FT245RL - odpowiednik LPT - pin busy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

FT245RL - odpowiednik LPT - pin busy

Post autor: siekierzyński » 01 sty 2013, 22:54

Witam,

(egh... mój 3 temat pod rząd w tym dziale :-P chyba za bardzo lubię to forum ;-) )

mam teki problemik, mianowicie chce sobie zrobić odpowiednik 'Cable sample programmer' pod USB. patrzac po obrazkach układu FTDI i wyprowadzeń portu LPT, brakuje mi w Ft245rl pinu 'BUSY', to jest akurat MISO dla programatora.

Czy ktoś się orientuje, który to będzie pin w układzie FTDI? No i czy ktoś ma pojęcie czy taki programator ruszy?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 01 sty 2013, 23:20

FT 245 to kontroler USB z wyjściem równoległym, nie przejściówka USB <-> Printer, przynajmniej nie zauważyłem tego po pobieżnym przejrzeniu datasheet. Musiałbyś napisać sobie nowe sterowniki do takiego programatora. Możesz spróbować zrobić replikę SI-Prog'a na FT232RL albo popularny USBasp.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 02 sty 2013, 5:15

Dla tego właśnie większość przelotek USB <> LPT nie działa, a te co działają są zbudowane na bardziej rozbudowanych układach scalonych :-(.

ODPOWIEDZ