"Gaz" do silnika DC
"Gaz" do silnika DC
Ma ktoś pomysł jak wykonać gaz do silnika DC? Mam generator PWM z regulacją częstotliwości i wypełniania, jednak chciałem zrobić jakiś układ, żeby mi silnik nie szarpał. Soft start załatwi sprawę?
Regulację obrotów i częstotliwości to ja mam. Mi chodzi o to, żeby podczas załączania silnika jak sobie już ustawię wszystko (np. na maxa), silnik nie rwał od razu tylko sobie gładko wchodził na zadaną prędkość. Na wyjściu mam 2 x N-FET działające na przemian (dzięki temu wypełnienie może być 100%). Schemat wygląda tak: http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-450.htm Bardziej chodzi mi o zmuszenie tych tranzystorów, żeby otwierały się i zamykały z pewnym opóźnieniem. Można by tu dać kondensatory tyle, że one zepsują sygnał PWM. Lepiej już by było dać jakieś wolno otwierające się tranzystory na OUT A i B. Co o tym sądzicie? Tyle, że tu może być problem z synchronizacją.

Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 19:28 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Chcesz wprowadzić opóźnienie w sterowaniu MOSFETów? Przy regulacji PWM? Tym Bardziej nie opóźniać sygnału sterującego.
Ale zobacz ten układ ma tzw. softstart. Zobacz w nocie jak duży on może być i wykorzystaj to? Kiedyś był układ w którym softstart był wykorzystany do łagodnego załączana obciążenia, z tym że tam był on dość krótki w porównaniu do Twojego.
Jak masz zmontowany układ to wpakuj większy kondensator do softstart i zobacz jak działa, ale powinno być ok. To ma działać tak ze wypełnienie narasta a nie wpływa na czas otwarcie tranzystorów.
Ale zobacz ten układ ma tzw. softstart. Zobacz w nocie jak duży on może być i wykorzystaj to? Kiedyś był układ w którym softstart był wykorzystany do łagodnego załączana obciążenia, z tym że tam był on dość krótki w porównaniu do Twojego.
Jak masz zmontowany układ to wpakuj większy kondensator do softstart i zobacz jak działa, ale powinno być ok. To ma działać tak ze wypełnienie narasta a nie wpływa na czas otwarcie tranzystorów.
A w tym układzie co narysowałem to jak będzie? Nie wiem tylko czy są potrzebne rezystory między E i B. Nie mogę zbytnio wykorzystać soft startu fabrycznego. Mam zasilanie 18V, a oszczędność materiału (wielkość PCB) spowodowała, że kondensatory na 35V musiałem dobijać młotkiem
Poza tym mam upierdliwe zabezpieczenie w zasilaczu, bo mi wyłącza zasilacz jak odepnę obciążenie i muszę wyłączać układ na wejściu (po stronie sieci), więc fabryczny soft-start może zakłócać pracę tego cudownego wynalazku
(na razie nie będę go zmieniał ze względu na parametry i koszty). Dodam, że układ musi mieć możliwość zasilania zewnętrznych urządzeń (innych silników np. wytrawiarki lub testowania), które mają własne wyłączniki, więc fabryczny układowy soft-start raczej nie zda egzaminu, wbudowany silnik też planuję wyposażyć w osobny wyłącznik.
A spróbuj podłączyć do suwaka potencjometru kondensator. Szkoda ze softstart z oryginału nie możesz użyć zwłaszcza ze to najbezpieczniejsze a w dodatku fabryczne. Na układzie 555 kiedyś widziałem (chyba w książce z BTC) taki softstart właśnie na NE555 można wykorzystać ideę.
Tak patrze i teoretycznie zwiększenie R5 powinno pomóc bo tworzy się tam układ RC.
A jakbyś te elementy z oryginalnego sftstartu polutował od tyłu plytki? Dużo będą przeszkadzać? Przecież to nie będą jakieś wielkie elementy.
Tak patrze i teoretycznie zwiększenie R5 powinno pomóc bo tworzy się tam układ RC.
A jakbyś te elementy z oryginalnego sftstartu polutował od tyłu plytki? Dużo będą przeszkadzać? Przecież to nie będą jakieś wielkie elementy.
Znalazłem coś takiego:
Po co właściwie są te 3 rezystory 0.22Ω / 5W?
Z obliczeń wychodzi, że te trzy mają razem jakieś 0.073Ω, więc w sumie można by je chyba zastąpić jednym rezystorem 0R1 na 20W. Szeregowe łączenie rezystancji przy takim obciążeniu to chyba nienajlepszy pomysł?
Jeszcze przydało by się jakoś obejść to nieszczęsne zabezpieczenie zasilacza.
Po co właściwie są te 3 rezystory 0.22Ω / 5W?
Z obliczeń wychodzi, że te trzy mają razem jakieś 0.073Ω, więc w sumie można by je chyba zastąpić jednym rezystorem 0R1 na 20W. Szeregowe łączenie rezystancji przy takim obciążeniu to chyba nienajlepszy pomysł?
Jeszcze przydało by się jakoś obejść to nieszczęsne zabezpieczenie zasilacza.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 7:15 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba równoległe połączenie miałeś na myśli?
W sumie można zastąpić jednym, ale pewnie łatwiej zdobyć i taniej rezystory o mocy 5W niż jeden o takiej rezystancji i na dodatek 20W. Poza tym ta wartości jest nietypowa i aby uniknąć samoróbki w postaci mierzenia rezystancji kawałka drutu łatwiej wstawić takie połączenie rezystorów.
A co do pytania po co te rezystory. jest to zabezpieczenie przed zatrzymaniem silnika lub innymi sytuacjami które powodują zwiększony pobór prądu przez silnik. Duży pad - duży spadek napięcia na rezystorach pomiarowych - zadziałanie tranzystora - wyłączenie PWM.
Dobry i prosty pomysł na zabezpieczenie
W sumie można zastąpić jednym, ale pewnie łatwiej zdobyć i taniej rezystory o mocy 5W niż jeden o takiej rezystancji i na dodatek 20W. Poza tym ta wartości jest nietypowa i aby uniknąć samoróbki w postaci mierzenia rezystancji kawałka drutu łatwiej wstawić takie połączenie rezystorów.
A co do pytania po co te rezystory. jest to zabezpieczenie przed zatrzymaniem silnika lub innymi sytuacjami które powodują zwiększony pobór prądu przez silnik. Duży pad - duży spadek napięcia na rezystorach pomiarowych - zadziałanie tranzystora - wyłączenie PWM.
Dobry i prosty pomysł na zabezpieczenie
No, tak. Równoległe. Równolegle rezystancj przy takich prądach łączyć się nie powinno.
A co z zasilaczem? Próbowałem i mogę odpiąć silnik od sterownika PWM, a jak odepnę nawet nieobciążony sterownik to zasilacz się wywala. Trzeba go odłączyć od sieci, żeby zaczął pracować. Soft start pozwoli na odłączanie silników na wyjściu czy będę musiał wyłączać sterownik, żeby działał soft-start?
Co do rezystorów to jeżeli te 0.027Ω nie robi aż takiej różnicy to cena 3 rezystorów i jednego rezystora 20W (bez radiatora) jest zbliżona.
A co z zasilaczem? Próbowałem i mogę odpiąć silnik od sterownika PWM, a jak odepnę nawet nieobciążony sterownik to zasilacz się wywala. Trzeba go odłączyć od sieci, żeby zaczął pracować. Soft start pozwoli na odłączanie silników na wyjściu czy będę musiał wyłączać sterownik, żeby działał soft-start?
Co do rezystorów to jeżeli te 0.027Ω nie robi aż takiej różnicy to cena 3 rezystorów i jednego rezystora 20W (bez radiatora) jest zbliżona.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 7:32 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbudowałem prosty układ, który ominął to zabezpieczenie, co prawda nie jest to ideał, ale jakoś działa. Odłączanie regulatora powoduje zatrzymanie się silnika, a mi bardziej chodzi o to, żeby on gładko spowalniał, aż do momentu całkowitego zatrzymania i równie gładko startował.

Znalazłem podobny układ, do tego o jaki mi się rozchodzi.
Narysowałem coś takiego (SLOW) - myślicie, że będzie działać? Jak się dobiera rezystory R1 i R2, bo już nie pamiętam? Policzyć umiem tylko nie wiem jakie powinny być prądy. Napięcie zasilania to 18V z SG3525.
R1 = 330k i R2 = 47k będzie ok?
Oba tranzystory potrzebują takiego układu, więc są to w zasadzie 2 kanały oba połączone na wyłączniku.

Znalazłem podobny układ, do tego o jaki mi się rozchodzi.
Narysowałem coś takiego (SLOW) - myślicie, że będzie działać? Jak się dobiera rezystory R1 i R2, bo już nie pamiętam? Policzyć umiem tylko nie wiem jakie powinny być prądy. Napięcie zasilania to 18V z SG3525.
R1 = 330k i R2 = 47k będzie ok?
Oba tranzystory potrzebują takiego układu, więc są to w zasadzie 2 kanały oba połączone na wyłączniku.
- Załączniki
-
- SLOW.png (2.67 KiB) Przejrzano 11377 razy
No dobra. To może powiedz mi jak mam niby soft-startem opóźniać wyłączanie silnika.slawek55 pisze:Wiesz skoro Ty się dalej upierasz nad jakimś dziwnym opóźnianiem sygnałów sterujących MOSFETami to tak na prawdę ja nie wiem o co Ci dokładnie chodzi.
Po co to komplikować? Może jak sam do tego dojdziesz to zrozumiesz że chyba nie tędy droga.
Możesz podesłać link do strony gdzie to znalazłeś?
Jak wyłączę sterownik to silnik zatrzyma się od razu. Soft-start pozwala jedynie odpalić silnik z pewnym opóźnieniem. Chodzi mi o to żeby on płynnie zwalniał i startował (jak gaz w samochodzie, żebym mógł sobie zluzować jak potrzebuję większej precyzji i dodać gazu jak potrzebuję większej siły). Żeby to osiągnąć to albo bym musiał zamiast potencjometru dać jakiś układ, który będzie emulował jego pracę tak żeby kostka to rozpoznała, albo nie kombinować w ten sposób i spowolnić otwarcie się MOSFET'ów. Nie wiem jak ten układ będzie działał i czy to jest to czego szukam, ale dopóki nie zbuduję to się nie okaże. Na razie zapowiada się obiecująco. Na dodatek chcę żeby mój układ odwrotnie pracował niż ten, który zamieściłem, bo ten układ z linku (z silnikiem) to przy zamknięciu obwodu zwalnia. Silnik ma być sterowany z przełącznika chwilowego, żeby mi się wygodniej posługiwało tym ustrojstwem.
Układ ma działać tak: Naciśnięcie przycisku - silnik przyspiesza, puszczenie - silnik zwalnia.
Jak będę chciał to będę go wyłączał na wejściu. Przez to niekombinowanie nadtopił mi się TL431 w zasilaczu i będę go musiał wydłubać i wymienić :/
Chodzi Ci o ten układ z BC679 czy slow.png? Jeśli chodzi o ten z BC679 to nic tam nie napisali - jest tylko schemat na stronie i żadnych wartościowych komentarzy. Jeśli chodzi o slow.png to rysowałem sam w Pant'cie.
Uwaga zarzucam linkiem!
link
Najlepszym wyjściem z sytuacji była by kontrola wypełnienia, bo zmiana częstotliwości niewiele daje.
Tranzystor PNP ma się otwierać i zamykać. Sygnał będzie osłabiony przez tranzystor i MOSFET będzie się zamykał, a później otwierał. Nie wpłynie to jednak na przebieg, więc dalej będę miał regulację.
http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-450.htm
To może powiedz jak to podłączyć żeby działało? Jaki zakres osiągnę na czymś takim? O ile dobrze policzyłem to zakres regulacji jest od 1 do 4.7V, a potencjometr pracuje jako dzielnik napięcia.
To może powiedz jak to podłączyć żeby działało? Jaki zakres osiągnę na czymś takim? O ile dobrze policzyłem to zakres regulacji jest od 1 do 4.7V, a potencjometr pracuje jako dzielnik napięcia.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 19:52 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.