Ośla łączka - A6 - Cw.3

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Ośla łączka - A6 - Cw.3

Post autor: Amugilap » 12 lis 2011, 18:18

Hej,
Zgłupiałem calkiem, w układzie z dołączonego schematu niezależnie czy na wejsciu A mam stan wysoki czy niski uzyskuje w punktach B i C przebiegi z rysunku mimo że powinny sie one pojawiać tylko gdy na A jest 0, co to może być? Siedze nad tym i nic nie moge wydedukować. Układ ten nie ma prawa pracować dla 1 na wejsciu A. :shock:
Załączniki
generator.PNG
generator.PNG (3.35 KiB) Przejrzano 3915 razy

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 13 lis 2011, 11:02

No a jak wymuszasz ten stan niski ?
Podając stan niski na wyjściu musisz mieć stan wysoki. Jeśli u ciebie jest inaczej to użyj innego egzemplarza kostki.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 13 lis 2011, 21:33

Stan wysoki i niski wymuszałem zwierając A do + i do masy. I generator pracował w obu przypadkach. W koncu okazało sie ze kostka zupełnie nie reaguje na to co jest na pinie 1 czyli cos muis byc spalone, pozostałe piny działają ok. Musiało go trafic przez wyladowanie elektrostatyczne, nie sadziłem ze te kostki sa takie delikatne, bede musiał sie jakos uziemnic.
Co sądzisz o czyms takim:
http://www.ebay.co.uk/itm/ESD-Antistati ... _500wt_922

co to moze byc?
Czy to zwykły rezystor podlaczony do środkowego bolca?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 14 lis 2011, 0:14

Czy to zwykły rezystor podlaczony do środkowego bolca?
Wygląda na to, że tak. Rezystor prawdopodobnie ma uchronić użytkownika przed porażeniem (przez ograniczenie prądu). do trzech gniazd z drugiej strony podłącza się opaski uziemiające.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 14 lis 2011, 8:59

Amugilap pisze:Musiało go trafic przez wyladowanie elektrostatyczne, nie sadziłem ze te kostki sa takie delikatne, bede musiał sie jakos uziemnic.
To raczej czysty zbieg okoliczność, choć zimę elektrostatyka daje osobie znać znacznie częściej.
W ogóle jest jakiś hobbista co używa takich zabezpieczeń?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 14 lis 2011, 10:30

To już chyba lepiej przypiąć się do kaloryfera, albo chociaż zrzucić ładunki poprzez dotknięcie jakiejś (najlepiej niepomalowanej) części kaloryfera przed dotykaniem wrażliwych elementów. Z tego co pamiętam w warunkach niesprzyjających można w ten sposób (poprzez wyładowania elektrostatyczne) zniszczyć do 15% wrażliwych podzespołów. Najlepiej nosić bawełnianą odzież przy takich czynnościach. Najbardziej elektryzują się tkaniny syntetyczne. Pytanie brzmi czy to na pewno ładunek elektrostatyczny zabił tą kostkę. Może padła z innego powodu? A może w ogóle nie działała od nowości. Można zaopatrzyć się w opaskę uziemiającą
Obrazek

Albo krokodylka i kawałek przewodu podpiąć do kaloryfera.

W sumie mało kto to robi i jakoś dużo bardziej podatne układy nie padają.

Przy lutowaniu wrażliwych elementów warto też zaopatrzyć się w uziemienie grotu zgodnie z zasadami ESD (krokodylek przyczepiasz do masy), można też kupić matę przewodzącą.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 14 lis 2011, 12:02

No cóz pewności nie mam kostka mogła byc uszkodzona od nowości bo przy tym ćwiczeniu wykorzystywałem ją pierwszy raz i nie była poddawana żasnym przeciążeniom. Lutownicę mam esd to uziemnienie chyba nie potrzebne , kaloryferów nie mam, grzanie na prąd i uziemnic sie idze chyba tylko przez gniazdko...

ODPOWIEDZ