Tester pilotów w PADS'ie

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
DB09
-

Tester pilotów w PADS'ie

Post autor: DB09 » 27 gru 2012, 22:06

Witam. Jako, że jestem nowy wypadałoby się przedstawić. Jestem Dawid, studiuje Elektronikę i Telekomunikację na Politechnice Gdańskiej. Z tego co widziałem niestety mało osób pracuje na programach firmy Mentor Graphics. Na uczelni słabo przedstawili nam możliwości tego programu jak i ogólne informacje odnośnie tego projektu, stąd moje problemy. Ale przejdźmy do konkretów. Wrzucam tutaj swój schemat:
[center]Obrazek [/center]

Na schemacie są dwie diody (D1- odbiorcza IR, D2 - nadawcza). Tą drugą bez problemu znalazłem w bibliotece, jednak odbiorczej nie widziałem, więc postanowiłem dodać nowy element do biblioteki. Może nie tyle dodać, tylko edytować zwykłą nadawczą. Zmieniłem budowę graficzną ( konkretnie te strzałki ) i zastanawiam się co jeszcze powinienem zmienić. Przejrzałem na wiki i zauważyłem, że wyprowadzenia są takie same.
Nie mogę również znaleźć przełącznika zamykającego obwód jak i baterii.

Nie mam pojęcia czy przy dodawaniu zwykłych rezystorów czy kondensatorów nie popełniłem błędu. Na schemacie nie ma wyjaśnienia czy moc rezystora ma być 1/4 czy 1/2, a baza tych elementów jest bardzo duża.

Ogólnie rzecz biorąc mam przenieść ten schemat do programu (*sch), a potem utworzyć z niego płytkę drukowaną (*pcb). Mam nadzieję, że dość zrozumiale to napisałem i będziecie mi choć w małym stopniu pomóc. Proszę również o wyrozumiałość, to dopiero moje początki z elektroniką ;)

ODPOWIEDZ