Doświetlanie drogi do domu

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
kisdan
-

Doświetlanie drogi do domu

Post autor: kisdan » 15 sie 2013, 23:49

Od razu zaznaczam że jestem w temacie elektroniki jak zgaszona żarówka :grin:
Ale mam taki problem i nie wiem do kogo uderzyć, a więc jak w temacie mam w aucie zrobiony przez elektronika jakiś układ na płytkach, który to po podłączeniu do auta włączał mi światła po zamknięciu i otwarciu auta z pilota, do tego jest jakaś dioda światłoczuła oczywiście ze swoim układem na płytce, która uruchamiała te całe doświetlanie TYLKO W NOCY, niestety teraz jest cały czas wyłączone a po odłączeniu tej diody cały czas działa, i jeszcze raz, niestety elektronik który to robił zwinął swój biznes, więc nie wiem mam jaką diodę szukać, oprócz tego że jest czarna. :(
No i trafiłem tutaj z pytaniem jak mam sobie poradzić.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 16 sie 2013, 8:02

Witam. To czego szukasz, to pewnie jakaś fotodioda albo fototranzystor - wpisz w google i może znajdziesz po obudowie.
A tak na dobrą sprawę, to łatwo sprawdzić ten element pod kątem sprawności, bo nie jest powiedziane, że na 100% ten element powoduje awarię urządzenia.

kisdan
-

Post autor: kisdan » 16 sie 2013, 23:51

Tak tak, łatwo sprawdzić, może dla kogoś kto wie jak, jak na razie ustaliłem że jest to fotorezystor :shock:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 17 sie 2013, 0:49

No niestety, początki w elektronice nie są łatwe. Proponuję zacząć od lektury "oślej łączki" z EdW- prawdziwa "biblia" elektronik, naprawdę warto.

kisdan
-

Post autor: kisdan » 19 sie 2013, 19:59

Ok poczytam trochę, może na naukę czegoś nowego nie jest jeszcze za późno.

ODPOWIEDZ