Witam, w jabelu j-50 wymieniłem tyrystory, w instrukcji napisane jest że mogą one być
BT151-500R i takie właśnie kupiłem podłączyłem wszystko i nie działa. potencjometry działają układ mam nowy, rezostory i kondensatory sprawdziłem, bezpieczniki całe. Co może nie działać?!
j-50
Tyrystory poprawnie wlutowane, nie pomylona kolejność wyprowadzeń? Trzeba sprawdzić czy na emiterach tranzystorów T1, T2, T3 występuje zmieniające się napięcie stałe. Można spróbować wysterować z tych tranzystorów diody LED. Jeśli wszytko działa to uszkodzone lub błędzie wlutowane są tyrystory. Można zmontować prosty obwód z małą żarówką 12V / 5W i sprawdzić czy tyrystor(y) są w stanie załączyć żarówkę.
Co było powodem zmiany tyrystorów na inne? Uszkodzenia oryginalnych, czy też chęć zwiększenia mocy żarówek?
Niestety czasami można mieć pecha i kupić podróbki elementów elektronicznych, które w ogóle nie działają lub ulegają uszkodzeniu przy dużo niższej mocy. Czasami są też na takich elementach szlifowane oznaczenia i nanoszone inne. W ten sposób np. tranzystor staje się tyrystorem, itd.
Co było powodem zmiany tyrystorów na inne? Uszkodzenia oryginalnych, czy też chęć zwiększenia mocy żarówek?
Niestety czasami można mieć pecha i kupić podróbki elementów elektronicznych, które w ogóle nie działają lub ulegają uszkodzeniu przy dużo niższej mocy. Czasami są też na takich elementach szlifowane oznaczenia i nanoszone inne. W ten sposób np. tranzystor staje się tyrystorem, itd.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, 16:54 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.