Witam
Na co dzień używam Tektronix TDS1001B, doskonały sprzęt. Odwieczne bieganie od samochodu do stołu ze sprzętem pchnęło mnie do zakupu takiej przystawki do kompa. Czy macie jakieś zdanie na jej temat i czy ma ktoś jakieś doświadczenie co do innych tego typu urządzeń. Z mojego zakupu nie jestem do końca zadowolony i noszę się z zamiarem zwrotu tego sprzętu i zakupem innego. Problemy jakimi jest obarczona przystawka to zwiechy (soft zaktualizowamy, na dwóch PC te same objawy),oraz problem z uzyskaniem prawidłowego przebiegu, pomiary robiłem równocześnie TEKTRONIXem na którym z przebiegiem robię co chcę, RK spóźnia się nawet ~10s. z wyświetleniem przebiegu, do tego "złapać przebieg na ekranie" - ustawienie podstawy czasu, sposobu i poziomu wyzwalania to w większości przypadków trudne do zrobienia.
Nie szukam wersji oszczędnościowych, na zakup oscyloskopu mogę przeznaczyć 2 - 2,5 tyś. może trochę więcej. Jeżeli ma ktoś doświadczenie z dobrą przystawką tańszą, droższą chętnie poznam opinie i źródło gdzie można nabyć taki sprzęcik.
Pozdrawiam Paweł
Oscyloskop przystawka do PC
Lub za 2zł karta dźwiękowa (wtyczka Jack, 2 rezystory na dzielnik i kabelek) w kompie, tylko parametry liche. Znaczy się taki SB Audigi 2 lub FX mają niezłe parametry, ale niestety brak softu który pozwala próbkować szybciej niż 48KHz
A szkoda, bo można by mieć całkiem znośny oscyloskop 2 kanałowy za parę groszy., jak na warunki amatorskie.
A tak w ogóle za taką kasę 2,5 kfla to poprzeglądaj sobie oscyloskopy przenośne, ale Vellemana raczej se daruj. Drogi, lakoniczna instrukcja i parametry tez niezbyt powalające.
Z drugiej strony niezła cyfrówka, z analizatorem logicznym w tej cenie chyba też się załapie.
A tak w ogóle za taką kasę 2,5 kfla to poprzeglądaj sobie oscyloskopy przenośne, ale Vellemana raczej se daruj. Drogi, lakoniczna instrukcja i parametry tez niezbyt powalające.
Z drugiej strony niezła cyfrówka, z analizatorem logicznym w tej cenie chyba też się załapie.
Witam
No dobrze z każdej strony słyszę minusy na temat przystawek tak więc odejdę od tego pomysłu. W najbliższym czasie chcę zakupić również coś takiego.
Czy w przypadku analizatorów jest taka sama opinia bo jeżeli tak to trza by porozglądać za oscy. z dobrym analizatorem.
Pozdrawiam Paweł
No dobrze z każdej strony słyszę minusy na temat przystawek tak więc odejdę od tego pomysłu. W najbliższym czasie chcę zakupić również coś takiego.
Czy w przypadku analizatorów jest taka sama opinia bo jeżeli tak to trza by porozglądać za oscy. z dobrym analizatorem.
Pozdrawiam Paweł