KAmodCOLOR - diody nie gasną przy zasilaniu 5V

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

KAmodCOLOR - diody nie gasną przy zasilaniu 5V

Post autor: Luminofor » 02 lis 2012, 23:35

Zakupiłem niedawno moduł KAmodCOLOR, link: http://www.kamami.pl/index.php?ukey=pro ... tID=188615
Podłączyłem go do płytki testowej ATB 1.03 firmy Atnel i dostrzegłem pewną nieprawidłowość: otóż przy zasilaniu układu napięciem 5V, podanie stanu niskiego na wejście LED powoduje jedynie lekkie przygaszenie diod doświetlających, a nie całkowite ich zgaszenie. Przy napięciu zasilania 3.3V diody zachowują się zgodnie z dokumentacją, tzn. wyłączają się po podaniu stanu niskiego.

Czy to normalne działanie układu? Podejrzewam, że nie, ponieważ w dokumentacji jest napisane, że podanie niskiego stanu na to wejście powoduje wyłączenie tych diod - nie ma nic o napięciu zasilania.

Proszę o wyjaśnienie tej kwestii, być może otrzymałem wadliwy egzemplarz modułu.

Dokumentacja:
http://www.kamami.pl/dl/kamodcolor.pdf

Piszę w C w środowisku ECLIPSE.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 03 lis 2012, 0:15

Bardzo możliwe, że tak się dzieje. Popatrz na schemat i rezystory przy bazie tranzystora. Przy zasilaniu 3.3V napięcie na bazie w stanie niskim na wejściu LED to 0.42V. Przy zasilaniu 5V jest to już 0.64V. Wygląda na to że taka zmiana już przekracza napięcie baza-emiter i przez bazę płynie niewielki prąd, który powoduje lekkie świecenie LEDów. Żeby problem rozwiązać zmniejsz R2 do np. 470 Ohm, lub dolutuj do niego drugi rezystor 1k "na kanapkę".

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 03 lis 2012, 0:27

No tak. Czy może to być wpływ temperatury i nagrzania tranzystora? Ponieważ jakieś 20 cm wyżej paliła się lampka z żarówką 60 W. Z datasheeta BC847 odczytałem, że przy wzroście temperatury maleje napięcie baza-emiter.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 03 lis 2012, 7:07

Może tak być, że akurat tak się złożyło. Ale to jest dalej wina kiepskiego projektu, który powinien to uwzględnić.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1783
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 03 lis 2012, 8:20

Mógłbyś też zwiększyć R3 ale nie wiązało by się to z jego wymianą.

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 lis 2012, 7:47

Konstruktor tego układu dość beztrosko podszedł do tematu :) i dlatego masz taki efekt. Zrób jak Ci koledzy poradzili - wybierz co łatwiejsze dla Ciebie ale nie usuwaj R2 i nie zastepuj go zworką jak to na innym forum w pierwszej chwili napisano.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 04 lis 2012, 23:11

Przy potencjale masy na nóżce LED napięcie baza-emiter wynosi 0.7V. Albo jakiś felerny tranzystor mocno oddalony od normy albo konstruktor układu to niedouk. Pewno jedno i drugie.

Z tym już nic nie zrobię, nie chcę psuć wizualnie płytki.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy mogę zasilać ten moduł napięciem 3.3V a sterować nim (wysyłać sygnały z procka) 5V?
W sumie mam obawy, bo w datasheecie pisze max VDD+0.3V na sygnałowych, z tym, że nie wiem, do jakiego VDD się to odnosi: bieżącego czy maksymalnego
http://www.taosinc.com/getfile.aspx?typ ... 00-E11.pdf
Zasilać chcę z 3.3V, sterować z 5V.

Czy tak można? To by rozwiązało sprawę.

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 05 lis 2012, 6:19

Odpowiedziełem ci już na innym forum - przeczytaj.

Jony130
Moderator
Posty: 3069
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 07 lis 2012, 18:47

Rzeczywistsi ciekawie zaprojektowany układ. Widać projektant nie słyszał nawet o takim parametrze jak Vol - Low Level Output Voltage jak komuś przyjdzie chęć sterowania z uC albo innego układu.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 lis 2012, 20:03

Jaki projekt taki projektant. Kitów tego typu nie projektują ci sami ludzie, którzy zajmują się np. elektroniką lotniczą :) Zbudował prototyp, zwarł śrubokrętem do masy i zadziałało, więc stwierdził że jest OK.

ODPOWIEDZ