Oscyloskop C1 112A pytania początkującego

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
ODPOWIEDZ
prociomen007
-
Posty: 5
Rejestracja: 08 lut 2012, 15:20
Lokalizacja: barwice

Oscyloskop C1 112A pytania początkującego

Post autor: prociomen007 » 09 lut 2012, 20:45

Witam, od niedawna posiadam wyżej wymieniony oscyloskop. Jestem początkującym elektronikiem i z podobnego typu sprzętem nie miałem za wiele do czynienia. Panel przedni wygląda jak na zdjęciu:

Obrazek

1. Jak wykalibrować sondę? Kiedy przekręcę gałkę "V" w pozycję oznaczoną trójkątem na ekranie dostaję przebieg prostokątny. Rozumiem że to jest wzorzec. Gdzie należy dotknąć sodą aby ją teraz wyregulować. Jest na niej takie pokrętło na płaski śrubokręt. Reguluje się na pewno przez jego obrót tylko gdzie należy dotknąć aby tam regulować. Kiedy mam przebieg prostokątny a sonda leży na stole i będę obracać tą śrubką nic się nie dzieje. Z tego wnioskuję że należy ją do czegoś dotknąć aby przyrównać do wzorca.

2. Do czego służą niżej zaznaczone pokrętła i złącza?

Obrazek

3. Aby zmierzyć jaką wartość (powiedzmy baterie) przykładam do bieguna + sondę. Nic nie widać wtedy na ekranie. Dopiero kiedy drugim kablem od masy dotknę do złącza masy widać przebieg. Czy to jest normalne? Jeśli tak to czy można kupić taką wtyczkę żeby tam ładnie pasowała?

4. Czy można kupić wtyki do multimetru bo nie mam takowych. Rozumiem że złącza multimetru to to:

Obrazek

5. Oscyloskop ma jakieś pokrętełka na boku i górze obudowy. Czy to służy do jego regulacji?

Szczególnie zależy mi na tym czy można i jeśli tak to jak kalibrować sondę.

Awatar użytkownika
andrzejzis
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 gru 2011, 9:15
Lokalizacja: Gorlice-Glinik małopolskie

Post autor: andrzejzis » 02 sty 2013, 22:36

Odp.1 Przebieg prostokątny służy do wglądu podczas kalibracji oscyloskopu, a nie kalibracji sondy. Wykalibrowany oscyloskop musi wyświetlać przebieg prastokątny o ściśle określonych wymiarach. Jeśli interesuje Cię kalibracja oscyloskopu C1-112A, to mogę Ci pomóc.

Sondy zaś muszą mieć opowiednie parametry jak np. pojemność, dopasowaną do pojemności wewnętrznej oscyloskopu. Ogólnie chodzi o to aby mierzony sygnał doprowadzony do oscyloskopu nie był zniekształcony oraz żeby w sondzie z podziałem 1:10 był tłumiony dziesięć razy, a w sondzie 1:1 przechodził nienaruszony.

Odp.5 Tak, pokrętła te służą do kalibracji oscyloskopu.

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 10 lut 2013, 14:07

Do punktu 2.
włącznik 1 - przełącza multimetr z woltomierza na omomierz,
włącznik 2 - przełącza wejście oscyloskopu z bezpośredniego ( przejście składowej stałej i zmiennej) na oddzielone od stałej (we przez kondensator),
gniazdo 3 - wejście impulsów do synchronizacji z zewnątrz,
włączniki 4,5 - dotyczą sposobu synchronizacji, górny synchro wewn [BHYTP](z przebiegu oglądanego ) / zewn [BHEW]+ gniazdo 3, dolny impulsami synchro 50Hz z sieci 230V / przebiegiem mierzonym.
Miałem taki oscyloskop i dość dobrze pracował. Pomiary do 20MHz dość zgodne, a orientacyjne nawet do 50MHz umożliwiał (pomiary w radiotelefonach i CB). Ogółem byłem z niego zadowolony. Z multimetru w zasadzie nie korzystałem.

ODPOWIEDZ