ZVS flyback driver - odmawia współpracy, pobiera 20A prądu!!

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

ZVS flyback driver - odmawia współpracy, pobiera 20A prądu!!

Post autor: Spanner » 26 sie 2013, 16:31

Witam. Mam ogromny problem. Dziś rano zbudowałem ZVS Flyback driver z zamiarem użycia jako prosta nagrzewnica indukcyjna. Układ zadziałał na IRFP260 od pierwszego włączenia pobierając maks 7A. Jednak przypadkiem potem odłączyłem jeden z kabli od cewki. Pierdyknęła zenerka i zaczął ciągnać 20A prądu. Przed chwila zmontowałem na nowych elementach i... lipa :( Tym razem IRFP250 zenerki 1N5349B szybkie diody dałem 1N5822. Resztę pokazuje na zdjęciach. Jak podłączyłem 12V/1,5A i dałem cewkę od trafka HV, by sprawdzić czy działa to powstawał mały łuk. Myślałem że jest ok to podłączłem pod toroida od halogenów około 17V i poszło 20A :((( Wrzucam zdjęcia może zrobiłem jakiś głupi błąd ale poważnie nie mam pojęcia co może być nie tak... Proszę pomóżcie bo sie za chwilę załamie :(

PS w tym układzie co zadziałał zenerka była 0,3W

Pozdrawiam

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 28 sie 2013, 15:46

W sumie sie tak zastanawiam... Czy uklad moze nie chciec dzialac i uszkaza sie przez zbyt wolne "szybkie diody" ?

korfanty33
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: korfanty33 » 31 sie 2013, 21:42

powiem tak nie wiem co robisz i jak to działa .
ale
Na zdjęciach nie widzę izolacji do radiatorów , zastanów się czy to nie jest problem ?

dla testów zrób pomiar między łbami śrubek , bez prądowo i po rozładowaniu kondesatorów
(edit) chyba są podkładki - ale czy jest izolacja galwaniczna ?
( niema tulejek )

Myślałem że jest ok to podłączłem pod toroida od halogenów około 17V i poszło 20A
toroid ma taką przypadłość że do pewnych rzeczy się nie nada - nawet soft start 'y robią dla zasilań na toroidach
Ostatnio zmieniony 31 sie 2013, 22:17 przez korfanty33, łącznie zmieniany 2 razy.

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 31 sie 2013, 21:55

Są mikowe.... Ale mika jest przezroczysta wiec moze nie widac ich na pierwszy rzut oka ale przyjrzyj sie... Nie wiem dalej co jest przyczyna... Nie chce upalic nastepnych tranow....

korfanty33
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: korfanty33 » 31 sie 2013, 22:07

Spanner pisze:Są mikowe.... Ale mika jest przezroczysta wiec moze nie widac ich na pierwszy rzut oka ale przyjrzyj sie... Nie wiem dalej co jest przyczyna... Nie chce upalic nastepnych tranow....
Powtórzę : czy sprawdzałaś przejście między obudowami tranzystorów ?

(edit) chyba są podkładki - ale czy jest izolacja galwaniczna ?
( niema tulejek )


dobra wiem co robisz - może to nawet twój schemat - tak pokazało google ?
pokaż swój schemat
i cewk jak to ma być to grzanie ?
http://www.portalnaukowy.edu.pl/index.p ... &showall=1
Załączniki
Mazzilli ZVS Flyback Driver.png
Mazzilli ZVS Flyback Driver.png (7.61 KiB) Przejrzano 3357 razy

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 01 wrz 2013, 6:31

Te trany mają izolowane otwory-przejścia nie ma na pewno. Tam dokladnie ten schemat tylko nie daje transformatora a nagrzewany przedmiot wkladam to cewki ktora jest uzwojeniem wtornym.
Pozdrawiam

ZAMOS
-
Posty: 1
Rejestracja: 22 mar 2018, 7:27

Re: ZVS flyback driver - odmawia współpracy, pobiera 20A prądu!!

Post autor: ZAMOS » 22 mar 2018, 8:09

Z tak wielkiego poboru prądu wynika, że masz przebite tranzystory. Dzieje się tak prawie zawsze, gdy nie zamontujesz sterownika tranzystorów z czasem martwym. Niestety do sprawdzenia tranzystorów musisz je wymontować.

ODPOWIEDZ