Pytania o sposoby symulacji w PSpice

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
polak27
Użytkownik

Pytania o sposoby symulacji w PSpice

Post autor: polak27 » 10 cze 2013, 17:02

Witam. Muszę opracować kilka rzeczy w PSpice i części z nich nie mam pewności jak zrobić. Mam pewien wzmacniacz w konfiguracji OE i potrzebuję do niego zrobić kilka charakterystyk:

- Zwe=f(f) i Zwy=f(f), to są impedancje wejściowa i wyjściowa w funkcji częstotliwości. Jak się do tego zabrać? Domyślam się, że muszę po zrobieniu analizy częstotliwościowej mienić oś Y, Z=U/I, tylko które prądy i napięcia mam dokładnie wziąć i jakie wartości podać na wejście?

- Wpływ temperatury na charakterystykę wzmocnienia skutecznego układu. Jak ustawić temperaturę wiem, ale jak zrobić te wzmocnienie skuteczne? Ja bym to zrobił tak: Na osi X ustawiam temperaturę (analiza DC i temperatura), a potem na osi Y ustawiam Uwy/Uwe *współczynnik wykorzystania generatora, który sobie wyliczyłem wzorami? Uwe ustawiam sobie byle jakie z zakresu do którego może wzmacniać.

- wpływ tolerancji elementów (rezystorów i kondensatorów) na wartość wzmocnienia skutecznego wzmacniacza (analiza Monte Carlo), dla rezystorów przyjąć wartości z szeregu E24, a dla kondensatorów z szeregu E12

Będę wdzięczny za pomoc.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 11 cze 2013, 11:44

Skoro Zwe = Uwe/Iwe a w PSpice masz V1 to Zwe = V(V1:+) / I(V1).

Podobnie by wyznaczyć Zwy. tylko wtedy zwierasz V1 a zamiast RL wstawiasz V2 i wtedy
Zwy = V(V2:+) / I(V2) przy zwartym V1.

Wzmocnienie skuteczne to VRL/V1

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 11 cze 2013, 14:46

Ok z impedancjami sobie poradziłem, ale nie rozumiem zbytnio charakterystyki zależności wzmocnienia skutecznego od temperatury. W PSpice włączam analizę DC, temperaturę, zakres 0-np.1000(przy każdej jest to samo) co 1 stopień i otrzymuję poziomą kreskę w zerze. To tak jakby nie było żadnych zmian? To trochę niemożliwe. Co robię źle?
Załączniki
temperatura zle.jpg

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 11 cze 2013, 15:34

Już chyba rozumiem swój błąd. Ja robię analizę DC, czyli rozwiera mi kondensatory. Dobrze myślę?
Jeśli tak to prosiłbym o pomoc jak mam zrobić tę zależność wzmocnienia skutecznego od temperatury?
Załączam schemat wzmacniacza.

Edit: Chyba coś trzeba zrobić z Performance Analysis. Ustaliłem temperaturę w Parametric i zdaje się trzeba wziąć drugą analizę jakąś. Ale jak robię np. parametric i transient, performance to na X ustawia mi temperaturę, ale na Y już nie pozwala wstawić np. V(wy)/V(we). Gdzieś musi być jakiś mój błąd.

Edit: Problem rozwiązany, już dokopałem się po wielu próbach do tego jak to zrobić.

A czy mógłby ktoś może wytłumaczyć jeszcze mi na czym polega analiza Monte Carlo?
Załączniki
wzmacniacz1.jpg

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 11 cze 2013, 22:06

polak27 pisze: A czy mógłby ktoś może wytłumaczyć jeszcze mi na czym polega analiza Monte Carlo?
Na schemacie deklarujesz tolerancje elementów. A potem w MC ustawiasz na początek ustawiasz dla jakiej analizy ma być przeprowadzone MC.
Potem Output - Variable to u ciebie napięcie na RL i MC na All. I już masz.

Co do samego wzmacniacza. To czemu nie dobierasz elementów z szeregu E24??
Na dodatek czemu Rc nie jest z 10 razy mknijże od RL. I gdzie jest dzielnik napięć?
Załączniki
1.PNG
1.PNG (10.19 KiB) Przejrzano 11098 razy

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 11 cze 2013, 22:56

Ok, a po co ustawiam w analizie jakiś YMAX, skoro ustawiłem już tolerancję elementów na schemacie? I np. jeśli ustawię liczbę 10 w MC Runs to każda pojedyncza iteracja co zmieni w wartościach moich parametrów? Niektóre mają tolerancję 5%(R), a niektóre 10%(C) więc na jakiej zasadzie one się będą zmieniały? I co to jest te okienko List i Seed na dole po lewej?

Co do samego wzmacniacza:
To były tylko przykładowe wartości losowo wpisane do analizy. Prawdziwe będą oczywiście inne. W tym wzmacniaczu taka musi być polaryzacja tranzystora (tylko za pomocą Rb). A RL faktycznie będzie większy od Rc około 6 razy :)

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 12 cze 2013, 10:53

Nie mam pojęcia, jak datą analiza MC nie była mi potrzebna.

ODPOWIEDZ