłem nową zwykłą ATMEGA128 na napięcie 5V i dwie kości pamięci SRAM zasilane też napięciem 5V. Program będzie troszkę bardziej skomplikowany bo będzie mniej pamięci jak zakładałem, a kości pamięci DRAM odstawię na kilka tygodni i zaoszczędzę kilka złotych. Dzięki za odpowiedz bo nie mam wprawy jeśli chodzi o demontaż SMD wiele pinowych kostek w przypadku niedziałania układu.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ