cześć
próbuje zbudować coś na wzór stroboskopu i szukam odpowiedniego światła. mianowicie takiego żródła światła, które będę mógł zaświecić z z częstotliwością dochodzącą do 20-30Hz. wiem - diody led... niestety nie mogę ich zastosować ze zględu na dość specyficzną temperature barwową. potrzebuje światło o neutralnech charakterystyce barwowej, które, że tak to nazwę, nie potrzebuje czasu na wygaszanie albo trwa to dużo krócej niż częstotliwość błysków. wiem że palnik ifk120 jest zdolny do błyskania z f=10Hz ale czy pójdzie szybciej? jaki układ wtedy zastosować gdyż potrzebuje dokładnie wiedziec z jaką częstotliwością generują się błyski (tutaj pewnie jakiś AVR tylko co dalej)?
stroboskop?
To jaka ma być ta charakterystyka barwowa?haterkmp pisze:cześć
próbuje zbudować coś na wzór stroboskopu i szukam odpowiedniego światła. mianowicie takiego źródła światła, które będę mógł zaświecić z z częstotliwością dochodzącą do 20-30Hz. wiem - diody led... niestety nie mogę ich zastosować ze względu na dość specyficzną temperaturę barwową. Potrzebuje światło o neutralnych charakterystyce barwowej, które, że tak to nazwę, nie potrzebuje czasu na wygaszanie albo trwa to dużo krócej niż częstotliwość błysków. wiem że palnik ifk120 jest zdolny do błyskania z f=10Hz ale czy pójdzie szybciej? jaki układ wtedy zastosować gdyż potrzebuje dokładnie wiedzieć z jaką częstotliwością generują się błyski (tutaj pewnie jakiś AVR tylko co dalej)?
Jakie mają być częstotliwości graniczne od 10 do 30 Hz?
Jak chcesz widzieć wartość na wyświetlaczu to musisz mieć generator z wyświetlaczem.
Będziesz tym badał silniki?
Jeśli położenie źródła światła nie ma znaczenia, to możesz zastosować 3 palniki (i 3 układy zasilania do nich) wyzwalane kolejno.
Nie znam się na palnikach błyskowych, ale myślę że ograniczenie 10hz to ograniczenie mocy wydzielanej na palniku (przy typowej energii błysku) oraz szybkości ładowania kondensatorów. Myślę że jakby zmniejszyć energię błysku do 1/4 mocy typowej (to niestety może wpłynąć na barwę światła) to palnik wyrobi z wymaganą częstotliwością błysków.
Nie znam się na palnikach błyskowych, ale myślę że ograniczenie 10hz to ograniczenie mocy wydzielanej na palniku (przy typowej energii błysku) oraz szybkości ładowania kondensatorów. Myślę że jakby zmniejszyć energię błysku do 1/4 mocy typowej (to niestety może wpłynąć na barwę światła) to palnik wyrobi z wymaganą częstotliwością błysków.