Skromna konstrukcja LED-owego koguta, pseudo stroboskop. 100 led białych, 20 000mcd, 20*. Sterownik na zegarku 555. Schemat z pokrewnego forum elektroda. Czeka jeszcze na klosz i obudowę. Gdy to dostaną, będą filmy
Kogut led
-
Początkujacy
- Użytkownik
Kogut led
Witam,
Skromna konstrukcja LED-owego koguta, pseudo stroboskop. 100 led białych, 20 000mcd, 20*. Sterownik na zegarku 555. Schemat z pokrewnego forum elektroda. Czeka jeszcze na klosz i obudowę. Gdy to dostaną, będą filmy
- Załączniki
-
- Pierwsze zdjęcie.JPG (89.3 KiB) Przejrzano 12903 razy
-
- Drugie.JPG (89.37 KiB) Przejrzano 12903 razy
-
- Trzecie.JPG (93.11 KiB) Przejrzano 12903 razy
-
Początkujacy
- Użytkownik
Proszę bardzo. Film niestety w jakość HD, więc lekko nie nadąża za błyskającym słupkiem. Zamierzony efekt wyładowania w palniku został osiągnięty. Częstotliwość bliska 2 Hz, choć z możliwością dojścia do 70 Hz.
Film
Film
-
Początkujacy
- Użytkownik
Ja teoretycznie także mogę regulować płynnie częstotliwość i długość błysku. Ale tylko teoretycznie, bo w skrajnych przypadkach LED-y świecą ciągle lub wraz ze wzrostem wypełnienia rośnie częstotliwość.
W przypadku lampy długość błysku jest stała, lecz potrzeba kopyta, które nadąży za możliwościami palnika i wygeneruje te "set" volt
No i sama trwałość palnika nie nazbyt wysoka - dlatego ostatecznie zdecydowałem postawić na LED-y.
W przypadku lampy długość błysku jest stała, lecz potrzeba kopyta, które nadąży za możliwościami palnika i wygeneruje te "set" volt