Wieża bez AUX - sygnał z komputera

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
BC547
Użytkownik

Wieża bez AUX - sygnał z komputera

Post autor: BC547 » 04 lis 2013, 19:54

Witam,
chciałbym aby wieża służyła mi jako wzmacniacz sygnału z komputera. Wykorzystywałem już ją do tego celu, ale podpinałem wyjście karty dźwiękowej do wejścia mikrofonowego wieży. Działało ale głośność w ustawieniach karty dźwiękowej musiała być na minimum aby nie przesterować wzmacniacza. Teraz potrzebuję zrobić tak aby wzmacniacz nie był przesterowany przy maksymalnej głośności w ustawieniach karty dźwiękowej. Moja wieża to stary Samsung SCM-6100 (w załączniku schemat). Czy aby to zrobić wystarczy podać sygnał za przedwzmacniacz mikrofonowy ? Jeżeli dobrze myślę to proszę o dokładne wytłumaczenie w które miejsce muszę się wpiąć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Załączniki
samsung_scm6100.zip
(2.83 MiB) Pobrany 290 razy

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 04 lis 2013, 20:42

Może zróbmy tak. Jako że serwisówka jest dość spora i nie każdy ma czas by szukać w niej przedwzmacniacza i wzmacniacza mikrofonowego, to zadaj sobie choć trochę trudu i przedstaw nam print screen'a z kawałkiem odpowiedzialnym za sekcję wzmacniacza mikrofonowego.

Jest jeszcze opcja że za pomocą dzielnika rezystorowego stłumisz ogromnie sygnał z karty dźwiękowej.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 04 lis 2013, 20:45

Podłączenie sygnału audio z komputera do wejścia mikrofonowego to zły pomysł. Wejście to charakteryzuje się dużą czułością (sygnał z mikrofonu jest niewielki) stąd łatwo o przesterowanie wzmacniacza. Wiążą się z tym zniekształcenia dźwięku, a nawet zwiększone ryzyko uszkodzenia wzmacniacza.

Patrząc na schemat wieży odnoszę wrażenie, że wejście mikrofonowe jest monofoniczne. Więc traci się efekt stereofoniczny słuchając w ten sposób muzyki.

Zobacz sobie na ósmej stronie schematu, przy jego lewej krawędzi nad symbolami głowic magnetofonów znajdziesz zaciski opisane jako CD L - G - R. Jest to obwód sygnału odtwarzacza CD. L to kanał lewy, R to kanał prawy, a G to masa. Najlepiej było by się wpiąć w ten obwód. Można to tego wykorzystać stereofoniczne gniazdo "mini Jack" ze stykami rozwieranymi po włożeniu wtyku. Wówczas wkładając wtyk do tego dodatkowego gniazda automatycznie będziesz miał odłączony obwód sygnału od odtwarzacza CD.

BC547
Użytkownik

Post autor: BC547 » 04 lis 2013, 21:09

Dziękuję za odpowiedź. Zobaczymy, może coś z tego wyjdzie ;)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 04 lis 2013, 21:15

Jakbyś miał wątpliwości jak podłączyć gniazdo mini Jack zobacz tutaj.

BC547
Użytkownik

Post autor: BC547 » 05 lis 2013, 19:03

Zrobiłem i działa ;) Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ