Jest to karta I/O, sprzedwana przez firmę AVT.
U mnie pod Win98 chodzi doskonale, ale pod WinNT nie chce działąć.
Dlaczego?
AVT327 ?
Istnieje uzasadnione podejrzenie, że karta była obsługiwana przez zwykły program użytkowy. Tryb ochronny w Windozie 98 jest w dużym stopniu iluzją, toteż programy mogły grzebać sobie po portach w sprzęcie. W NT już tak nie było i z tego powodu może nie działać. Kolega blues podał mało szczegółowych informacj, toteż można jedynie wysnuć taką sugestię.
To mrobi się w ten sposób, że do obsługi karty dodaje się sterownik, czyli fragment oprogramowania, który ma odpowidnie uprawnienia. Normalnie twój program takich uprawnień nie ma. W windozie 95 i 98 uprawnienia do używania urządzeń we/wy nie były brane pod uwagę, z tego powodu to działa.
Masz dwa rozwiązania:
1- napisać sobie sterownik, co raczej jest poza twom zasięgiem (bo go tego trzeba mieć specjalne narzędzia)
2- używać windozy 95/98
Masz dwa rozwiązania:
1- napisać sobie sterownik, co raczej jest poza twom zasięgiem (bo go tego trzeba mieć specjalne narzędzia)
2- używać windozy 95/98
Są też biblioteki dll do obsługi portów. Jest jakaś taka chyba inpout32.dll, czy coś takiego, która właśnie nie działa w winNT (win2000, XP), więc może to podobny problem.
Ja używam biblioteki dlportio do obsługi LPT i działa mi bez problemu. Wiem że jest też stosowana do obsługi SMBus.
Spróbuj z nią, może pójdzie
Ja używam biblioteki dlportio do obsługi LPT i działa mi bez problemu. Wiem że jest też stosowana do obsługi SMBus.
Spróbuj z nią, może pójdzie