Jedna słuchawka nie gra

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
andrzej1_1
-

Jedna słuchawka nie gra

Post autor: andrzej1_1 » 28 kwie 2013, 11:15

Witam. Próbowałem ostatnio naprawić słuchawki gdyż jedna nie grała i wymieniłem cały kabel, końcówkę jack. Jednak dalej słuchawka nie grała, więc sprawdziłem czy może głośniczek nie jest zepsuty i wyszło że oba są w porządku. Zacząłem sprawdzać miernikiem połączenia i wyszło mi coś dziwnego:
Obrazek
Nie jestem pewien jednej rzeczy: czy na głośniku na 6 i 7 nie powinno być połączenia? Czy raczej trzeba szukać zwarcia? Jeżeli tak to w jaki sposób je najłatwiej znaleźć miernikiem?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 28 kwie 2013, 15:48

Słuchawki zazwyczaj mają impedancję rzędu 16Ω lub 32Ω. Nie wiem jak i czym mierzyłeś te słuchawki, bo nie podałeś żadnych wyników. Najlepiej odłącz przewody od przetworników i zmierz sam kabel z wtyczką. Miałem kiedyś przypadek, że tani przewód , dopiero co kupiony w sklepie, sam w sobie miał zwarcie.

andrzej1_1
-

Post autor: andrzej1_1 » 30 kwie 2013, 17:55

Chodziło mi o to że pomiędzy tymi punktami przepływa prąd (na mierniku znak diody). Na tej grającej słuchawce jest opór a na drugiej nie mierzy w ogóle. Czyżby przerwany drucik w środku? Można to jakoś wymienić ewentualnie?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 maja 2013, 6:29

Przełącz się na zakres omów i wtedy zmierz. Określenie "nie mierzy" jest, hmm, mało precyzyjne. Na zakresie pomiaru rezystancji np. zakres 200, powinno być jak kolega napisał wyżej, w przypadku uszkodzenia na zwarcie będzie to ok. zera, dla przerwy "nieskończoność" (brak wyniku w postaci wyświetlanych cyfr)

clarry79
-

Post autor: clarry79 » 18 lip 2013, 12:41

Moim zdaniem powinno być połączenie. Miałam podobny problem, ale najzwyczajniej w świecie kupiłam nowy komplet słuchawek. To było dość dawno.

ODPOWIEDZ