zwarcie w skuterze?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
arniko376
-

zwarcie w skuterze?

Post autor: arniko376 » 12 kwie 2012, 21:37

Mam problem w skuterze że nie mam iskry.Sprawdzałem rezystancję cewki zasilającej i wynosi 916om czyli mniej więcej tyle ile powinna.Pomiar dokonywałem przy kole magnesowym.Przewód z cewki zasilającej idzie do modułu i tam jak sprawdzam opór to wynosi on 4om.Co to ma oznaczać?Czy przewód jest gdzieś przerwany lub jest zwarcie?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 13 kwie 2012, 12:57

To co ten przewód ma te 4 omy ??
I mała rezystancja znaczy zwarcie/przejście sygnału a duża rezystancja rozwarcie/przerwa w obwodzie.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 13 kwie 2012, 19:14

A czy przypadkiem przewód z magneta (cewki zasilającej) nie idzie przez stacyjkę, gdzie przy wyjętym kluczyku jest rozłączany, a dodatkowo zasilanie modułu zapłonowego jest wtedy masowane? Montowałem kiedyś alarm do skutera ze zdalnym odpalaniem i tak właśnie było.
Jeżeli nie masz schematu instalacji elektrycznej, to pozostaje tylko iść po kablach i sprawdzać wszystko po kolei.
I jeszcze jedno pytanie; jak sprawdziłeś że nie ma iskry.

ODPOWIEDZ