Pmocy!!! Nie ma dysku CD-rom w Win 98

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
mgronost

Pmocy!!! Nie ma dysku CD-rom w Win 98

Post autor: mgronost » 10 sie 2004, 21:39

Mam wielki problem nagle znikł mi dysk cd-rom w win 98 proszę o pomoc nie wiem czemu
[/list]

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Re: Pmocy!!! Nie ma dysku CD-rom w Win 98

Post autor: Wojtek » 11 sie 2004, 19:10

mgronost pisze:Mam wielki problem nagle znikł mi dysk cd-rom w win 98 proszę o pomoc nie wiem czemu
[/list]
Sprawdź czy jest wykrywany w biosie

mgronost

Post autor: mgronost » 15 sie 2004, 10:52

ale w win xp widzi te cd-romy

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 15 sie 2004, 11:23

Cz czasami on Ci nie znikł po zainstalowaniu dodatkowo WinXP? Jeśli tak to pewnie dlatego że przy instalacji wybrałeś inny system plików niż FAT32 który jesy pod Win98.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 16 sie 2004, 12:50

Wojtek pisze:Cz czasami on Ci nie znikł po zainstalowaniu dodatkowo WinXP? Jeśli tak to pewnie dlatego że przy instalacji wybrałeś inny system plików niż FAT32 który jesy pod Win98.
A co to ma do cd-romu :?:

Gość

Post autor: Gość » 16 sie 2004, 14:58

c4r0 pisze:
Wojtek pisze:Cz czasami on Ci nie znikł po zainstalowaniu dodatkowo WinXP? Jeśli tak to pewnie dlatego że przy instalacji wybrałeś inny system plików niż FAT32 który jesy pod Win98.
A co to ma do cd-romu :?:
Fakt dobre pytanie :oops: to jest tak jak sie szybko czyta - przeczytałem dysk a już CD ROM umknęło mojej uwadze - cofam pytanie - dzięki c4r0

Wojtek

MGRONOST

Post autor: MGRONOST » 19 sie 2004, 20:59

NO I TAK NIE WIEM DLACZEGO POMOCY

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 sie 2004, 15:38

Sprawdź czy cdrom jest w menadżerze urządzeń i czy "urządzenie działa poprawnie" (pewnie nie :wink: ). Zainstaluj sterownik do tego cdromu, możesz go se ściągnąć ze strony producenta.
To powinno pomóc, chyba że cdrom nie działa, ale mówisz że w winXP jest ok, wiec raczej pomoże :D

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 15 wrz 2004, 16:04

Jest jeszcze jeden "myk" , problem dotyczy płyt Intela i dysków HDD. Wbrew pozorom, właśnie ta "malina" powoduje utratę CDROM'a. Polega to na tym że wspóldzielisz adresy I/O:
1. otwierasz Właściwości(Mój komputer) \ Menadzer urządzeń \ Kontrolery dysku twardego\ Kontroler Intel ......
2. zakladka Zasoby
Sprawdzasz w okienku czy nie ma konfliktu adresów, jezeli są, dokonujesz zmiany ( wczesniej zdejmujesz ptaka z pola Uzywaj ustawień automatycznych ) adresu na wyższy. W podobny sposób sprawdzasz inne kontrolery, jeżeli są zainstalowane. Pikanterii dodaje fakt, że w oknie Menadzer urządzeń, wcale nie jest ten problem zasygnalizowany. Zwróć uwagę jeszcze na inny problem ( pod warunkiem że uzywasz ) jezeli posiadasz np czytnik kart flasch lub RAMflasch, to pewnikiem w pewnym momencie efekt utraty CD sie pojawi, powoduje go tworzenie wirtualnego dysku. Zjawisko to powstaje przy złej instalacji sterowników USB. Taki problem doswiadczyłem w dniu dzisiejszym w pracy, a najwieksze zdziwienie wzbudziła u mnie informacja systemu, ze pamięć flasch ma bud sectory. I jak tu nie lubieć Windows? :D
Pozdrówka

nettool
-

Post autor: nettool » 23 wrz 2004, 0:55

Ja miałem taki problem ze starymi czytnikami CD. W moim przypadku pomogło ustawienie w biosie w Standard Setup AUTO - wykrywania. Ale to chyba rozwiązanie doraźne i niepełne.

ODPOWIEDZ