Witam. Posiadam woltomierz laboratoryjny ERA LE-3 o zakresach 75, 150, 300, 600V i niestety mam z nim problem. Miernik działa jak mu się podoba, raz pokazuje prawidłowo, niestety w większości przypadków zaniża wskazania na każdym zakresie o około połowę, np przy pomiarze napięcia sieci na zakresie 300V wychodzi mi około 120V, a gdy miernik działa prawidłowo wychodziło równo 232V (sprawdzane również innym miernikiem laboratoryjnym wychodziło też 232V). Wie ktoś może co jest przyczyną takich cudów ? Poprawiłem już widoczne po zdjęciu obudowy lutowania, próbowałem delikatnego doginania blaszek w przełączniku zakresów, niestety problem nadal nie ustaje. Tak jak pisałem miernik raz działa dobrze, raz zaniża. Wie ktoś, co jest przyczyną takich zachowań ? Jutro spróbuje poprawić lutowania znajdujące się w głębi obudowy miernika oraz rozebrać i przeczyścić przełącznik zakresów. Jeśli to nie pomoże, to gdzie szukać przyczyny ? Ma ktoś może schemat do takiego woltomierza ? Mam nadzieje, że winny nie jest ustrój pomiarowy, z oględzin wzrokowych wynika że jest sprawny, wskazówka bez zacięć i płynnie wychyla się do końca skali i bez żadnego problemu powraca jedynym mankamentem jest uszkodzony tłumik drgań przez co trzeba chwilę poczekać aż wskazówka przestanie "latać", jednak tą usterkę miernik ma od początku gdy go posiadam i nie powodowała ona błędów w pomiarach. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Paweł.