Proszę o narysowanie schematu elektrycznego

Tutaj będą przenoszone tematy, którymi dalej nie warto się zajmować, co jakiś czas zawartość tego forum jest kasowana.
Zablokowany
Laudman
-

Proszę o narysowanie schematu elektrycznego

Post autor: Laudman » 07 cze 2012, 21:04

Czy narysuje mi ktoś schemat elektryczny podłączenia pewnej maszyny - może to opiszę pokolei jak idzie kabel 3 żyłowy: Silnik indukcyjny 1.3 kW jednofazowy - wtyczka z gniazdem (służy do demontażu maszyny na czas transportu) - włącznik 0/1 - wtyczka 230V.
Wiem śmiesznie opisane ale narysuję to w paincie jeszcze.

Jest to stara maszyna i schemat potrzebuję do DTR-ki. Tak przy okazji pozwolę się zapytać czy trzeba i można ten układ w jakiś tani i skuteczny sposób zabezpieczyć (mam na myśli jakiś bezpiecznik itp). Czy nie ma takiej potrzeby?
Załączniki
Podłączenie maszyny.jpg

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 07 cze 2012, 21:51

Kolego, jak tak prostych rzeczy nie rozumiesz to nie radzę "dłubać" przy napięciach sieciowych. Nie prościej i bezpieczniej zlecić to jakiemuś elektrykowi?

Laudman
-

Post autor: Laudman » 07 cze 2012, 22:23

Ale ja nie dłube to już jest wszystko zrobione. Ja po prostu chce schemat do instrukcji wlepić.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 07 cze 2012, 23:20

A ten co podłączył nie potrafi?
Jak dla mnie temat kosz.

Laudman
-

Post autor: Laudman » 08 cze 2012, 0:54

Mowie ze to stara maszyna.... Tak trudno odpowiedzieć? Nie potrzebuje dobrych samarytaninów martwiących się moim zdrowiem czy udzielających dobrych rad typu: takiego banału nie umisz? nie bierz się za to.
Nie potrafisz wymienić wału korbowego w samochodzie?! Nie jeździj!
Nie potrafisz zregenerować uszkodzonej matrycy?! Nie znasz się na anatomii?! lol jesteś zawias!

CZY MUSZĘ ZNAĆ SIĘ NA ELEKTRYCE ŻEBY NAPISAĆ DTR???
NIEE, POTRZEBUJĘ TYLKO GOTOWY SCHEMAT ŻEBY GO TAM UMIEŚCIĆ!

Joon nie komentuj tego postu bo jesteś żałosnym pustym postem...

P.S.
Jak można korzystać z mikrofali nie znając jej długości fal. Zabijesz siebie i rodzinę!!!

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 cze 2012, 8:30

Oj Joony chyba nie doczytał całości :wink: i myślał że chcesz to sam składać.
Jest to stara maszyna i schemat potrzebuję do DTR-ki. Tak przy okazji pozwolę się zapytać czy trzeba i można ten układ w jakiś tani i skuteczny sposób zabezpieczyć (mam na myśli jakiś bezpiecznik itp). Czy nie ma takiej potrzeby?
Tak można zabezpieczyć, właściwie sam silnik można zabezpieczyć przed spaleniem, jak złapie mu łożyska (najczęstsza przyczyna zgonu). Wystarczy zakupić odpowiedni tzw. wyłącznik silnikowy, przy czym tak.
Należy go dobrać do silnika, a konkretnie jego prąd awaryjnego wyłączenia (jest on nastawny).
Nie jest to trudne, bo wystarczy z tabliczki znamionowej silnika odczytać jego prąd nominalny, i dla takiego zakupić wyłącznik.
Gorzej jak tabliczki na silniku już nie ma, lub jest nieczytelna, wtedy trzeba zmierzyć, najlepiej cęgami Lica, prąd fazy, i na tej podstawie dobrać wyłącznik.
Wygląda to najczęściej tak:
ObrazekObrazek

Aczkolwiek można kupić taki wyłącznik od razu z obudową, i na starszych maszynach często to wygląda tak:
Obrazek

Koszt takiej zabawy to od 120 do ok 180zł, dla silnika 1,3KW.

Laudman
-

Post autor: Laudman » 08 cze 2012, 9:23

Narysujesz mi schemat bez tego wyłącznika silnikowego? Nie mam programu do rysowania schematów - wiem jak powinien wyglądać ten schemat ale mam 5% niepewności z braku doświadczenia w rysowaniu, a nie chcę się pomylić.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 cze 2012, 11:17

Koledzy- nie będę nic pisał, sami przeczytajcie co ten użytkownik napisał mi na PW.

PS. doczytałem dokładnie. Autor przychodzi znikąd, prosi o pomoc a jest chamski i wulgarny.

Obrazek

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 08 cze 2012, 11:47

Zbanować chama. :)

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 08 cze 2012, 13:05

W takim razie ban i kosz.

Zablokowany