Zdalne sterowanie - Moduł radiowy 433Mhz

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 13 wrz 2012, 21:09

kayron, mógłbyś to wytłumaczyć trochę prościej i zrozumialej dla zielonych?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2072
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 16 wrz 2012, 16:50

A jaki procesor ? Tzn czy może być np. ATMega 88 ? Pytam bo do obsługi tego z sensem trzeba wykorzystać Timer. a i czym chcesz dokładnie sterować, oraz jakie funkcje potrzebujesz, bo to trzeba napisać tak soft nadajnika jak i odbiornika. w nadajniku sądze że wystarczy ATTiny2313 taktowana 1MHz.
Jak by był analizator stanów logicznych, to pewnie w nadajniku można by i z HT12e zrezygnować i wszystko zrzucić na procesor. Bo jak dobrze rozumiem to co jest w nocie kat. to kodowanie to tylko odmiana mechestera, czyli dosyć proste do realizacji programowo, z użyciem Timera.

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 17 wrz 2012, 8:52

procesor Amtega8 albo Atmega32

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2072
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 22 wrz 2012, 18:41

Tak temat mnie trochę zainteresował i szperam, i co się okazuje. Układy HT serii 12, oraz układy UMC UM serii 3758, kodują dane dokładnie taką samą metodą. Jedyna różnica to ta, że UM3758 ma logikę 3-stanowa a HT-eki binarną, tzn. W UM-echa jest trzeci stan oprócz 1 i 0 czyli open. W układach Motoroli serii MC145026 jest podobnie jak w UM-echa, tylko odwrócono to w fazie i zamiast 3 cykli zegara na bit użyto 4.
Reasumując, jak by na to nie patrzeć, praktycznie wszystkie popularne układy "kodowania" wykorzystują tą samą metodę, różnice jak już są to makijarzowe. Przy czym chyba na największą łatwiznę poszła firma HOLTEK, która zwyczajnie zerżła system z UMC, i okroiła go do maxa.

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 02 lut 2014, 11:18

Witam,
odkopuję temat, nie chcę zakładać nowego, i pisać o podobnych kwestiach. Chciałbym zrobić sterowanie radiowe z komputera za pomocą AVR i takich modułów radiowych:http://allegro.pl/modul-radiowy-433mhz- ... 83351.html. Chciałbym np do procesora podłączonego UARTem do komputera, wysyłać jakieś komendy, i żeby ten procesor wysyłał za pomocą nadajnika 433Mhz, jakieś komendy, np zgaś lampkę, do odbiornika 433Mhz. Czy takie moduły by się nadawały?Jeśli nie, to co polecacie innego? Może jakieś gotowe projekty?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2072
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 02 lut 2014, 12:28

Bez problemu, to tylko kwestia ustalenia, co chcesz dokładnie tam mieć, ewentualnie wyboru kodowania np. RC5. nie mylić z IR, mi chodzi o standard kodowania.

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 02 lut 2014, 13:08

Ok, a jak działają te układy? Mógłbym np zrobić takie sterowanie, że np, wciskam na klawiaturze cyfrę 1, wysyła mi po UART do procesora z nadajnikiem, i procesor wysyła wtedy np sekwencję 0b00000001, i zapala mi w odbiorniku 1 diodę, a jak wcisnę 2 na klawiaturze to wyśle mi sekwencję 0b00000010 i zapali mi drugą diodę?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2072
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 02 lut 2014, 16:03

Oczywiście że można klawiaturę numeryczną wykorzystać, przy czym trzeba pamiętać że 1 nie odpowiada 1 w kodzie ASCII tylko 49. w procesorze po prostu będzie znajdowała się tablica translatora, w której kodowi 49 będzie przypisane 00000001.
Jeżeli tablicę translatora umieścisz w EEPROM będzie można ją łatwo edytować, nawet przez USART, jak się napisze odpowiedni program. Przy czym dobrze żeby procesor miał 256B EEPROM.

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 05 lut 2014, 18:56

ok, mam już te moduły. I teraz chciałbym je sprawdzić. Czy jeśli linie "Data" zewrę w nadajniku do +5V, a w odbiorniku do "Data" podepnę diodę LED Anodą, a katodą do masy, to powinna zaświecić?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2072
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 lut 2014, 19:51

Najlepiej podepnij sobie generator na NE555, tak z 2Hz, to zobaczysz czy ci tor działa.

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 06 lut 2014, 21:06

tzn? mam ne555, ale co do niego podłączyć aby było 2Hz? a nie moge poprostu na IN w nadajniku dać 5V i zobaczyć w odbiorniku czy dioda świeci, tak jak pisałem wcześniej?

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 17 lut 2014, 18:07

halo, pomoże ktoś? mogę podłączyć w nadajniku na pin DATA, +5V, a do odbiornika diodę LED, i powinno to działać?

gomarko
-
Posty: 71
Rejestracja: 13 paź 2010, 21:20
Lokalizacja: Konin

Post autor: gomarko » 18 lut 2014, 9:47

maxxxior pisze:halo, pomoże ktoś? mogę podłączyć w nadajniku na pin DATA, +5V, a do odbiornika diodę LED, i powinno to działać?
To nie zadziała (zwłaszcza na odległość większą niż kilkadziesiąt centymetrów).
Konieczna jest modulacja sygnału nadajnika i jakiś mechanizm odróżniania
oczekiwanego sygnału od wszechobecnych zakłóceń w odbiorniku.

Taki cudo może Cię zainteresować:
http://sklep.avt.pl/zaskakujaco-proste- ... ntazu.html

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 18 lut 2014, 10:32

ale ja mam już te moduły, i muszę na nich zbudować tor bezprzewodowy. Czyli co, muszę zastosować te ht12D i ht12E do kodowania i dekodowania tak? Nawet jeśli będę stosował uP w swoim układzie tak?

gomarko
-
Posty: 71
Rejestracja: 13 paź 2010, 21:20
Lokalizacja: Konin

Post autor: gomarko » 18 lut 2014, 16:26

maxxxior pisze:ale ja mam już te moduły, i muszę na nich zbudować tor bezprzewodowy. Czyli co, muszę zastosować te ht12D i ht12E do kodowania i dekodowania tak? Nawet jeśli będę stosował uP w swoim układzie tak?
Jeżeli będziesz miał uP to wystarczy tylko dobry kawałek kodu programu.
Już wspomniany RC5 będzie się nadawał na początek.

Tu trochę informacji o podobnych modułach RF:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=

ODPOWIEDZ