Okresowe buczenie w głośnikach Modecom MC-S1

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
luzik1980
Użytkownik
Kontakt:

Okresowe buczenie w głośnikach Modecom MC-S1

Post autor: luzik1980 » 17 lip 2013, 19:18

Witam , w zestawie Modecom MC-S1 , okresowo buczy mi subwoofer, i co najlepsze głośnik niskotonowy przepuszcza wokal (cicho ale przepuszcza), zestaw wygląda tak : http://forum.mp3store.pl/topic/76826-modecom-mc-s2/ poniżej znajdują się fotki głośnika niskotonowego płytki z elementami i jej ścieżek , kondensator filtrujący ma 2200uF/16V czy pojemność nie powinna wynosić przyrzynaj mniej 4700uF, czy to może wina przewodów ? Znacie może jakiś przykład (z dobranymi wartościami) filtru pasywnego dolnoprzepustowego, aby w głośniku niskotonowym był tylko bas ?
Załączniki
1.JPG
2.JPG
3.JPG

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 19 lip 2013, 20:26

Wzmacniacz (TEA) 2025 lubi łapać syf z otoczenia i nic na to nie poradzisz. Spróbuj podłączyć te głośniki do innego źródła dźwięku, a następnie przenieść je w inny rejon domu. Może któryś ze sprzętów AGD je zakłóca, a może to sam komputer generuje tyle śmieci.

Odnośnie filtrów, pasywnie ciężko będzie to zrobić jednocześnie prosto i skutecznie, trzeba użyć filtru wyższego rzędu i dodać jakiś wzmacniacz żeby tłumienie niskich tonów nie było zbyt duże.

luzik1980
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: luzik1980 » 20 lip 2013, 8:01

Tak dokładnie z filtrem próbowałem i 100nF i 2k, ale jedyne co to ścisza głośnik, a czt zamienniki tego salaka też łatwo zbierają zakłócenia ?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 20 lip 2013, 14:41

Tak, wszystkie zamienniki i podróbki z jakimi się spotkałem lubią zbierać syf, od GSM do 50hz wydostającego się z zasilacza.

Możesz kombinować z filtrowaniem napięcia zasilającego ale ja się poddałem. Znalezione sztuki 2025 wykorzystuje tylko w głośnikach przenośnych/terenowych gdzie jakość dźwięku nie musi powalać a liczy się praca przy niskim napięciu zasilania.

A właśnie, jakie masz tutaj zasilanie?
Jeśli ustalisz że zakłócenia pochodzą z otoczenia (nie sam sygnał z komputera jest już zakłócony) i zasilanie jest powyżej 9V, to może warto wsadzić do tej obudowy inny wzmacniacz?
Ja mogę polecić TDA1517 który nie powala mocą, za to jest z założenia wyższej jakości i zauważalnie lepiej radzi sobie z syfem z otoczenia.

luzik1980
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: luzik1980 » 21 lip 2013, 8:11

Ok, dzięki wielkie za wyjaśnienie, no niestety musiałbym je całe przerabiać od początku. A powiedz mi, gdybym chciał robić na TDA1517 (on ma 2 wyjścia na głośniki) toi jak miałbym podpiąć do niego trzeci niskotonowy ?

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 21 lip 2013, 14:31

TEA 2025 - to też jest wzmacniacz STEREO
http://www.bookly.com/images/TEA2025.pdf

podobnie jak TDA1517

http://www.nxp.com/documents/data_sheet/TDA1517.pdf

Żeby podpiąć do tych układów 1 głośnik, najlepiej zastosować wzmacniacz mostkowy (Bridge Application - w nocie katalogowej TEA) - podejrzewam że tak jest zrobione w orginale (chociażby po to żeby zwiększyć moc wyj.).

Niestety patrząc na notę katalogową TDA nie widzę sposobności żeby w prosty i analogiczny sposób zrobić to tak jak TEA2025, więc bez przeróbki i tak się nie obejdzie wtedy można pokusić się o zmianę fazy o 180 stopni sygnału wejściowego dla jednego z kanałów.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 21 lip 2013, 18:57

Jak dobrze widzę to do głośnika niskotonowego w oryginale jest ta druga kostka nie TEA.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 21 lip 2013, 23:30

2-gie zdjęcie - przewód czarny i czerwony z głośnika,

połączony do płytki drukowanej od strony TOP (opisu) - widoczne na zdjęciu 3-cim łączówki SUB+/- (zapaćkane klejem)

patrzac od strony ścieżek (zdjęcie 1) przewody czarny i czerwony wędrują do dolnego rzędu układu TEA2025B (piny 2 i 15 - wzmacniacz końcowy-mostkowy)

drugi układ scalony to UTC2822D - przedwzmacniacz napięciowy (wstępny - podwójny / stereo) na nim może być zrealizowany filtr dolnoprzepustowy.

http://pdf.datasheetcatalog.com/datashe ... 970_DS.pdf

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 22 lip 2013, 18:30

GAVRON: u mnie twój link nie działa.

Z innej noty katalogowej jaką udało mi się znaleźć wynika, że UTC2822D ma deklarowana moc wyjściową rzędu 0.3W/kanał przy obciążeniu 8 omów.
Ponadto, sygnał wychodzący z niego trafia na piny gniazdka m jack, które (jak podpowiada mi doświadczenie) służy do podłączenia głośników satelitarnych.

Bardzo możliwe że to UTC2822 napędza głośniki satelitarne z oszałamiającą wręcz mocą.

luzik1980: rozbierz jeden głośnik satelitarny i odczytaj jaką moc masz na nim nadrukowaną. Nie chcę żeby moja dobra rada (budowa innego wzmacniacza) zakończyła się przeciążeniem i uszkodzeniem głośników :wink:

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 22 lip 2013, 21:13

Ertew pisze:GAVRON: u mnie twój link nie działa. :wink:
Hmm. nie wiem u mnie i mojego siostrzeńca otwiera się normalnie. Może spróbujemy tak:

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 2822.shtml
Ertew pisze::
Z innej noty katalogowej jaką udało mi się znaleźć wynika, że UTC2822D ma deklarowana moc wyjściową rzędu 0.3W/kanał przy obciążeniu 8 omów.
Ponadto, sygnał wychodzący z niego trafia na piny gniazdka m jack, które (jak podpowiada mi doświadczenie) służy do podłączenia głośników satelitarnych.

Bardzo możliwe że to UTC2822 napędza głośniki satelitarne z oszałamiającą wręcz mocą.:wink:

I rzeczywiście, jest to małej mocy wzmacniacz napięciowy i może tak być jak piszesz (raczej 100%), do końca nie przyjrzałem się płytce i wszystkim drutom i ścieżkom. Potyp=0,65W / 4 Ohm - 1 kanał.

Pozdrawiam

luzik1980
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: luzik1980 » 03 sie 2013, 20:13

Ertew - hm.... no właśnie nie mam tych głośników za bardzo jak otworzyć żadnej śrubki tam nie ma, może są jakieś zatrzaski, miła może ktoś już do czynienia z tymi głośnikami ?
No i właśnie największy problem jest w tym że satelity z relacji mojej dziewczyny trzeszcza nieprzerwanie, a u mnie było wszytko super z walkmana czysty dźwięk (wymieniłem tylko kiepski kabel do głośnika basowego) co może być nie tak ?

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 03 sie 2013, 20:45

Podobny problem z okresowym buczeniem subwoofera miałem w zestawie IBOX i tam winą było złe połączenie potencjometru głośności z resztą wzmacniacza. Jak dobrze pamiętam to chyba wtyczka była nie dopięta na płytce potencjometrów ( na płytce były dwa potencjometry -głośność i bass).

luzik1980
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: luzik1980 » 10 sie 2013, 8:22

Potencjometr jest od żadnych trzasków podczas przełączania nie ma w nim

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 11 sie 2013, 7:39

Możesz nie mieć żadnych trzasków podczas przełączania potencjometrem. U mnie nic nie trzeszczało przelutowałem całą elektronikę a subwoofer i tak sam się wzbudzał co jakiś czas. Nie ruszałem potencjometrów bo nie miałem do nich dostępu, aż zauważyłem nieszczęsną wtyczkę. Wtedy musiałem je wymontować. U ciebie jest regulacja na kablu więc dobrze sprawdź wszystkie połączenia! Musisz też sprawdzić kabel!

ODPOWIEDZ