skromna propozycja

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sigaris
-

skromna propozycja

Post autor: sigaris » 14 wrz 2011, 16:17

Witam

Chciałbym podzielić się swoją propozycją zmiany tego forum.
Proponowałbym uszczegółowienie tematów. Przykładem może być Elektroda, gdzie forum ma dużo tematycznych działów.
Z całym szacunkiem , ale forum Elportalu wygląda na pierwszy rzut oka nieco amatorsko w porównaniu do elektrody. Różne tematy wciśnięte do jednego worka.

Elektroda jest popularna, gdyż nie ma jak na razie godnego uwagi konkurenta. Forum Elportalu jako chyba jedyne ma potencjał by z nią konkurować.

Dlatego na początek proponowałbym poszerzenie działów i uszczegółowienie ich, co zdecydowanie poprawi wygląd i przejrzystość forum.

Takie jest przynajmniej moje zdanie.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 14 wrz 2011, 16:26

Tak wyglądało to forum kiedyś, gdy powstało jako forum elportalu. Potem zrezygnowano z tysiąca działów, nie sądzę, aby była możliwość powrotu, gdyż nic od tego czasu nie zmieniło się na lepsze...

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 14 wrz 2011, 17:48

A ja wnoszę sprzeciw :razz:

Forum elektrody to "komercjalizm"- przepełnione setkami działów, a jak człowiek chce coś znaleźć to graniczy to z cudem. Nie mówię o sobie, bo mam swoje sposoby szukania, ale mam na myśli osoby które tu trafiają bo na elce skasowali im temat ze względu na działa, lub dlatego "bo już to było ". Natomiast Nasze forum jest małym forum - grupki ludzi, niemal że w rodzinnej atmosferze. Zwiększenie ilości działów wcale nie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie forum, bo dużo tematów jest takich które pasują do kilku działów algo do żadnego.
Jak już Kulpina, wspomniał kiedyś było dużo działów [ pod for ]

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 14 wrz 2011, 18:09

Elportal: Nasi użytkownicy napisali 69 879 postów
Elektroda: Nasi użytkownicy napisali 8 658 720 wiadomości

Widać różnicę?

To proste - ponad 100 x więcej postów => 100 x więcej działów żeby nie było bałaganu.
Ilość działów i ich uszczegółowienie powinno być wprost proporcjonalne do ruchu na forum. Na Elportalu ilość działów i ich szczegółowość jest odpowiednia, nie widzę powodów do zmian, po tym co proponujesz to część działów świeciłaby pustkami, a w reszcie działów pojawiałby się 1 temat na rok. O to nam chodzi? Nie sądzę. Poza tym więcej działów = więcej pracy dla moderatorów, a porównaj sobie ilość moderatorów tutaj i na elce.
timo66 pisze:Forum elektrody to "komercjalizm"
Dlaczego tak twierdzisz? Jako użytkownik forum aby korzystać nie musisz nic płacić, jeżeli chcesz coś ściągnąć to wystarczy poprosić o kilka punktów w stosownym temacie albo zacząć się w minimalnym stopniu udzielać pomagając innym. Reklamy można wyłączyć Adblockiem itp.
Spójrz z drugiej strony: utrzymanie takiego serwisu jak Elektroda wymaga kupy kasy, a ta jest z reklam i z kupowania punktów między innymi. Co do Elektrody to mam już tam z dziesiąte konto (raz nazbierałem ostrzeżeń a resztę kont banowali mi tylko za założenie następnego), ale da się tam żyć.

Narzekać można jedynie tam na nadgorliwość niektórych moderatorów, którzy chyba mają zbyt duże ego. Ale zawsze można założyć następne konto i jesteśmy górą.

Poza tym podoba mi się tam, że zdobyte punkty za aktywność na forum można wymienić raz na 3 miesiące na gadżety - a to pendrive, a to koszulka a to zestaw śrubokrętów. Chciałbym się doczekać takiego systemu na Elportalu. :)
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, 18:26 przez Luminofor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 14 wrz 2011, 18:42

Bo tak jest , te "błache" problemy to można w internecie poszukać, a przy tych dotyczących naprawy i serwisu często AGD "mamią" oczy i naciągają na koszta, albo nie można się doczekać odpowiedzi. Ja tam mam jedno konto , miałem 2 razy bana z 5 lat temu i od tego czasu czasem tam wejdę poczytać newsy - dokładniej to nagłówki i pierwsze 2 zdania :mrgreen: .Punktów setka mi starczy [ nabite poprawianiem tematów ], gadżetów nie chce , bo ciężko kogoś reprezentować kto tak podchodzi do ludzi :razz: chodz czasem może to tylko ułamek "przedstawicieli"

ps: każdy orze jak może :cool:

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 14 wrz 2011, 19:11

Kulpina pisze:nie sądzę, aby była możliwość powrotu
By Admin, by God.
Luminofor pisze:Poza tym więcej działów = więcej pracy dla moderatorów, a porównaj sobie ilość moderatorów tutaj i na elce.
Tak się przyglądałem i jest w sumie jeden co coś robi. No ale jak zgłaszam posta to czasem wisi i wisi...
Luminofor pisze:Co do Elektrody to mam już tam z dziesiąte konto (raz nazbierałem ostrzeżeń a resztę kont banowali mi tylko za założenie następnego)
No. Gratulacje.
Narzekać można jedynie tam na nadgorliwość niektórych moderatorów, którzy chyba mają zbyt duże ego. Ale zawsze można założyć następne konto i jesteśmy górą.
No tak dzieci Neo górą. Może jednak mają powód do tego co by tak kasować i kasować. Albo to może tylko minusy tam widzicie.
Luminofor pisze:Poza tym podoba mi się tam, że zdobyte punkty za aktywność na forum można wymienić raz na 3 miesiące na gadżety - a to pendrive, a to koszulka a to zestaw śrubokrętów. Chciałbym się doczekać takiego systemu na Elportalu.
A bidne EdW se za to zapłaci. No nie wierzę.

Do rzeczy. Przeciwnie. Coś trzeba połączyć:
1. Podstawy elektroniki - teoria i praktyka + Elektronika - dyskusje ogólne -> Podział sztuczny. Jedno z drugim może się wymieniać. Scalić.
2. DIY - projekty użytkowników forum + Szkoła konstruktorów -> Czemu by nie zlutować. Też podobne tematy.
3. Prace domowe - sprawozdania, projekty, zaliczenia itp. -> WON! Forum nie odrabia za kogoś lekcji. Jak ma pytania ale nie o gotowca to do 1.
4. Układy audio + Kącik lampowy / elektronika retro -> No przecież lampy te teraz wyłącznie audio więc...
5. Komputery -> Wypad! Są inne fora o komputerach. Część o współpracy komputera z mikroprocesorami do Mikroprocesorów.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 14 wrz 2011, 19:48

keruseykaryu pisze:Do rzeczy. Przeciwnie. Coś trzeba połączyć:
1. Podstawy elektroniki - teoria i praktyka + Elektronika - dyskusje ogólne -> Podział sztuczny. Jedno z drugim może się wymieniać. Scalić.
2. DIY - projekty użytkowników forum + Szkoła konstruktorów -> Czemu by nie zlutować. Też podobne tematy.
3. Prace domowe - sprawozdania, projekty, zaliczenia itp. -> WON! Forum nie odrabia za kogoś lekcji. Jak ma pytania ale nie o gotowca to do 1.
4. Układy audio + Kącik lampowy / elektronika retro -> No przecież lampy te teraz wyłącznie audio więc...
5. Komputery -> Wypad! Są inne fora o komputerach. Część o współpracy komputera z mikroprocesorami do Mikroprocesorów.
Obiema "rencami" się podpisuje doskonały pomysł

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 14 wrz 2011, 19:52

keruseykaryu pisze: No tak dzieci Neo górą. Może jednak mają powód do tego co by tak kasować i kasować. Albo to może tylko minusy tam widzicie.
Oj tam zaraz dzieci Neo. Nie ja jeden narzekam na moderatorów na Elektrodzie. Nigdzie indziej mnie nie banują. Coś musi być na rzeczy.
keruseykaryu pisze: 3. Prace domowe - sprawozdania, projekty, zaliczenia itp. -> WON! Forum nie odrabia za kogoś lekcji. Jak ma pytania ale nie o gotowca to do 1.
Nie zgadzam się - a co z ludźmi którzy zacięli się przy zadaniu (próbowali najpierw ale nie wyszło) albo prosi o sprawdzenie rozwiązania czy nakierowanie na właściwy trop? Wszystko do jednego działu? Niezbyt trafny pomysł.
keruseykaryu pisze: 5. Komputery -> Wypad! Są inne fora o komputerach. Część o współpracy komputera z mikroprocesorami do Mikroprocesorów.
Sprzeciw! Elektronika to także komputery, ZWŁASZCZA w dzisiejszych czasach.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 14 wrz 2011, 20:20

Luminofor pisze:Nie zgadzam się - a co z ludźmi którzy zacięli się przy zadaniu
Dajemy wskazówki. Jedna mała raz na godzinę i duża co 5 minut.
Luminofor pisze:albo prosi o sprawdzenie rozwiązania czy nakierowanie na właściwy trop?
Taaa. Szczególnie jak to robi tak jak jeden gostek z opola. Znasz go?
Sprzeciw! Elektronika to także komputery, ZWŁASZCZA w dzisiejszych czasach.
A co taki przeciętny elektronik z tym komputerem robi. Pisze programy na procki. Robi płytki w jakimś tam EDA. Coś tam głupiego na forach popisze, czy popyta. Jak mu padnie zasilacz to go wymienia, bo wie, że naprawiany to już nie jest bezpieczny. Jak mu padnie płyta główna, procek, grafika, dysk to je wymienia bo już są nowsze, lepsze, szybsze. Komputery to narzędzia. To nie te czasy, że ludzie grzebali w kompach.

Awatar użytkownika
tymon_x
-

Post autor: tymon_x » 14 wrz 2011, 21:15

Rozdrabnianie działów to zuo w czystej postaci. Taka elka katuje mi rolkę w myszce, w dodatku jakieś podfora, gdzie ja korzystam z góra 3-5% z tego ?

Dział z komputerami też jest mało interesujący. Takie tematy są łatwe do założenia i prowadzenia w sieci, dziasiątki-setki blogów, portali, wortali i for dyskusyjnych. Faktycznie, jak człowiek kupuje komputer, to w dzisiejszych czasach ma go gdzieś, służy mu jakie narzędzie. Już mi się nawet nie chce go odkurzać :razz:
Luminofor pisze:
timo66 pisze: Forum elektrody to "komercjalizm"
Dlaczego tak twierdzisz? Jako użytkownik forum aby korzystać nie musisz nic płacić, jeżeli chcesz coś ściągnąć to wystarczy poprosić o kilka punktów w stosownym temacie albo zacząć się w minimalnym stopniu udzielać pomagając innym. Reklamy można wyłączyć Adblockiem itp.
Tu chodzi o inny "komercjalizm". O tym który głośno się nie mówi... a prosperuje bardzo dobrze.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 15 wrz 2011, 9:14

keruseykaryu pisze:Do rzeczy. Przeciwnie. Coś trzeba połączyć:
Forum na początku istaniało jako forum powiązane z moją stroną i dopiero pożniej przeszło do EdW i w swoim załozeniu miało być odbiciem działów z elportalu - takie było zyczenie redakcji - i tak też się wówczas zmieniło. To jednak były w większości martwe działy i dlatego uległy one redukcji.
A teraz odnośnie tego co kolega napisał:
Ad. 1 - jest w tym sens
Ad. 2 - tu się nie zgodzę - w załozeniach szkołakonstruktorów ma słuzyć do dyskusji nad tematami "Szkoły konstruktorów" z pisma EdW a DIY to dział dla autorskich konstrukcji użytkowników forum.
Ad.3 z tym się nie zgadzam, dział powstał na zyczenie uzytkowników i od odpowiadających w tych tematach zależy czy bedzie to z pozytkiem dla pytających - to forum jest również dla uczniów - to są potencjalni czytelnicy EdW.
Ad.4 nie zgadzam sie - kącik retro to nie tylko wzmacniacze lampowe - są też stare radia :) - oczyw2iście jest forum triody ale co z tego?
Ad 5. znowu moj protest, nasza praca i hobby opiera się na "wspólpracy" naszej z komputerem, dlaczego jeśli ktoś ma problem ze "swoim narzędziem pracy" ma sie rejestrowac na forum komputerowym aby dostac poradę? Tutaj znowu "mądrość" moderatorów ma doprowadzic do właściwego poziomu tematów

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 15 wrz 2011, 20:21

Wojtek pisze:Ad 5. znowu moj protest, nasza praca i hobby opiera się na "wspólpracy" naszej z komputerem, dlaczego jeśli ktoś ma problem ze "swoim narzędziem pracy" ma sie rejestrowac na forum komputerowym aby dostac poradę?
Po co się ma rejestrować? Za trzęsienie jest tych opisów co se można poczytać i skorzystać. Nawet za dużo tego jest. A my się jeszcze dorzucamy.

ODPOWIEDZ