Wzmacniacz na TDA1519 i Transformator.
Wzmacniacz na TDA1519 i Transformator.
Witam. Złożyłem wzmacniacz na tej końcówce by zasilić moje chińskie kolumienki. Wszystko gra i to nawet ładnie jak na takie coś. Dawcą trafa jest wieża od tych głośników. Na wieży pisze, że pobiera 10W. Była możliwość zasilania z sieci 110V i 220V. Rozbierając nie zwróciłem uwagi który przewód jest od czego. Nie przełączając nic zostawiłem na 220V. Podłączyłem wzmacniacz i trafo po 30 minutach parzy. Są 3 przewody. Czerwony - wspólny, czarny - 220V, biały - 110V. Czy dobrze mam podłączone to trafo? Jaki prąd pobiera ta końcówka?
Jeśli dysponujesz omomierzem to mierzysz opór uzwojenia pierwotnego (przy odłączonym transformatorze) i napięcie 230V AC podłączasz między te przewody, gdzie jest największa rezystancja uzwojenia.
Wzmacniacz na układzie TDA1519 może dostarczyć maksymalnie 6W na jeden kanał. Czyli łącznie 12W i transformator może być przeciążony przez co się nagrzewa. Ważna jest też obciążalność prądowa transformatora i rezystancja kolumn.
Prawdopodobnie transformator jest za mały do tego wzmacniacza, a informacje o poborze mocy przez wieżę - 10W mogą być nieprecyzyjne. Jeśli transformator został by błędnie podłączony uzwojeniem 110V do sieci 230V to znacznie szybciej by się nagrzał. Realne jest też wówczas uszkodzenie (zadziałanie) bezpiecznika w instalacji domowej.
Wzmacniacz na układzie TDA1519 może dostarczyć maksymalnie 6W na jeden kanał. Czyli łącznie 12W i transformator może być przeciążony przez co się nagrzewa. Ważna jest też obciążalność prądowa transformatora i rezystancja kolumn.
Prawdopodobnie transformator jest za mały do tego wzmacniacza, a informacje o poborze mocy przez wieżę - 10W mogą być nieprecyzyjne. Jeśli transformator został by błędnie podłączony uzwojeniem 110V do sieci 230V to znacznie szybciej by się nagrzał. Realne jest też wówczas uszkodzenie (zadziałanie) bezpiecznika w instalacji domowej.
Teoretycznie wystarczy, ale w praktyce transformator ten może się okazać się jeszcze za mały. Przy dłuższym korzystaniu z większej mocy wzmacniacza może się nagrzewać. Szczególnie jeśli trzeba będzie z niego zasilić np. przedwzmacniacz. Napięcie wyjściowe 11,7V * √2 = 16,497V na kondensatorze filtrującym napięcie za prostownikiem. Maksymalne napięcie zasilania układu TDA1519 wynosi 18V czyli napięcie transformatora można uznać za odpowiednie. Jednak jak już wcześniej wspomniałem 3 waty zapasu mocy transformatora może się okazać za mało.