Jaki trafo wybrać do prostownika ?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2073
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Jaki trafo wybrać do prostownika ?

Post autor: kayron » 13 mar 2012, 14:33

Musze sobie zbudować prostownik do ładowania akumulatorów sam. 12V. Tylko właśnie nie wiem jaki transformator wybrać 150VA - 12V czy 150VA-17V, bo takie są w sklepie.
Akumulatory jakie mam w domu maja może MAX 80Ah, mój w samochodzie ma 40Ah.
Całą resztę do prostownika mam, tylko nie wiem na jakie trafo się zdecydować ?

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 13 mar 2012, 15:02

Jak to będzie sam prostownik bez elektroniki to 12V powinno wystarczyć.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2073
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 mar 2012, 15:08

Znaczy się na pierwotnym będzie regulator mocy, żeby można było sterować, prądem wyjściowym.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 13 mar 2012, 15:42

No to jak regulacja po stronie pierwotnej to daj 12V.
A tak w ogóle to co to za regulator?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2073
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 mar 2012, 15:52

Prostownik regulowany do ładowania akumulatorów.
Coś na ten wzór z notatek.
Załączniki
prostownik regulowany..JPG
prostownik regulowany..JPG (67.1 KiB) Przejrzano 31565 razy

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 15 mar 2012, 19:51

Poszukaj, uszkodzonego UPSa z ETA, lub innego polskiego, tam są trafa ok 300-400Wat z napięciem 2x16V

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 15 mar 2012, 23:41

Kod: Zaznacz cały

Poszukaj, uszkodzonego UPSa z ETA, lub innego polskiego, tam są trafa ok 300-400Wat z napięciem 2x16V
http://allegro.pl/transformator-20a-obu ... 43722.html

Nowe aku o dziwo ma "maksymalne napięcie ładowania= 14,4" looknij pod maskę jak nie wierzysz ;p

Jestem stanowczym przeciwnikiem ładowania aku kwasowych prostownikami bez ograniczania napięcia- po prostu wiem że to jest niszczące dla aku , jak temat urośnie rozwinę, ale mrozy ustąpiły więc pewnie koniec tematu będzie...

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 16 mar 2012, 10:56

joon, wszystko się zgadza, ale tylko wtedy jeśli uwzględnimy prąd ładowania. Niektórzy producenci dopuszczają 16V przy zastosowaniu buforowym [ prąd rzędu 100mA jeśli nie mniejszy], w każdym innym przypadku 14,4V to max i przy prądzie 1C czy nawet może 0,1C
joon pisze:jest niszczące dla aku
W necie gdzieś "buszuje " schemat na tyrystorze z ograniczeniem napięcia ładowania, minimalnie bardziej skomplikowany niż ten co wyżej- sam go popełniłem i jak znajdę trochę czasu to wrzucę foty :razz:


edit:
moje combo :razz:

Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
:arrow: źródło schematu


ps: nie wiem dlaczego przy dodawaniu obrazków jest limit 800x600 pikseli , mimo iż rozmiar x.jpg jest bez limitu ?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, 15:04 przez timo66, łącznie zmieniany 2 razy.

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 16 mar 2012, 14:03

Wystarczy zmniejszyć tylko prąd ładowania pod koniec procesu, sprawny akumulator ładowany poprawnie sam nie "puści" większego napięcia. No chyba, że go przeładujemy.
Ogólnie polecam trafa z upsów, mają dobre napięcie po odjęciu spadków na diodach i tętnieniach to zostanie nam jeszcze lekka nadwyżka na element regulacyjny. Przy 2x16V łatwo zrobić przełącznik dla traf 12/24V. To nie akumulatory litowe, że parędziesiąt miliwoltów rozwali nam akumulator.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 17 mar 2012, 14:01

timo66, dobry układzik, dobrze widziałem na pcb elementy przewlekane wlutowane jako smd?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 17 mar 2012, 15:34

joon pisze:dobrze widziałem na pcb elementy przewlekane wlutowane jako smd?
Dokładnie, nie miałem problemu z przykręceniem płytki. Ścieżki , te ważniejsze są po cynowane, reszta pokryta tonerem. Wszystko ze względu na duże podtrawienia - bardzo zużyty nadsiarczan sodu.
Po ponad dwóch latach użytkowania widać dość znaczne "zmatowienie" cyny jak i miedzi.
Układ "na uzwojeniach" trafo to LM317 + termistor NTC 10kΩ. Przy klasycznym użytkowaniu wentylator nie kręci się, przy ładowaniu bardzo rozładowanych akku temperatura może wzrosnąć do 79ºC - więcej nigdy nie osiągnąłem [ prądy około 15-20A]

Jest to V2.0, w wersji V1.0 miałem toroida 100VA w obudowie z ABS i tyrystor na 15A. Tyrystor padł, stopił obudowę i ugotował transformator , bezpiecznik przepalił się dopiero przy przebiciu na uzwojenie pierwotne. Na szczęście obyło się bez strat rzeczy trzecich. V2.0 ma dwa razy większą obudowę cała z metalu [alu+ stal] ,"przedmuch" z regulacją obrotów 0-max, trafo 250VA , i tyrystor 100A 1200V :mrgreen: - z jakiegoś sterownika do windy .
Ostatnio zmieniony 19 mar 2012, 19:11 przez timo66, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 18 mar 2012, 13:06

Obudowa konkretna widać.
To nie akumulatory litowe, że parędziesiąt miliwoltów rozwali nam akumulator.

zgadzam się ale im wyższe napięcie tym większe gazowanie oraz nagrzewanie akumulatora a to już skraca jego żywot.


Moje maleństwo dojrzewa, na razie jest w trakcie obliczeń rdzenia ;)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2073
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 18 mar 2012, 17:45

Ja chyba jednak zdecyduję sie na trafo 150VA 17V, bo takie jest u piekarza, za rozsądne pieniadze. Chyba że w pracy maja jaki stary UPS, który się im już nie godzi.
Dobra kupiłem takiego potwora.
http://allegro.pl/transformator-70a-obu ... 73753.html

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 18 mar 2012, 23:39

kayron, masz możliwość zrobić pomiary tego trafo?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2073
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 19 mar 2012, 14:58

No niestety nie, muszę zakałdać że sprzedający jest uczciwy, ale nawet gdyby było 50% tego co podaje to wystarczy z sporym zapasem. W sensie obciążalności prądowej.

ODPOWIEDZ