Hej
Mam takie pytanie, bardziej z ciekawosci. Czytalem ostatnio na temat bariery podczerwirni na ukladzie serii TSOPXXX. W sumie dowiedzialem sie ze potrzebuje on zmiennego sygnalu na danej czestotliwosci nosnej.
Przeczytalem datasheet http://html.alldatasheet.com/html-pdf/2 ... P1738.html
Pisze tu ze sygnal musi zawierac conajmnej 10 cykli
Gdy dlugosc trwania sygnalu zawiera sie pomiedzy 10 a 70 cykli przerwa wynoszaca conajmniej 14 cykli jest wymagana. No to dla mnie jasne. latwo obliczyc czas bo mamy czestotliwosc nosnej. Ale ja sie zastanawiam jakie sa minimalne czestotliwosci. Pisze ze wymagana przerwa wynosi minimum 14 cykli, a jaka moze byc najdluzsza?
Czy sygnal podany ciagle muis byc w granicach 10-70 cykli czy moze byc dluzszy. Czy jak np sygnal bedzie trwal 1 sekunde i przerwa tez 1 sekunde to uklad zadzaiala?
Znalazlem w opise EDW ze wielu elektronikow popelnie na poczatku blad( i ja tez bym to zrobil) uwazajac ze mozna podac ciagly sygnal np. 38kHz na ten uklad i wymusi sie stan niski, a tak nie jest bo on jest przystosowany do pracy impulsowej. No Ok a jak dlugie moge te cykle zapodac by uklad wciaz dzialal?
pozdrawiam
Piotrek
Uklady serii TSOP
To akurat zależy od wersji układu TSOP, są scalaki (wersje TSOPów) które potrafią strawić sygnał ciągły. Szczegóły są w kartach katalogowych konkretnych układów. Czyli Minimalny i MAX czas trwania sygnału.Znalazlem w opise EDW ze wielu elektronikow popelnie na poczatku blad( i ja tez bym to zrobil) uwazajac ze mozna podac ciagly sygnal np. 38kHz na ten uklad i wymusi sie stan niski, a tak nie jest bo on jest przystosowany do pracy impulsowej. No Ok a jak dlugie moge te cykle zapodac by uklad wciaz dzialal?
Co do tolerancji na częstotliwość, to jest ona duża, a nawet ogromna. Sygnał może spokojnie odstawać nawet o 1kHz. Nawet 30KHz TSOPem z małej odległości można złapać sygnał z 40KHz pilota.
Hej
Tu znalazlem tabelke ale wlasnie nie ma podanego maksymalnego czas trwania sygnalu, minimalne sa. A znalazlem taki wlasnie uklad. Jak kiedys bede mial czas to poprobuje z dlugimi czasami, zobacze jak podziala
Pozdrawiam
Piotrek
Tu znalazlem tabelke ale wlasnie nie ma podanego maksymalnego czas trwania sygnalu, minimalne sa. A znalazlem taki wlasnie uklad. Jak kiedys bede mial czas to poprobuje z dlugimi czasami, zobacze jak podziala
Pozdrawiam
Piotrek
- Załączniki
-
- TSOP.GIF
- (95.51 KiB) Pobrany 120 razy