Witam.
Chciałem się poradzić Kolegów, jak w miarę prosto zrobić bezprzewodowy (radiowy) przesył 24 bajtów danych. Pierwsze 8 bajtów to będzie adres, pozostałe 16 to dane użyteczne. Chodzi mi o w miarę tanie, bo będzie ich kilka. Brałem pod uwagę BlueTooth lub jakiś z serii TLX, ale są dosyć drogie. Na 1-2 sztuki jeszcze byłoby mnie stać, ale kilka(naście), to już spory wydatek.
Bezprzewodowy przesył danych, tylko 24 bity
Właśnie nie zależy mi na długiej (tylko 24 bity, max 32) i szybkiej transmisji. Chcę zrobić zestaw czujników, np. temperatury. Centralka będzie odpytywała każdy z nich po adresie, a ten będzie zwracał swój status, np. zmierzoną temperaturę, załączone przekaźniki (tutaj tylko bity). Dla temperatury dam DS18B20 i ustawię na 12 bitów, pozostałe 4 bity będą na status przekaźników. Centralka będzie zajmować się obróbką danych. Stąd właśnie 24 bity, 8 adresu i 16 (12+4) danych.
Chyba znalazłem to, czego szukałem: RFM73-D. Jest sterowany przez SPI i kosztuje poniżej 10 zł. Czy miał ktoś styczność z tymi modułami?
Chyba znalazłem to, czego szukałem: RFM73-D. Jest sterowany przez SPI i kosztuje poniżej 10 zł. Czy miał ktoś styczność z tymi modułami?