skromna propozycja
skromna propozycja
Witam
Chciałbym podzielić się swoją propozycją zmiany tego forum.
Proponowałbym uszczegółowienie tematów. Przykładem może być Elektroda, gdzie forum ma dużo tematycznych działów.
Z całym szacunkiem , ale forum Elportalu wygląda na pierwszy rzut oka nieco amatorsko w porównaniu do elektrody. Różne tematy wciśnięte do jednego worka.
Elektroda jest popularna, gdyż nie ma jak na razie godnego uwagi konkurenta. Forum Elportalu jako chyba jedyne ma potencjał by z nią konkurować.
Dlatego na początek proponowałbym poszerzenie działów i uszczegółowienie ich, co zdecydowanie poprawi wygląd i przejrzystość forum.
Takie jest przynajmniej moje zdanie.
Chciałbym podzielić się swoją propozycją zmiany tego forum.
Proponowałbym uszczegółowienie tematów. Przykładem może być Elektroda, gdzie forum ma dużo tematycznych działów.
Z całym szacunkiem , ale forum Elportalu wygląda na pierwszy rzut oka nieco amatorsko w porównaniu do elektrody. Różne tematy wciśnięte do jednego worka.
Elektroda jest popularna, gdyż nie ma jak na razie godnego uwagi konkurenta. Forum Elportalu jako chyba jedyne ma potencjał by z nią konkurować.
Dlatego na początek proponowałbym poszerzenie działów i uszczegółowienie ich, co zdecydowanie poprawi wygląd i przejrzystość forum.
Takie jest przynajmniej moje zdanie.
A ja wnoszę sprzeciw
Forum elektrody to "komercjalizm"- przepełnione setkami działów, a jak człowiek chce coś znaleźć to graniczy to z cudem. Nie mówię o sobie, bo mam swoje sposoby szukania, ale mam na myśli osoby które tu trafiają bo na elce skasowali im temat ze względu na działa, lub dlatego "bo już to było ". Natomiast Nasze forum jest małym forum - grupki ludzi, niemal że w rodzinnej atmosferze. Zwiększenie ilości działów wcale nie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie forum, bo dużo tematów jest takich które pasują do kilku działów algo do żadnego.
Jak już Kulpina, wspomniał kiedyś było dużo działów [ pod for ]
Forum elektrody to "komercjalizm"- przepełnione setkami działów, a jak człowiek chce coś znaleźć to graniczy to z cudem. Nie mówię o sobie, bo mam swoje sposoby szukania, ale mam na myśli osoby które tu trafiają bo na elce skasowali im temat ze względu na działa, lub dlatego "bo już to było ". Natomiast Nasze forum jest małym forum - grupki ludzi, niemal że w rodzinnej atmosferze. Zwiększenie ilości działów wcale nie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie forum, bo dużo tematów jest takich które pasują do kilku działów algo do żadnego.
Jak już Kulpina, wspomniał kiedyś było dużo działów [ pod for ]
Elportal: Nasi użytkownicy napisali 69 879 postów
Elektroda: Nasi użytkownicy napisali 8 658 720 wiadomości
Widać różnicę?
To proste - ponad 100 x więcej postów => 100 x więcej działów żeby nie było bałaganu.
Ilość działów i ich uszczegółowienie powinno być wprost proporcjonalne do ruchu na forum. Na Elportalu ilość działów i ich szczegółowość jest odpowiednia, nie widzę powodów do zmian, po tym co proponujesz to część działów świeciłaby pustkami, a w reszcie działów pojawiałby się 1 temat na rok. O to nam chodzi? Nie sądzę. Poza tym więcej działów = więcej pracy dla moderatorów, a porównaj sobie ilość moderatorów tutaj i na elce.
Spójrz z drugiej strony: utrzymanie takiego serwisu jak Elektroda wymaga kupy kasy, a ta jest z reklam i z kupowania punktów między innymi. Co do Elektrody to mam już tam z dziesiąte konto (raz nazbierałem ostrzeżeń a resztę kont banowali mi tylko za założenie następnego), ale da się tam żyć.
Narzekać można jedynie tam na nadgorliwość niektórych moderatorów, którzy chyba mają zbyt duże ego. Ale zawsze można założyć następne konto i jesteśmy górą.
Poza tym podoba mi się tam, że zdobyte punkty za aktywność na forum można wymienić raz na 3 miesiące na gadżety - a to pendrive, a to koszulka a to zestaw śrubokrętów. Chciałbym się doczekać takiego systemu na Elportalu.
Elektroda: Nasi użytkownicy napisali 8 658 720 wiadomości
Widać różnicę?
To proste - ponad 100 x więcej postów => 100 x więcej działów żeby nie było bałaganu.
Ilość działów i ich uszczegółowienie powinno być wprost proporcjonalne do ruchu na forum. Na Elportalu ilość działów i ich szczegółowość jest odpowiednia, nie widzę powodów do zmian, po tym co proponujesz to część działów świeciłaby pustkami, a w reszcie działów pojawiałby się 1 temat na rok. O to nam chodzi? Nie sądzę. Poza tym więcej działów = więcej pracy dla moderatorów, a porównaj sobie ilość moderatorów tutaj i na elce.
Dlaczego tak twierdzisz? Jako użytkownik forum aby korzystać nie musisz nic płacić, jeżeli chcesz coś ściągnąć to wystarczy poprosić o kilka punktów w stosownym temacie albo zacząć się w minimalnym stopniu udzielać pomagając innym. Reklamy można wyłączyć Adblockiem itp.timo66 pisze:Forum elektrody to "komercjalizm"
Spójrz z drugiej strony: utrzymanie takiego serwisu jak Elektroda wymaga kupy kasy, a ta jest z reklam i z kupowania punktów między innymi. Co do Elektrody to mam już tam z dziesiąte konto (raz nazbierałem ostrzeżeń a resztę kont banowali mi tylko za założenie następnego), ale da się tam żyć.
Narzekać można jedynie tam na nadgorliwość niektórych moderatorów, którzy chyba mają zbyt duże ego. Ale zawsze można założyć następne konto i jesteśmy górą.
Poza tym podoba mi się tam, że zdobyte punkty za aktywność na forum można wymienić raz na 3 miesiące na gadżety - a to pendrive, a to koszulka a to zestaw śrubokrętów. Chciałbym się doczekać takiego systemu na Elportalu.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, 18:26 przez Luminofor, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo tak jest , te "błache" problemy to można w internecie poszukać, a przy tych dotyczących naprawy i serwisu często AGD "mamią" oczy i naciągają na koszta, albo nie można się doczekać odpowiedzi. Ja tam mam jedno konto , miałem 2 razy bana z 5 lat temu i od tego czasu czasem tam wejdę poczytać newsy - dokładniej to nagłówki i pierwsze 2 zdania
.Punktów setka mi starczy [ nabite poprawianiem tematów ], gadżetów nie chce , bo ciężko kogoś reprezentować kto tak podchodzi do ludzi
chodz czasem może to tylko ułamek "przedstawicieli"
ps: każdy orze jak może
ps: każdy orze jak może
-
keruseykaryu
By Admin, by God.Kulpina pisze:nie sądzę, aby była możliwość powrotu
Tak się przyglądałem i jest w sumie jeden co coś robi. No ale jak zgłaszam posta to czasem wisi i wisi...Luminofor pisze:Poza tym więcej działów = więcej pracy dla moderatorów, a porównaj sobie ilość moderatorów tutaj i na elce.
No. Gratulacje.Luminofor pisze:Co do Elektrody to mam już tam z dziesiąte konto (raz nazbierałem ostrzeżeń a resztę kont banowali mi tylko za założenie następnego)
No tak dzieci Neo górą. Może jednak mają powód do tego co by tak kasować i kasować. Albo to może tylko minusy tam widzicie.Narzekać można jedynie tam na nadgorliwość niektórych moderatorów, którzy chyba mają zbyt duże ego. Ale zawsze można założyć następne konto i jesteśmy górą.
A bidne EdW se za to zapłaci. No nie wierzę.Luminofor pisze:Poza tym podoba mi się tam, że zdobyte punkty za aktywność na forum można wymienić raz na 3 miesiące na gadżety - a to pendrive, a to koszulka a to zestaw śrubokrętów. Chciałbym się doczekać takiego systemu na Elportalu.
Do rzeczy. Przeciwnie. Coś trzeba połączyć:
1. Podstawy elektroniki - teoria i praktyka + Elektronika - dyskusje ogólne -> Podział sztuczny. Jedno z drugim może się wymieniać. Scalić.
2. DIY - projekty użytkowników forum + Szkoła konstruktorów -> Czemu by nie zlutować. Też podobne tematy.
3. Prace domowe - sprawozdania, projekty, zaliczenia itp. -> WON! Forum nie odrabia za kogoś lekcji. Jak ma pytania ale nie o gotowca to do 1.
4. Układy audio + Kącik lampowy / elektronika retro -> No przecież lampy te teraz wyłącznie audio więc...
5. Komputery -> Wypad! Są inne fora o komputerach. Część o współpracy komputera z mikroprocesorami do Mikroprocesorów.
Obiema "rencami" się podpisuje doskonały pomysłkeruseykaryu pisze:Do rzeczy. Przeciwnie. Coś trzeba połączyć:
1. Podstawy elektroniki - teoria i praktyka + Elektronika - dyskusje ogólne -> Podział sztuczny. Jedno z drugim może się wymieniać. Scalić.
2. DIY - projekty użytkowników forum + Szkoła konstruktorów -> Czemu by nie zlutować. Też podobne tematy.
3. Prace domowe - sprawozdania, projekty, zaliczenia itp. -> WON! Forum nie odrabia za kogoś lekcji. Jak ma pytania ale nie o gotowca to do 1.
4. Układy audio + Kącik lampowy / elektronika retro -> No przecież lampy te teraz wyłącznie audio więc...
5. Komputery -> Wypad! Są inne fora o komputerach. Część o współpracy komputera z mikroprocesorami do Mikroprocesorów.
Oj tam zaraz dzieci Neo. Nie ja jeden narzekam na moderatorów na Elektrodzie. Nigdzie indziej mnie nie banują. Coś musi być na rzeczy.keruseykaryu pisze: No tak dzieci Neo górą. Może jednak mają powód do tego co by tak kasować i kasować. Albo to może tylko minusy tam widzicie.
Nie zgadzam się - a co z ludźmi którzy zacięli się przy zadaniu (próbowali najpierw ale nie wyszło) albo prosi o sprawdzenie rozwiązania czy nakierowanie na właściwy trop? Wszystko do jednego działu? Niezbyt trafny pomysł.keruseykaryu pisze: 3. Prace domowe - sprawozdania, projekty, zaliczenia itp. -> WON! Forum nie odrabia za kogoś lekcji. Jak ma pytania ale nie o gotowca to do 1.
Sprzeciw! Elektronika to także komputery, ZWŁASZCZA w dzisiejszych czasach.keruseykaryu pisze: 5. Komputery -> Wypad! Są inne fora o komputerach. Część o współpracy komputera z mikroprocesorami do Mikroprocesorów.
-
keruseykaryu
Dajemy wskazówki. Jedna mała raz na godzinę i duża co 5 minut.Luminofor pisze:Nie zgadzam się - a co z ludźmi którzy zacięli się przy zadaniu
Taaa. Szczególnie jak to robi tak jak jeden gostek z opola. Znasz go?Luminofor pisze:albo prosi o sprawdzenie rozwiązania czy nakierowanie na właściwy trop?
A co taki przeciętny elektronik z tym komputerem robi. Pisze programy na procki. Robi płytki w jakimś tam EDA. Coś tam głupiego na forach popisze, czy popyta. Jak mu padnie zasilacz to go wymienia, bo wie, że naprawiany to już nie jest bezpieczny. Jak mu padnie płyta główna, procek, grafika, dysk to je wymienia bo już są nowsze, lepsze, szybsze. Komputery to narzędzia. To nie te czasy, że ludzie grzebali w kompach.Sprzeciw! Elektronika to także komputery, ZWŁASZCZA w dzisiejszych czasach.
Rozdrabnianie działów to zuo w czystej postaci. Taka elka katuje mi rolkę w myszce, w dodatku jakieś podfora, gdzie ja korzystam z góra 3-5% z tego ?
Dział z komputerami też jest mało interesujący. Takie tematy są łatwe do założenia i prowadzenia w sieci, dziasiątki-setki blogów, portali, wortali i for dyskusyjnych. Faktycznie, jak człowiek kupuje komputer, to w dzisiejszych czasach ma go gdzieś, służy mu jakie narzędzie. Już mi się nawet nie chce go odkurzać
Dział z komputerami też jest mało interesujący. Takie tematy są łatwe do założenia i prowadzenia w sieci, dziasiątki-setki blogów, portali, wortali i for dyskusyjnych. Faktycznie, jak człowiek kupuje komputer, to w dzisiejszych czasach ma go gdzieś, służy mu jakie narzędzie. Już mi się nawet nie chce go odkurzać
Tu chodzi o inny "komercjalizm". O tym który głośno się nie mówi... a prosperuje bardzo dobrze.Luminofor pisze:Dlaczego tak twierdzisz? Jako użytkownik forum aby korzystać nie musisz nic płacić, jeżeli chcesz coś ściągnąć to wystarczy poprosić o kilka punktów w stosownym temacie albo zacząć się w minimalnym stopniu udzielać pomagając innym. Reklamy można wyłączyć Adblockiem itp.timo66 pisze: Forum elektrody to "komercjalizm"
Forum na początku istaniało jako forum powiązane z moją stroną i dopiero pożniej przeszło do EdW i w swoim załozeniu miało być odbiciem działów z elportalu - takie było zyczenie redakcji - i tak też się wówczas zmieniło. To jednak były w większości martwe działy i dlatego uległy one redukcji.keruseykaryu pisze:Do rzeczy. Przeciwnie. Coś trzeba połączyć:
A teraz odnośnie tego co kolega napisał:
Ad. 1 - jest w tym sens
Ad. 2 - tu się nie zgodzę - w załozeniach szkołakonstruktorów ma słuzyć do dyskusji nad tematami "Szkoły konstruktorów" z pisma EdW a DIY to dział dla autorskich konstrukcji użytkowników forum.
Ad.3 z tym się nie zgadzam, dział powstał na zyczenie uzytkowników i od odpowiadających w tych tematach zależy czy bedzie to z pozytkiem dla pytających - to forum jest również dla uczniów - to są potencjalni czytelnicy EdW.
Ad.4 nie zgadzam sie - kącik retro to nie tylko wzmacniacze lampowe - są też stare radia
Ad 5. znowu moj protest, nasza praca i hobby opiera się na "wspólpracy" naszej z komputerem, dlaczego jeśli ktoś ma problem ze "swoim narzędziem pracy" ma sie rejestrowac na forum komputerowym aby dostac poradę? Tutaj znowu "mądrość" moderatorów ma doprowadzic do właściwego poziomu tematów
-
keruseykaryu
Po co się ma rejestrować? Za trzęsienie jest tych opisów co se można poczytać i skorzystać. Nawet za dużo tego jest. A my się jeszcze dorzucamy.Wojtek pisze:Ad 5. znowu moj protest, nasza praca i hobby opiera się na "wspólpracy" naszej z komputerem, dlaczego jeśli ktoś ma problem ze "swoim narzędziem pracy" ma sie rejestrowac na forum komputerowym aby dostac poradę?