Technics SA GX370 nie włącza się

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 29 sty 2012, 16:08

Wentylator troszkę się zacinał, ale nie miało to wpływu bo po złożeniu nadal czasem się wyłącza.
Na 12 stronie serwisówki masz właśnie opisane co powoduje overload i jest to właśnie wentylator. Zmierzyłeś rezystancję wentylatora?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1784
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 sty 2012, 16:15

e-lektryk pisze:Zmierzyłeś rezystancję wentylatora?
Sprawdziłem wszystko co opisane na 12 stronie serwisówki. Wszystko trzyma parametry.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 29 sty 2012, 19:31

To wymuś jakoś na urządzeniu żeby się nie wyłączało i będziesz w ten sposób mógł dojść co jest nie tak. Zamiast diody możesz dać LM7815 i parę kondensatorów i zobacz czy Ci się sprzęt nie będzie wywalał. Możesz też odłączyć jakąś część układu.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 612
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 30 sty 2012, 0:00

matrix pisze:Amplituner trochę zachowuje się jakby gdzieś miał zimny lut, bo dziecko zaczęło mi skakać po podłodze tańcząc w rytm muzy i amplituner zaczął się wyłączać. Po czym ja puknąłem w obudowę i wyłączył się na dobre ukazując na wyświetlaczu przepiękny napis OVERLOAD. Z tym że jak przykładam miernik ustawiony na pomiar do 200V w miejscu gdzie pokazywałem wyżej to po chwili się włącza i włączony jest póki trzymam miernik co wskazuje na to że miernikiem wysterowuję tranzystor Q708 zastępując tym samym diodę zenera D708.
Może się też zdarzyć, że na ścieżce łączącej diodę z bazą tranzystora jest pęknięcie nie widoczne gołym okiem. Jak przykładasz miernik to lekko naciskasz płytkę i wszystko działa.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1784
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 21 gru 2015, 18:24

Temat stary jak diabli ale coś w temacie się zmieniło, coś zdaje się ruszyło stąd moja aktualizacja.
W -> TYM POŚCIE <- napisałem cytuję:
matrix pisze:Nie wiem czy znalazłem przyczynę, ale na pewno na coś wpadłem. Jak wstawiam miernik między bazę tranzystora Q708 a masę układu czyli przykładam jakąś rezystancję (miernika) to amplituner załącza się na jakiś czas. Czy oznaczało by to że dioda D708 nie trzyma parametrów?
I wiecie co ? Zdaje się że miałem rację. Dzisiaj znalazłem trochę wolnego czasu, wolny dzień, rozebrałem ten amplituner na części pierwsze i wyminiłem ową diodę. Niestety ostatnim razem jak coś sprawdzałem upaliłem również dwa rezystory, R274 i R271. Na szczęście po wymianie tych trzech elementów bujnąłem amplituner. Działał przez 4 godziny non stop i się nie wyłączył, więc chyba można stwierdzić że naprawa się udała ?? ??

ODPOWIEDZ