Dlaczego w tabletach,mp3,nawigacjach jest 3 pinowy wyłącznik
Dlaczego w tabletach,mp3,nawigacjach jest 3 pinowy wyłącznik
Witam !!
Bardzo proszę o pomoc dlaczego w tablecie i nie tylko jest zastosowany trzy pinowy wyłącznik prądu.Jeśli mogę też prosić o opis jak powinien zwierać taki 3 pinowy wyłącznik
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź !!
Pozdrawiam
Bardzo proszę o pomoc dlaczego w tablecie i nie tylko jest zastosowany trzy pinowy wyłącznik prądu.Jeśli mogę też prosić o opis jak powinien zwierać taki 3 pinowy wyłącznik
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź !!
Pozdrawiam
Są różnego rodzaju wyłączniki i nie wiadomo o jakim dokładnie mówisz.
Teraz przede wszystkim się stosuje przyciski typu "one touch". Czyli bez wciskania ich i fizycznie przyłączenie styków do wejścia zasilania.
Tutaj przykład włącznika komórki Nokia N900.
Jak widzisz przy naciśnięciu jest zwierany do masy. Jest to wykrywane przez np. mikronkontroler i następuje dalsza reakcja wg programu.
A więc jeden pin idzie do kontrolera, a drugi do GND. Trzeci jak widać to jest podłączenie obudowy do masy.
Teraz przede wszystkim się stosuje przyciski typu "one touch". Czyli bez wciskania ich i fizycznie przyłączenie styków do wejścia zasilania.
Tutaj przykład włącznika komórki Nokia N900.
Jak widzisz przy naciśnięciu jest zwierany do masy. Jest to wykrywane przez np. mikronkontroler i następuje dalsza reakcja wg programu.
A więc jeden pin idzie do kontrolera, a drugi do GND. Trzeci jak widać to jest podłączenie obudowy do masy.
- Załączniki
-
- Power.PNG (4.58 KiB) Przejrzano 11045 razy
A masz już nowy przycisk? Na podstawie nowego łatwo stwierdzić.
Mierzyłeś miernikiem i wiesz, że tam plus i minus czy tylko tak sobie napisałeś? Bo jak wspomniałem to nie jest "fizyczny" włącznik.
Podaj model tabletu to może znajdzie się jakiś schemat. Ewentualnie jakieś lepsze zdjęcie powyższego. Na tym co widzę to oznaczyłeś czarnymi kreskami mocowanie przycisku do PCB.
Mierzyłeś miernikiem i wiesz, że tam plus i minus czy tylko tak sobie napisałeś? Bo jak wspomniałem to nie jest "fizyczny" włącznik.
Podaj model tabletu to może znajdzie się jakiś schemat. Ewentualnie jakieś lepsze zdjęcie powyższego. Na tym co widzę to oznaczyłeś czarnymi kreskami mocowanie przycisku do PCB.
Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem !!
Niestety nie mam jeszcze nowego wyłącznika nawet nie mam starego dostałem tablet od znajomej już w takim stanie jest to tablet overmax basecore 7. Wszystko mierzyłem miernikiem !! Dowiedziałem się również że jest to popularny microswich stosowany w tabletach i nawigacjach gps
Dodam że dla próby przylutowałem microswitch 2 pinowy który w tej chwili łączy plus z niebieską kreską tablet tablet cały czas pracuje nie reaguje na przyciskanie microswitcha
Niestety nie mam jeszcze nowego wyłącznika nawet nie mam starego dostałem tablet od znajomej już w takim stanie jest to tablet overmax basecore 7. Wszystko mierzyłem miernikiem !! Dowiedziałem się również że jest to popularny microswich stosowany w tabletach i nawigacjach gps
Dodam że dla próby przylutowałem microswitch 2 pinowy który w tej chwili łączy plus z niebieską kreską tablet tablet cały czas pracuje nie reaguje na przyciskanie microswitcha
Właśnie w tym jest problem że też od tygodnia szukam schematu nic też nie umiem znaleźć. Również jest problem z microswitchem tych rozmiarów. Tablet w tej chwili cały czas pracuje przechodzi w stan uśpienia ale programowo nie na przycisku. Kiedy przejdzie w stan uśpienia mogę go tylko wzbudzić resetem. Tak jak by nie było w ogóle klawisza włącz/ wyłącz/uśpienie.
Udało mi się znaleźć takie zdjęcie:
http://www.pbase.com/eldata/image/142078687
http://www.pbase.com/eldata/image/142337551
http://www.pbase.com/eldata/image/142078687
http://www.pbase.com/eldata/image/142337551
Z racji braku czasu dopiero wczoraj zabrałem się za wymianę tego przycisku.Zdziwienie moję było wielkie gdyż okazało się iż Chińczyk pozostawił środkowy piny wolny !! Tak więc pozostało połączenie dwóch skrajnych pinów zasada jest taka że musi to być impuls między plusem a minusem czyli chwilowe zwarcie.Wymieniłem microswitch wszystko działa !!
Dziękuję za pomoc !!
Dziękuję za pomoc !!