Pomocy-przy podłączeniu wentylatora

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
wojak
-

Pomocy-przy podłączeniu wentylatora

Post autor: wojak » 11 paź 2004, 20:04

posiadam samochodowy wentylator chciałbym go przerobić na domowy
(nadbiurkowy)jego parametry: -15 V; 0.22A; 1.8 W. Mam tez transformator obniza napiecie z sieciowego na 15V; 35.5V; 13V; 8.5V. Dodać tzeba że chyba trzeba prąd wyprostować :oops: . Jestem nowym i dopiero początkującym(16 lat), urzytkownikiem zeby niebyło, lecz pewne sukcesy mam za sobą(praktyka z lutowania) :lol:

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 12 paź 2004, 9:31

Sporo napisałeś, ale nadal nie jest znany twój problem :)
Zapewne chciałbyć go uruchomić i nie wiesz jak?

wojak
-

odpowiedź na pytanie Gawła

Post autor: wojak » 12 paź 2004, 17:41

chciałbym zmontować te częsci (i/lub kupne) tak aby wietraczek działał

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 12 paź 2004, 18:03

Skoro silnik jest samochodowy, to musi być zasilany prądem stałym. W tym celu należy w transformatora wziąść napięci i wyprostować je za pomocą diód prostowniczych połączonych w mostek, za mostkiem dać spory kondensator elektrolityczny i to będzie koniec. Stabilizacja napięcia nie jest konieczna.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 12 paź 2004, 21:27

Z tego co napisałeś wcześniej wynika że wentylator jest na 15V, nie wiem jakie parametry ma twój transformator (poza napięciem) spróbuj na początek skorzystać z uzwojenia 8,5V i wyprostuj to tak jak napisał gaweł, jeśli okaże sie to niewystarczające to skorzystaj z napięcia 13V ale to moze być za dużo (po wyprostowaniu będzie jakieś 18V minus spadek napięcia na diodzie lub mostku) chyba że napięcie nieco "siądzie " pod obciążeniem ale to juz zależy od transformatora.

ODPOWIEDZ